Apocalipsa după UNTOLD. Pista de atletism distrusă, iar gazonul de un milion de euro e înlocuit cu unul de 180.000

An după an daunele materiale provocate de cel mai mare festival de muzică electronică din România, UNTOLD, transformă cel mai mare și mai modern stadion din Transilvania, Cluj Arena, într-o grandioasă structură de ciment și fier.

Gazonul se reface, pista de atletism nu e o prioritate
Suprafața de joc, gazonul, este distrus iremediabil, după fiecare ediție a festivalului, înlocuit de organizatori cu variante low cost oferite cu generozitate de companiile clujene care obțin contractul pentru această lucrare. Dar, dacă gazonul se poate înlocui, pista de atletism a stadionului este în acest moment inutilizabilă.

De la prima ediție UNTOLD și până azi, pista de atletism a fost deteriorată constant și peticită atât cât să arate cât de cât acceptabil. Practic în acest moment nu se poate organiza vreo competiție atletică pe stadionul Cluj Arena.

Sigur că povestea nu e nouă. În fiecare an se întâmplă lucrul acesta și tot în fiecare an organizatorii decupează suprafețele distruse pe care le înlocuiesc cu petice care să dea senzația de funcționalitate a suprafeței de alergare, altădată cea mai bună pistă din România. Concret, așa cum se vede în fotografii, pista ar trebui schimbată în totalitate în momentul de față.

De ce ar trebui înlocuită pista de alergare? Pentru că, ceea ce cu siguranță nu știu organizatorii UNTOLD, este că cel mai mare stadion din Transilvania a fost desemnat oficial, anul acesta, de către European Athletics drept gazdă a Campionatului European de Atletism U20 din 2023, o întrecere la care ar urma să participe aproximativ 1.500 de sportivi din peste 40 de țări.

Și dacă timpul rămas pare mai mult decât suficient, cei care cred acest lucru ar trebui să ia în seamă faptul că odată schimbată pista, aceasta va trebui să treacă o serie de teste și inspecții ale forului continental de atletism pentru ca europenele U20 din 2023 să mai fie găzduite de Cluj Arena.

Gazonul de un milion, peticit cu 180.000 de euro
Revenind la lucrările de schimbare a gazonului, distrus și el evident, pe surse, Transilvania Reporter a aflat că suma alocată de Eco Garden, compania care se ocupă de schimbarea gazonului, ar aloca aproximativ 180.000 de euro pentru înlocuirea suprafeței de joc.

În 2019, administratorii județului anunțau schimbarea gazonului de pe stadionul Cluj Arena, la mai bine de 7 ani de la inaugurare. Tot atunci, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, anunța că noul gazon de pe Cluj Arena va costa între 500 de mii și un milion de euro.

Cumva firesc, la cum se fac afacerile pe bani publici în România mergem pe ideea că prețul final va fi, dacă va fi vreodată, un milion de euro. Și atunci se ridică întrebarea: cum să aloci 180 de mii în 2021 ca să schimbi un gazon ce ar fi trebuit să fie unul de super clasă, de 500 de mii, un milion de euro?

Sigur, gazonul existent este considerat deja o suprafață de joc uzată, nici măcar second hand, dar tot pare strigător la cer. Și oricum, suma de 180.000 de euro pe care Eco Garden ar investi-o în schimbarea gazonului nu a fost confirmată de niciuna dintre părțile implicate în procesul de înlocuire a suprafeței de joc.
În tot acest timp echipa de fotbal Universitatea Cluj își joacă meciurile de pe teren propriu pe la Bistrița, sau pe la Sânmartin.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Baluba says:

    Ce v’am spus? Si nu muzica e, nici macar electronica. “Veniti la festival sa vedeti laptopu’ meu”. Atat.

Postaţi un comentariu