Untold s-a terminat. Controversa continuă

În garduri și zgomot să ne batem / Foto: Dan Bodea

Cel mai mare eveniment organizat în cadrul Capitalei Europene a Tineretului, Festivalul Untold, a fost un eveniment controversat. Apreciat de unii, blamat de alții, festivalul s-a bucurat de un mare succes, astfel încât organizatorii au confirmat deja faptul că va exista o a doua ediție în 2016.

Care au fost principalele nemulțumiri? Deja celebrele garduri care au împrejmuit două treimi din Parcul Central au fost detronate de nemulțumirile legate de zgomotul excesiv și de nivelul vibrațiilor, multe persoane plângându-se pe rețelele de socializare că nu au putut să doarmă mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, muzica auzindu-se extrem de tare până în zori din diferite părți ale orașului. Avocata Livia Florina Labo a depus înainte de festival o cerere la Primăria Cluj-Napoca prin care solicita administrației locale să fie luate toate măsurile pentru ca în perioada 30 iulie – 2 august 2015 să fie respectate prevederile legale în ceea ce priveşte nivelul de zgomot admis în zonele de locuit, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005, să dispună efectuarea de către departamentul/serviciul specializat din cadrul primăriei sau de către Direcţia de Sănătate Publică a măsurătorilor de determinare a nivelului de zgomot în zona străzilor Cardinal Iuliu Hossu, Deva şi Coşbuc în zilele de 30 iulie – 2 august 2015, atât noaptea, cât şi ziua, să dispună de îndată înlăturarea tuturor îngrăditurilor amplasate în zona Parcului Central care împiedică accesul liber al cetăţenilor pe alei şi în zona verde și să dispună luarea măsurilor necesare pentru evitarea ocupării trotuarelor de pe străzile Cardinal Iuliu Hossu şi Coşbuc de către autovehicule şi sancţionarea promptă a celor care opresc sau staţionează pe aceste trotuare, pentru a asigura posibilitatea pietonilor de a circula în condiţii de siguranţă.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

„Războiul” Untold

Referitor la nivelul de zgmot și vibrații, avocata susține că locuiește pe strada Deva, în vecinătatea Parcului Central, unde, în ciuda faptului că este o zonă de locuinţe, frecvent autorităţile locale nu au luat niciun fel de măsuri de protecţie specifice, prevăzute de legislaţia în vigoare, ci au eliberat cu uşurinţă autorizaţii pentru desfăşurarea unor evenimente producătoare de zgomot peste limita admisă, chiar şi pe timpul nopţii, cum s-a întâmplat și în cazul Festivalului Untod. „Pentru a da doar câteva exemple edificatoare, amintesc de concertele organizate pe Cluj Arena, care s-au desfăşurat până la orele 1.00-2.00 noaptea şi au creat zgomot şi vibraţii la un nivel mult superior celui admis de lege în locuinţele de pe străzile menţionate, evenimentele organizate la Cazinoul din Parcul Central (în acest an unul dintre ele a durat până la ora 3.00 dimineaţa, având ca „acompaniament” un fragment muzical repetitiv de başi producător de vibraţii puternice”, scrie aceasta în cadrul cererii. Avocata susține că a semnalat telefonic această situație, dar niciodată nu s-a luat nicio măsură eficientă.

Citiți și: FOTO Un activist social a sărit gardul Untold

Livia Labo susține că s-a simțit lezată totodată de îngrădirea Parcului Central: „În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2007, Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, şi accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică (art. 2). În art. 3 lit. a) din acelaşi act normativ spaţiul verde cu destinaţia de parc este definit ca fiind unul cu acces nelimitat. Schimbarea destinaţiei de parc verde cu acces nelimitat, chiar şi temporară, nu poate fi făcută decât în situaţiile menţionate în art. 18, în care nu se încadrează festivalul „Untold” pentru desfăşurarea căruia au fost amplasate actualele îngrădituri din Parcul Central”, spune aceasta.

