Congresul PNL. Cine strică marfa o plăteşte

Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard, îi conjură filosoful Mihai Şora pe alegătorii liberali, în preziua congresului prefigurat a se încheia cu victoria şefului guvernului minoritar PNL-UDMR, Florin Cîţu.

Cioara nebună, cum îi spune domnul Şora.

Îndemnul e unul de luat în seamă. Domnul Şora a luat cunoştinţă de consecinţele unor tentative de preluare ostilă a unui partid. În tinereţea sa revoluţionară, comanda complotiştilor se găsea la Moscova. Astăzi e la Cotroceni. Preşedintele ne-a spus că domnul Cîţu este favoritul la congresul de sâmbătă, destul cât să fie dat câştigător la casele de pariuri. Faptul în sine expune deruta liberalilor dar, în egală măsură, şi satisfacţia adversarilor.

Arareori afli caractere atât de toxice propriului partid precum domnul Cîţu. Dacă e să fie, victoria sa e una a imaginarului împotriva lucidităţii. Îl vedem pe premier, în închipuirile sale alimentate din benzi desenate, un Superman pe care „nimeni nu-l mai poate învinge”. Partidul pare sedus de această fantasmă.

Destui liberali s-au aşezat la masă cu echipa câştigătoare pentru că, nu-i aşa, e uşor să o „închizi” cu Florin Cîţu. Premierul, se ştie, este larg la buzunar cu banii altora, un comportament promiţător în mirajul miliardelor făgăduite de PNRR. Pericolul, atunci când te ghiftuieşti cu astfel de oameni, e să sfârşeşti bolnav de pântecăraie. Cu cât mai lungă compania, cu atât mai gravă boala.

Un prim avertisment pentru partenerii tranzacţionali ai premierului a venit înainte de congres. După cum s-a văzut joi, până şi amintirea unui mic dejun la Palatul Victoria cu Florin Cîţu riscă să-l coste pe Dan Barna şefia USR-Plus.

Pentru clujeni, alegerea domnului Cîţu, mai ales dacă preşedintele îl păstrează de premier, înseamnă că au „închis-o” profitabil. Sunt aşteptaţi bani de cheltuit în zonă. Riscul e la politicienii care au girat ascensiunea domnului Cîţu. PSD a spus deja că premierul le e un bun agent electoral. Alegerea lui la partid şi dezangajarea morală a liberalilor fac bine perspectivelor electorale ale social-democraţilor. Acelaşi lucru îl pot spune mai convingător partidele antisistem, USR-Plus şi AUR. Nu sunt doar vorbe între politicieni. Domnul Cîţu chiar şi-a dovedit eficienţa ca agent electoral al domnului Cioloş în alegerile interne din alianţă. Antipatia faţă de Cîţu, răsfrântă şi la cei care apar să-i fie favorabili sau asemănători, a întors în primă rundă rezultatul prognozat al alegerilor din USR-Plus.

Până să-i salveze, Superman din judeţul Vâlcea le-a arătat românilor doar că ştie cum să-i înfurie. USR-Plus a câştigat până acum de la liberali trei primării mari din Ardeal. Banii au fost irelevanţi, oamenii au vrut figuri noi şi promisiuni de onestitate. Aversiunea faţă de conduita politicienilor din constelaţia Cîţu le va furniza în 2024 celor din USR-Plus argumente să le ia liberalilor şi Clujul.

În acelaşi timp, social-democraţii aşteaptă de la viitorul lider liberal să le transfere câteva oraşe „albastre” din Modova şi Muntenia.
Stă în alegerea delegaţilor de la congres să oprească prin vot deriva spre irelevanţă a partidului? După cum o spune nu doar domnul Şora, contracandidatul premierului are avantajul unei mai bune sănătăţi emoţionale, cel puţin. Totuşi, destinul PNL pare mai degrabă trasat de factori externi.

Indiferent cine îl va conduce, înaintea partidului sunt trei ani de guvernare anevoioasă, cu alianţe instabile, aflată la discreţia spaimelor dinaintea pensiei ale preşedintelui şi mereu sub ameninţarea pierderii majorităţii. Să spunem că refacerea guvernării cu USR-Plus va fi mai uşor de realizat sub Ludovic Orban. Chiar şi aşa, liberalii doar vor câştiga timp până la inevitabilul scandal următor, când vor fi lăsaţi să deconteze singuri o guvernare inerent impopulară.

Poate că domnul Cîţu exprimă astăzi cel mai bine ce înseamnă să fii nefrecventabil în politică. Dar adevărul e că, până în preajma alegerilor din 2024, întregul PNL va fi marcat astfel.

În politică, la fel ca în afaceri, e o vorbă: dacă strici marfa, o plăteşti. Când PNL se va prăbuşi sub povara unei guvernări greu de dus inclusiv de politicieni capabili, celor responsabili de alegerea lui Cîţu li se va imputa că au „stricat” partidul. Nu întru totul îndreptăţit: „marfa” era deja alterată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu