Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Cluj-Napoca, lansează o expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor și romilor din județul Cluj, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În urmă cu 80 de ani, în perioada 15 mai – 7 iunie 1944, de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), 131.639 de evrei au fost deportați la Auschwitz-Birkenau. Peste 16.000 dintre aceștia erau din județul Cluj, din localități precum Cluj-Napoca, Borșa, Hida, Huedin, Gherla.

De pe raza județului Cluj rămasă sub adiministrație românească, în septembrie 1942, 270 de romi au fost deportați în Transnistria.

„Imagini din trecut. Holocaustul din Cluj” este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

Marți, 4 iunie, de la ora 18:00, la Sala Simone Veil a Facultății de Studii Europene a UBB, publicul larg este invitat la un dialog  despre istorii locale, urmat de la ora 19:30 de inaugurarea expoziției de bandă desenată, ilustrată de Octav Ungureanu după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz.

Vor participa la dialog:

  • Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.
  • Ruxandra Hurezean, jurnalist, senior editor.
  • Hadrian Arion – inspector școlar Istorie/Socio-Umane, Inspectoratul Școlar Județean Cluj
  • Prof. Alexandru Laszlo, Colegiul Național „George Barițiu”,
  • Reprezentanți ai elevilor și cadre didactice de la Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
  • Moderator: Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România

Accesul la eveniment este liber, iar înscrierile se fac completând formularul de aici: https://forms.gle/PTxDiAvfAN9ZmN3T8.

„Imagini din trecut. Holocaustul în România” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Detalii despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/visualising-the-past-through-graphic-novels-holocaust-remembrance-in-romania-imagini-din-trecut.

Distribuie:

Postaţi un comentariu