Dacă în principal cei care nu au participat la eveniment au fost cei mai nemulțumiți, unii activiști sărind gardul sau amplasând în parc bannere împotriva festivalului, petrecăreții au amendat mai ales felul în care s-a desfășurat transportul în comun pe timp de noapte în perioada festivalului. Autobuzele nu și-au respectat programul de funcționare, îmbarcarea pasagerilor durând chiar și câte 20 de minute în fiecare stație pentru că pasagerilor li se permitea accesul doar pe ușa din față pentru a-și putea cumpăra un bilet de la șofer. Biletele din timpul zilei sau abonamentele nu au fost valabile pe timp de noapte.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Chiar după câteva zile de la încheierea festivalului, părerile continuă să apară pe rețelele de socializare. „Sincer, mă întreb cât de prost trebuie să fii încât să cârcotești că ți-a fost închis 2/3 din parc și că ai dormit cu două ore mai puțin 4 zile/365 (dintre care două nopți au fost în weekend). Dacă v-ar fi dat organizatorii Untold 1kg de făină, 1kg de orez și 1l de ulei, cu siguranță spuneați că e un lucru benefic pentru Cluj, ba poate chiar mai mult, ați fi pus și voi mâna să faceți ceva pentru Clujul acesta în loc să stați în casă și să cârcotiți. Asta e mentalitatea românului comunist, uitat de vreme, care se plânge din orice motiv, ba că îi este rău, ba că îi este prea bine. Untold Festival nota 10! A fost ceva extraordinar care va rămâne în sufletele noastre multă vreme.Todată, sistemul de plată a fost exemplar, iar servirea la fel. Poate că nu ar strica mai multe frigidere pe la baruri anul viitor fiindcă pe la ora trei-patru nu mai găseai aproape nimic în afară de bere. P.S. Armin is a must for next year !”, scrie un tânăr pe Facebook.

„Sper să mai fie și anul viitor sistemul cu carduri, am găsit ceva carduri cu cash pe ele. Le mulțumesc celor care și-au pierdut cardul, am găsit cam în jur de 400 și ceva de lei. Am băut bine să știți”, povestește un alt participant.

„Frumos festival, destul de bine organizat, atmosferă frumoasă, mulți tineri. Un mic feedback. Nu pot să fiu de acord cu faptul că între Gentleman și Subcarpați, au intrat dansatorii și au performat un dans extrem de vulgar. Asta instigă la depravare, degradare. Vin copii de 14-15 ani și văd (alături de alte câteva mii de oameni) cum fetele mimează sexul oral. Chiar nu se gândește nimeni că asta afectează în mod indubitabil și societatea sau viitoarea societate? Nu mai avem demnitate, respect, dorință de a ne transforma în mai buni? Nu mai avem principii, nu mai avem pic de moralitate. Poate pe viitor se va schimba și la Untold Festival chestia asta în mai bine. Altfel, mulțumim de muzică bună și de distracție!”, se arată în altă postare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Ce s-a petrecut la Cluj, să rămână la Cluj! Chiar dacă sunt din București și am făcut 12 ore cu trenul doar dus, Untold-ul ar trebui să aibă amprenta orașului Cluj! Nici vorba de alt oraș. Chiar am fost privilegiați să luăm parte la ceva unic! Spun asta pentru că Festivalul Peninsula mutat din Târgu Mureș la Cluj a fost o catastrofă! Fiecare festival trebuie să rămână la locul „nașterii”!”, consideră un bucureștean.

„Mă opresc puțin la povestea nespusă și mă uit din alt unghi. Jos pălăria tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment. Vreau să las de-o parte hatereala și să spun, sincer, că sunt mândru de acești oameni. Pe o mare parte îi cunosc, am lucrat cot la cot cu ei, mă așteptam să fie ceva ok, tinând cont că au fost și foarte mulți voluntari care lucrează la acest eveniment de aproape un an. Dar ‪Untold nu a fost doar ok, a fost extraordinar și am simtit asta la 600 de km de Cluj. Chiar dacă am criticat organizarea eveniment-ului, consideră ca trebuie să fim mândrii de ceea ce au realizat acești oameni. Sunt mândru că orașul meu, este văzut\auzit de toată Europa!
Succes la următoarea ediție! Bravo Untold Festival!”, scris Mihai Pencea.

Citiți și: Controversă. Gardurile Untold împart Clujul în două

„Super! Bravo pentru tot! O singură recomandare constructivă pentru ediția viitoare: locația pentru Retro Stage a fost nefericit aleasă. Locația/ clubul a mult prea mic pentru numărul mare de oameni care ar fi dorit să vadă spectacolele. Recomand mutarea Retro Stage la Polivalentă (care era neutilizată în intervalele orare respective) sau într-un spațiu deschis, care să permită o participare mai largă. În rest, totul a fost peste așteptări și felicitari pentru organizare!”, scrie Gabriela Mărginean.

„Respect! Se ține și anul viitor? Eu sper din suflet!”, scrie un alt „untolder”.

„Muzica bună a dărâmat toate gardurile. Organizarea impecabilă m-a făcut să uit de garduri. Poate erau necesare, până la urmă”, scrie o clujeancă.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

„Voi depune la Poliţia Locală (sau a Primăriei) o sesizare contravenţională, solicitând amendarea organizatorului pentru zilele în care a blocat peste 10 % din suprafaţa unui parc public cu acces nelimitat, încălcând legea în vigoare a spaţiilor verzi. În cazul în care rezultatul va fi ne-sancţionarea (adică o ‘rezolvare’ potrivit căreia nu există contravenţie), voi trimite mai departe solicitarea spre Poliţia propriu-zisă, spre a sancţiona Primăria”, scrie Cornel Vâlcu, cel care a semnalat primul problema ilegalității gardurilor în mediul online.

„Dacă s-ar strânge 100 de persoane măcar, din zecile de mii, pentru a depune plângere pentru tulburarea liniștii publice în orele de repaos, i-am curăța de bani”, consideră Miruna Runcan.

Cert este că după toate discuțiile mai mult sau mai puțin aprinse, următoarea ediție a festivalului ar trebui să înceapă cu o dezbatere publică referitoare la utilizarea spațiului public.

Poveștile de dragoste au rămas nespuse

Dacă unii s-au limitat în a lăuda sau în a critica diferite aspecte, alții au încercat să își găsească perechea post eveniment pe Facebook. „Mesaj pentru fata cu care am vorbit când a început Guetta, preț de două minute în fața băilor din stadion, o rog să-mi lase un mesaj. Când mă uitam la tine, la început, mi-ai zâmbit prea frumos încât să te pot uita. Bine că ne-am întrebat unul pe altul daca avem iubit/iubită, dar am omis cel mai important lucru: să facem cunoștință!”. O altă postare în acest sens sună așa: „Caut băiat cu păr blond, ochi albaștri, cu părul ondulat/creț. Purta tricou albastru, era înalt, avea un corp atletic. L-am văzut în prima zi în arena în fața scenei pe partea dreaptă la Tom Odell”.

[stextbox id=”custom”]

Untold, epicentrul Capitalei Europene a Tineretului 2015, din perspectiva tinerilor altfel”

Sorin G. Ionescu, președintele Asociației Distonia din Cluj-Napoca, a participat la Festivalul Untold pentru a vedea cât de accesibil este Festivalul Untold persoanelor cu diferite dizabilități. Deși a dorit să vadă partea plină a paharului, i-a trecut destul de rapid entuziasmul.

„Aș vrea să văd partea plină a paharului și să felicit cu această ocazie, organizatorii acestui eveniment care și-au îndreptat atenția spre o categorie de tineri „altfel”, constituită din persoane cu dizabilități, cărora le-au oferit bilete de acces gratuite și reduceri (în functie de gradul de handicap), alături de campaniile de donare de sânge prin care orice doritor putea să beneficieze de aceste aspecte (care, indirect, susțineau și o cauză medicală). Și partea plină a paharului se golește cam repede. Am să explic de ce. Promovarea acestei resurse organizatorice, care de altfel face cinste acestui eveniment, a lăsat de dorit, atât înainte de eveniment, cât și în timpul acestuia. Am fost doar pentru a lua contact cu acest lucru. Am găsit doar un punct de „Acces dizabilitate”, situat la una dintre intrări și cam atât. Alte forme de informare, spații special amenajate în cadrul sau în proximitatea scenelor nu au fost prevăzute, din păcate. Am văzut însă multe persoane în fotolii rulante în spațiul dedicat festivalului, persoane cu probleme locomotorii și altele, ceea ce denotă faptul că a existat interes și atracție și din perspectiva acestei categorii sociale, ceea ce este și normal. Nu vreau însă să mă gândesc cum s-au descurcat în marea mulțime. Iată că din această perspectivă acest oraș, prin acest festival de anvergură, a mai ratat o dată posbilitatea de a adăuga pe lista lungă de elemente pozitive și de atracție turistică pe care le oferă locuitorilor săi și celor care ne „calcă pragul” cu diferite ocazii, în mod special din punct de vedere turistic, conturarea unuia dintre cele mai accesibile și civilizate orașe din Europa, chiar și din lume. De această dată nu a fost să fie, poate la anul”, este de părere Sorin.

[/stextbox]

Facebook în cifre

Conform organizatorilor, aproape 5.000.000 de persoane au interacționat cu pagina de Facebook al festivalului în ultima săptămână, dintre care peste 830.000 de fani au intracționat direct cu pagina prin comentarii, like-uri și share-uri. Spot-ul oficial al festivalului, teaser-ul și videoul de prezentare a scenei principale au cumulat un reach de 1.067.000 și peste 320.000 de vizualizări pe Facebook.

[stextbox id=”custom”]

Artiștii internaționali, impresionați de efervescența Festivalului Untold

Artiștii internaționali din cadrul Festivalului Untold nu au uitat să le mulțumească fanilor pentru felul în care au fost primiți pe Cluj Arena, chiar și pe rețelele de socializare. Armin van Buuren, cel care a fost numit de patru ori numărul unu în prestigiosul DJ MAG Top 100, a fost de departe cel mai impresionat și totodată emoționat artist dintre cei care au mixat la Cluj. Pe lângă faptul că și-a prelungit programul cu mai bine de o oră, încheindu-și prestația după ora 5:00, Dj-ul le-a mulțumit cu ochii in lacrimi clujenilor care l-au aplaudat minute în șir.  La ora 5:38, artistul a postat pe Facebook o fotografie însoțită de mesajul „This happened” (Asta s-a întâmplat). A doua zi, artistul a revenit în atenția fanilor cu un nou mesaj postat alături de o serie de fotografii: „Incredible festival ‪#‎untoldfestival in Cluj Romania last night!”. Acesta a mai postat un filmuleț din timpul concertului însoțit de mesajul „Romania rules”, dar și o fotografie cu fanii care l-au întâmpinat pe 1 august la hotel.

armin

David Guetta, unul dintre cei mai așteptați artiști ai primei ediții Untold Festival, nu și-a dezamăgit fanii, oferindu-le și de această dată un show electrizant. Aflat a treia oară în România, dar pentru prima dată la Cluj, acesta a fost impresionat de atmosfera de pe Cluj Arena. „Sunt pentru prima dată aici. Sunteți minunați” a spus celebrul DJ în momentul în care a urcat pe scenă și a văzut stadionul arhiplin. Acesta a postat pe 4 august un filmuleț din timpul concertului însoțit de mesajul: „Untold Festival was Unreal ! 50.000 people ! Mulțumesc România”.

guetta

Cei de la ATB au descris festivalul în trei cuvinte: „ 3 words for the Untold Festival: unexpected, amazing, unforgettable”. John Newman a postat o fotografie din timpul concertului însoțită de mesajul „Thank you Romania & Untold Festival that was special”. Fedde Le Grand a postat două mesaje pe rețelele de socializare: „Still buzzing from last night Untold Festival!”, „Romania, you guys were incredible!! So much love”.

Gramatik a postat un mesaj original: „Thank you Transylvania! Dracula would be proud!”

Tom Odell a postat o fotografie din timpul concertului în care se putea observa stadionul plin însoțită de mesajul „Sweet” (Draguț).

Aron Chupa s-a pozat înainte de concert pe Cluj Arena: „Excited to do my first show ever in Romania” (Sunt încântat de primul meu show în România” a scris acesta pe Facebook.

Aron Chupa

Aron Chupa

Fatman Scoop a postat un selfie având în spate stadionul plin: „Cluj, Romania @untoldfestival Romania is on fire!”, a scris acesta.

Fatman Scoop

Fatman Scoop

Lost Frequencies a postat mai multe fotografii în timpul vizitei sale în România. Astfel fanii au fost anunțați când a ajuns artistul în „Roumenia”, dar și cum a fost la concert: „Untold Festival yesterday was CRAZY !! Thank you Romania!”, a scris acesta alături de o fotografie din timpul concertului.

Germanul Tujamo consideră că a susținut aici unul dintre cele mai bune showuri din cariera sa „ Romania last night – one of the best shows i’ve ever played”.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Lucian Fanea says:

    Cluj-Napoca a fost pentru 4 zile gazda ospitaliera a festivalului de muzica Untold, care desi aflat la prima editie a reusit sa impresioneze pozitiv pe toata lumea.

    Chiar daca festivalul s-a incheiat de cateva zile bune, ecourile acestuia continua sa se auda in Romania si in intreaga lume si asta nu poate decat sa ne bucure si incante. Si ca la orice eveniment desfasurat in Cluj-Napoca si in Romania, totdeauna se gasesc si carcotasi care cauta sa vada doar lucrurile negative, pe principiul “sa moara capra vecinului”, ei uitandu-se mai mult la paiul din ochiul altuia decat la barna din ochiul lor.

    Lasand la o parte micile deficiente de organizare, iminente pentru un festival de o asemenea anvergura si aflat la prima editie, plusurile pe care acest festival le-a adus si le va aduce in continuare pentru Cluj-Napoca si Romania sunt mult mai numeroase si cred ca merita ca acestea sa fie scoase in evidenta mult mai tare, decat cele negative. Sigur ca e bine sa fie mentionate si aspectele mai putine neplacute astfel ca la urmatoarea editie acestea sa fie ajustate si sa nu mai existe.

    Sigur ca rivalitatea deja simtita in Cluj-Napoca intre cele 2 festivaluri Electric Castle si Untold Festival isi pune deja amprenta in articolele din presa, dar acest lucru daca este corect prezentat nu poate decat sa duca la o impuls pozitiv si mai mare pentru cei care organizeaza cele 2 festivaluri si la o crestere bine venita a calitatii acestora.

    Cu toate ca Cluj-Napoca era considerat pana in acest moment orasul cel mai multicultural dezvoltat din Romania cu cele mai bune relatii interetnice, fiind prezentat nu de putine ori ca un veritabil model de multiculturalism in Romania si in Europa, Cluj-Napoca nu a fost niciodata pana in prezent un oras turistic.

    Ce s-a intamplat in cele 4 zile de Untold cand in Cluj-Napoca au venit foarte multi straini doar pentru acest festival ne face sa credem ca Cluj-Napoca poate sa devina cu adevarat un oras turistic, avand un potential urias in acest sens.

    Chiar daca unii se grabesc sa acuze Primaria si Consiliul Local de sprijin in organizarea Untold, daca luam in considerare ca cu o contributie de numai 400.000 euro (cat am inteles din presa ca au contribuit autoritatile locale la acest festival) s-a reusit o mediatizare extraordinara pe toate canalele in Romania dar mai ales in lume, a orasului Cluj-Napoca si a Romaniei mi se pare fantastic. Nu cred ca cineva ar putea sa faca o promovare internationala atat de reusita si de directa cu un buget de 400.000 euro si sa si aiba un impact atat de mare intr-o perioada ata de scurta. Si mai cred ca din tot ce a dat plus acest festival pentru Cluj-Napoca si Romania, cel mai important aspect este reclama pozitiva internationala de care atat Cluj-Napoca a avut parte cat in primul rand Romania. Si cand spun Romania ma refer la faptul ca mare parte din artistii care au aparut pe scena au rostit in mare parte doar numele tarii Romania si au fluturat steagul Romaniei.

    Sigur ca festivalul in cele 4 zile efective a creat si nemultumiri si disconfort in randul clujenilor si multi au fost nemultumiti de faptul ca locatia aleasa pentru festival nu le-a permis sa se plimbe in perioada respectiva in parcul central, acestora o sa le prezint doar 2 evenimente modiale care au loc in fiecare an in 2 tari diferite, care se produc in orase si care perturba serios “linistea” urbei respective, dar nimeni dintre localnici nu este deranjat de acest aspect intrucat cunosc foarte bine care sunt plusurile pe care le aduc evenimentele respective pentru comunitatea lor.

    Este vorba de :
    – cursa de Formula 1 din Canada, care se desfasoara in cel mai mare parc din Montreal.

    si

    – cursa de Formula 1 de la Monaco, care este o cursa stradala

    Sigur se vor gasii unii si vor spune ca acolo e altceva si ca nu suporta comparare, eu le-as spune ca, din contra, evenimentele sunt similare si suporta comparatie si merita ca 4 zile Cluj-Napoca “sa nu doarma” pentru un plus ulterior de imagine, bani la buget, turisti, taximetristi fericiti, hotelieri prosperi si multe multe alte avantaje.

    Sper ca autoritatile locale, toate cate au fost implicate la acest festival si care s-au mobilizat exemplar si au dat dovada de mare profesionalism pe durata Untold Festival, sa aiba capacitatea sa duca mai departe si sa sporeasca acest plus de imagine pe care Cluj-Napoca si la castigat acum.

    Untold………See you in 2016!

    Si parerea mea conteaza!

    http://lucianfanea.blogspot.ro/2015/08/untold-cluj-napocaromania.html

  2. Vasile says:

    Lucian, cursele astea de Formula 1 de care aduci aminte se tin ziua, nu noaptea.

  3. Radu Adrian says:

    1 – Toti doresc ca UNTOLD sa se tina multi ani la Cluj, dar ca si un bun business ce sa aduca bani cat mai multi municipiului. Ca orice business el trebuie sa fie rentabil si sustenabil.

    Asa ca stop la cheltuirea fara noima a 400.000 EURO din banii contribuabilului clujean (de ex. a mea), care nu a fost consultat daca doreste sau nu sa plateasca aceasta suma exorbitanta fara sa recupereze ceva.

    De maine, Primaria sa intre ca si co-investitor si sa-si recupereze cu profit banii pe care-i va baga in astfel de afaceri. Altfel sa faca bine si sa se abtina de a cheltui banii tuturor clujenilor fara a aduce beneficii directe fiecaruia dintre ei. Preferam “Pane si” nu “Circ”.

    Pentru actuala editie PRIMARIA si personal PRIMARUL sunt obligatati sa prezinte Raportul Financiar, sa vedem cat a castigat Primaria si Consiliul Judetean din UNTOLD si Bergenbere.

    Nu mai dorim sa auzim abureli de genul “Clujul pus pe harta nu stiu cui”, “Imaginea unui oras de saltimbaci si hippioti drogati”, dar mai ales exagerarile cu ce au castigat hotelierii, restaurantele sau nu stiu cati oameni pe o raza de 40 km pentru ca au oferit gazduire in camere nefiscalizate si alte “povesti cu pesti” … nu ne mai intereseaza. Apropo, mi-a spus un clujean ca a pus 2 anunturi in romana-engleza pe site-ul UNTOLD si nu l-a cautat nimeni pentru cazare (!?) …

    Oricum, privatii n-au decat sa-si prezinte separat opiniile, pentru ca-s pe banii lor.

    2. Este foarte bine ca Festivalul s-a tinut la Cluj Arena si Sala Polivalenta, ocuri ideale, dar greseala organizatorica majora a fost plasarea “MUZICII data TARE DE TOT” in centrul istoric.

    Copii/tinerii s-au simtit prost in perimetrul inchis din Centru si cu sunete date la maxim, izbite de peretii “custii Unirii”. Doar unii s-au dus la spectacolele gratuite. Majoritatea au preferat Stadionul – pe bani. Ei vor sa asculte aceasta MUZICA TARE (nu conteaza genul) in spatii deschise in care sa se zbengue, sa se simta liberi si nu sa fie urmariti/supravegheati de pe trotuarele vecine de trecatorii nemultumiti, parintii indignati ca-si vor distruge auzul si masinile sau motociclistii oligofreni cu tobele de esapament sparte intentionat, ce accelereaza inconstient si periculos pe langa ei.

    3. CENTRUL E RENTABILIZAT SI PROEPER. Restaurantele au vad comercial suficient si sunt frecventate zilnic de oameni cu ceva bani. Nu merita sa-i deranjam si sa le tulburam sonor business-ul.

    CopiIi/tinerii de la UNTOLD sau alte Festivale cu MUZICA TARE (nu conteaza genul) nu agreeaza astfel de localurii. Ei prefera sa manance si sa bea la Fast Food sau cat mai ieftin posibil; nu in locuri cu fite sau oameni maturi, acrii si caraghiosi sau carcotasi “bogati” trecuti de 35 de ani.

    Pe durata Festivalurilor cu MUZICA TARE (nu conteaza genul) restaurantele centrale isi pierd automat clientii traditionali si castiga modic. Un patron care are cea mai ieftina oferta mi-a spus ca e contrariat de galagia tot mai frecventa din Pta. Unirii ce ii alunga clientii si castiga infim de pe urma “galagiei”.

    4. SOLUTIA: Clujul are cateva spatii propice pentru MUZICA TARE (nu conteaza genul) si care trebuie rentabilizate. Ele pot gazdui Festivalurile cu MUZICA TARE (nu conteaza genul) si atrage mari investitii.

    De exemplu, Parcul Feroviarilor si zona Strandului Clujeana ar putea fi rentabilizata cu Festivale si totodata legata prin finalizarea PROMENADEI SOMESULUI (idee geniala) cu STADIONUL – Cluj ARENA si Sala Sproturilor. Apoi Valea Grbaului, Hoia si altele.

    Cer Primarului si Consiliului Locar sa stabileasca 2-3 amplasamente pentru MUZICA TARE (nu conteaza genul) si sa cera parerea clujenilor pana in 1 Octombrie cand se reintorc studentii.

    De luna viitoare – septembrie, sa nu mai vedem si sa auzim MUZICA TARE (nu conteaza genul) in Piata UNIRII, ci doar manifestari linistite, culte si intelectuale, asa cum o cere obligatoriu arhitectura, firmele si institutiile sau locuitorii din Centru si opinia generala a peste 200.000 de clujeni normali la cap.

    Cluj Arena si Sala Polivalenta sa gazduiasca mai multe evenimente, sa fie rentabilizate, sa produca bani pentru Cluj si sa nu se mai afecteze Parcul.Mare si Parcul Copiilor. Strandul din vecinatate-aflat in paragina, sa fie transformat in PARC al COPIILOR si publicului tanar.

    5. AMENZI si PEDEPSE. Unde sunt institutiile pe care le platim cu banii contribuabililor si care au fost obligate prin lege sa previna prin avize si sa se auto-sesizeze la depasirea nivelului de zgomot din Centru? Unde sunt: Direcţia de Sănătate Publică, Inspectia de Mediu, Spitalul ORL, Protectia Consumatorului, Prefectura, Asociatiile de Locatari din Centru, Consiliul Civic …

    Sunt convins ca au facut masuratori si le cer sa-si publice rapoartele de poluare sonora si incalcarea orelor de liniste, conform legii.

    Unde e Politia care da AMENZI pentru GALAGIE, de genul http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/localuri-amendate-poluare-sonora-1

    Am asistat neputinciosi la o POLUARE FONICA/SONORA ce produce stress, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii auditive, instabilitate psihica, randament scazut, fisurarea cladirilor, etc. In cazul Brgenbere si Untold din CENTRU s-a ajuns la ZGOMOT- o suprapunere dezordonata a mai multor sunete ce creaza halucinatii si deteriorarea aparatului auditiv. Ultrasunetele distrug globulele rosii din sange, apar migrene, greata sau chiar pierderea echilibrului. Infrasunetele produc ameteala, voma, un fals efect de euforie, sau chiar efecte cumulate…

    Acest lucru nu-l doreau nici macar copiii fara discernamant/tinerii intre 14-30 ani la CONCERTE TARI (nu conteaza genul) si mai ales parintii lor care nu au stiut ca PRIMARUL si CONSILIUL LOCAL le-au pregatit acest “tratament sanatos pentru distractie”.

    Revedeti cadrul legislativ la: http://www.sanatatesiviata.ro/stiati-ca/620-poluarea-sonora-poluarea-fon
    Legea fiind incalcata trebuie sanctionati imediat toti vinovatii.

    Nu dorim ca la Cluj sa se depaseasca nivelul legal al sunetului… avem destule paduri si pajisti in jur unde sa fie audiata MUZICA TARE (indiferent de gen) la Festivale profitabile economic, nu politic.

    Pe viitor, nu dorim ca astfel de manifestari sa devina un pol de atractie pentru drogati, infractori din Europa dezaxata si sa dam de lucru inutil Politei, care va cere tot mai multi bani pentru a ne asigura securitatea acestui superb oras linistit si inteligent.

    Sa prevenim de pe acum cu hotarari clare incompetenta si iresponsabilitatea viitorului primar si consilieri locali.

    Atributii in domeniul asigurarii dreptului la un mediu sanatos mai au si reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor – prin Sectiile de Politie competente, care pot desfasura, printre altele, urmatoarele activitati:
    – sesizeaza autoritatilor si institutiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonica;
    – verifica si solutioneaza, potrivit competentelor specifice ale autoritatilor administratiei publice locale, sesizarile cetatenilor privind nerespectarea normelor legale de protectie a mediului si a surselor de apa, precum si a celor de gospodarire a localitatilor;
    – constata contraventii si aplica sanctiuni;
    In ultima instanta, Politia poate cere inclusiv retragerea autorizatiei de functionare a surselor generatoare de zgomot.

    6. Acest articol a fost scris de un “tanar” Clujean-din-Cluj si care in anii ’60 si-a facut singur prima chiara electrica pentru a cantat la “dansuri” pe 100 W , incercand sa dea cat mai tare muzica pop sau psihedelica a lui Beatles, Jimy Hendrix, Rolling …

    7. Concluzie: instig la respectarea legii si aplicarea amenzilor persoanelor vinovate in cazurile de mai sus, pentru a nu se mai repeta greselile si a scoate din Centru si din Parc manifestarile de ascet gen: MUZICA TARE (indiferent de gen).

    PS – Stimate D-le Prof.Dr. Emil Boc, Primarul Clujului si stimati Consilieri Locali va felicit ca ati adus un eveniment nou la Clujul Capitala Tineretuilui in perspectiva castigarii acerbei competitii pentru Clujul Capitala Culturala Europeana 2011. Daca Primaria a castigat macar 1 leu din Festival va voi sustine in contibnuare.

    Doar ca foarte putini din cei 60.000 de copii/tineri va vor aduce voturi…cat despre parinti lor, va pot spune ca au o opinie similara cu cea de mai sus.

  4. Mihai says:

    Am citit cateva pareri inversunate impotriva acestui festival si punandu-mi intrebarea “ce vrea romanul?” am inceput sa navighez pe toate paginile de internet in care erau postate impresii legate de acest eveniment. Rezultatul este unul dureros. Multi dintre cei ce posteaza negativ, pentru a da putere mesajului, declara ca au varste intre 30-40 de ani . Dupa aceasta introducere o sa va spun ca am 50 de ani. Locuiesc in Cluj Napoca pe strada Eroilor si AM FOST LA UNTOLD. Postacilor care sunt contra si spun ca au 30 de ani le transmit urmatorul mesaj : NU VARSTA CONTEZA. Poti sa ai 15 ani si sa fii batran. Poti sa ai 50 , asa ca mine , si sa fii tanar. A te simti tanar este o stare ce se naste din ceea ce simti, din ceea ce faci. Depinde de tine daca te consideri tanar sau batran. Eu ma consider si sigur sunt mult mai tanar decat o mare parte a celor de 25-40 de ani. Am fost prezent la acest festival si imi pare rau ca am lipsit la prima editie. Am dansat, am cantat, am sarit, am TRAIT si la sfarsit am plans. Am plans de bucurie pentru ca tinerii din ziua de azi au ocazia sa participe la asemenea evenimente. Am plans de ciuda ca atunci cand aveam 20 de ani nu am avut parte de asa ceva. Atunci era considerata performanta achizitionarea unui poster cu vedeta preferata. Atunci erai erou daca puteai sa faci rost de o banda pentru Kastan sau de o caseta cu muzica de afara. Lucrez intr-un domeniu care-mi permite “luxul” de a intalni zilnic zeci de oameni. Majoritatea dintre ei sunt roboti. Pentru ei un an este o insiruire de 365 de zile si o rotatie a anotimpurilor. Pentru ei primavara este anotimpul in care dispare zapada, vara este anotimpul mult asteptat pentru ca isi iau concediu de odihna, toamna ii loveste melancolia si se gandesc la urmatorul concediu, iar iarna este anotimpul in care se sarbatoreste Craciunul si alearga bezmetici dupa cadouri. Aceasta este generatia R2U2. Din fericire exista si cei pentru care un an inseamna milioane de clipe traite la maxim. Citeam mesaje de indignare ca el si ea ( 32 ani) nu au putut dormi si ca au mers obositi la munca. Mosilor de 32 de ani, va recomand urmatoarea solutie: cand ajungeti acasa beti un pahar de vin si faceti dragoste pana cadeti epuizati. O sa dormiti ca doi bebelusi. Pentru cei ce au copii mici , pentru ca cei mari, sigur, sunt la UNTOLD, luati copii, mergeti la bunici la tara. O sa dormiti tun. Pentru cei ce au grija banilor stransi, cheltuiti, furati, etc. va recomand sa faceti acelasi lucru si cu banii pentru drumuri, autostrazi , parcuri industriale, etc. Si acolo sunt bani publici dati privatilor. Si nesimtiti aia de privati folosesc drumurile, autostrazile, parcurile industriale sa se imbogateasca. Pentru cei ce au comentat ca s-a inchis parcul, ca este parc public, ca nu au unde sa se plimbe domniile lor. Le raspund ca eu unul nu ma plimb prin acel parc 360 de zile pe an. Ei da( asa sustin ei). Am si eu dreptul la 4 zile in care parcul sa fie asa cum vreau eu. Pentru cei ce au fost suparati de volumul muzicii le recomand sa facem schimb. In piata Unirii au cantat “vedetele” autohtone. Sa-i asculti live pe Smiley , Antonia, si toti ceilalti inseamna TORTURA. La final va recomand tuturor sa fiti tineri si sa traiti fiecare clipa la intensitate maxima. Ne vedem la Untold 2017.

Postaţi un comentariu