Controversă. Gardurile Untold împart Clujul în două

Gardurile au fost deja instalate în Parcul Central | Foto: Dan Bodea

Text: Cristina Beligăr & Radu Hăngănuț

Gardurile au revenit în spațiul public din Cluj-Napoca și divizează din nou orașul, la propriu și la figurat. De o parte sunt cei care contestă legitimitatea unei măsuri care le restrânge accesul la propriul oraș,  de cealaltă, cei care spun că organizarea unui eveniment de amploare nu se poate face fără anumite sacrificii.

Controversa – care a apărut prima dată cu ocazia concertului Billy Idol din vara trecută – a renăscut la sfârșitul săptămânii trecute, când Cornel Vâlcu, un lider informal al activiștilor sociali clujeni, a criticat pe Facebook decizia organizatorilor Festivalului Untold de a bloca cu garduri accesul într-o bună parte a Parcului Central și pe străzile din zona stadionului și a Sălii Polivalente. Parcul va fi zona din festival numită de organizatori The Forest, unde vor avea loc concerte mai mici si evenimente, în plus, pe aleea principala din parc, se face și intrarea spre Cluj Arena, spre Scena Principală.

„Se demonstreză că toate regulile dispar atunci câd cineva o cere. Soluțiile nu se pot scoate din buzunar ci prin dialog. În acest caz nu a existat dialog și mi se pare că nici nu s-a prea dorit. Evenimentul a venit ca un potop. A fost așa o grabă că abia s-a știut unde să se pună ștampila. Erau multe soluții dar ni se demonstrează că circul de anul trecut a fost degeaba. E o treabă foarte cinică, dar la o scară mult mai largă. Până la urmă câinii civili latră și caravana capitalistă trece”, spune și István Szakáts, președintele Fundației AltArt.

„Soluția este de a avea dezbateri publice și transparență cu privire la designul acestor proiecte, la locațiile propuse, consultări cu referire la modul în care prioritizăm alocațiile bugetare. Bineînțeles, sunt și vor mai fi evenimente în Piața Unirii sau în Parcul Central, dar miza este ca accesul să fie cât mai puțin restricționat, iar restricțiile să fie de bun gust. Ca la TIFF, gardurile sunt mici, permit accesul prin piață, dar și vizionarea din picioare a filmelor pentru persoanele care nu își permit un bilet. Am ajuns să punem garduri lângă Someș ca lumea să nu treacă prin apă la concerte. Mai bine de 15 hectare sunt ocupate de garduri!”, a spus și Adrian Dohotaru, un alt cunoscut activist social clujean.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primăria: „Clujul va avea de câștigat”

De partea cealaltă, administrația locală și organizatorii evenimentului justifică măsura prin necesitatea de a gestiona eficient un eveniment uriaș. „Clujul se află în fața celui mai mare eveniment de tip spectacol din istoria lui și evident că o asemenea manifestare necesită și o mobilizare foarte mare de forțe. Partea cea mai neplăcută pentru cetățeni vizează restricțiile de circulație și trafic pe care le vom avea în perioada următoare. Din motive strict de securitate, pentru siguranța participanților, va fi restricționat și accesul parțial în Parcul Central, extremitățile restricționării accesului fiind: strada George Coșbuc, Strada Cardinal Iuliu Hossu, Splaiul Independenței, clădirea UAD și Clădirea Casino, din data de 29 iulie ora 23.00 până în 3 august ora 3.00 dimineața. Partea de fitness și foișorul de joacă vor fi libere pentru accesul public. Normativele ne impun să avem o asemenea restricționare”, a  declarat  primarul Emil Boc în timpul unei conferințe de presă organizate cu trei zile înaintea Festivalului Untold.

„Îmi cer scuze clujenilor pentru disconfortul ultra-temporar pe care îl vor avea din cauza restricțiilor de trafic pe care le vom impune și le mulțumesc pentru înțelegere. Clujul va avea de câștigat din perspectiva imaginii. Îi înțeleg pe cei care ne critică, dar totul va reintra în normal după cele patru zile de festival. Vorbim de 50.000 de oameni zilnic și trebuie să asigurăm un spațiu de securitat”, a adăugat Boc.

Foto: Dan Bodea

Primarul Emil Boc, alături de directorul general al festivalului, Bogdan Buta și președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan (Foto: Dan Bodea)

La rândul său, președintele Federației Share, Vlad Pop, spune că restricționarea este una motivată și nu ar fi existat altă soluție. Share este organizația-umbrelă care derulează programele legate de Capitala Europeană a Tineretului 2015, din care face parte și Festivalul Untold. „Noi am discutat foarte mult atât cu organizatorii cât și cu autoritățile publice. Este foarte greu să ții 50.000 de oameni în același loc, iar în situații de criză, să lași un singur culoar pentru disiparea oamenilor din cadrul stadionului, este în afara legii. Respectând normele de securitate a fost luată această decizie cu plusurile și minusurile sale. Dacă ar trebui evacuați 50.000 de oameni de pe stadion, aceștia au nevoie de o zonă de disipare, la fel cum este nevoie de o zonă de confort pentru participanți. Este un eveniment care aduce enorm de multe beneficii pentru Cluj-Napoca, mulți clujeni au devenit întreprinzători în această perioadă, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru ei și pentru economia locală. De asemenea, se vor face lucruri minunate și în parc, vor fi zone de chill-out, proiecții pe perdea de apă și alte evenimente. Dacă vor exista proteste nu pot să spun decât că fiecare român are dreptul să protesteze. I-aș invita pe protestatari să încerce să organizeze un eveniment de așa amploare să vadă că trebuie găsit un echilibru”, a declarat Vlad Pop pentru Transilvania Reporter.

Cei care privesc chestiunea dintr-o perspectivă științifică sunt mai rezervați. „Poate că noi nu suntem nici foarte obișnuiți cu astfel de evenimente pentru că nu se întâmplă așa ceva decât o data, de două ori pe an. Ideal ar fi să apară o cale de mijloc între a avea un oraș fluid și liniștit dar fără evenimente sau a avea un oraș viu, active, cu multe evenimente dar sufocat de trafic și cu străzile închise. Oamenii trebuie să poată și apoi să decidă ce variantă aleg”, consideră sociologul Ioan Hossu.

Foto: Dan Bodea

Cele mai recente noutăți din Parcul Central: gardurile (Foto: Dan Bodea)

Părerile clujenilor cu privire la restricționarea accesului în Parcul Central, sunt împărțite. Cei mai mulți dintre ei sunt îngrijorați și de starea în care va ajunge parcul după cele patru zile de festival în care va fi tranzitat de zeci de mii de oameni.

[stextbox id=”info” caption=”Căi de acces” float=”true” width=”300″]Accesul general la scena principală a Festivalului Untold, amplasată pe Cluj Arena, se va face pe aleea principală din Parcul Central, din direcția Operei Maghiare. Accesul secundar se va face pe strada George Coșbuc, la intersecția cu strada Cardinal Iuliu Hossu, iar intrarea VIP și pentru persoanele cu dizabilități se va face de pe strada Uzinei Electrice, în apropierea Sălii Polivalente.  Pentru situații de urgență sunt prevăzute mai multe ieșiri, atât în zona de acces a festivalului, cât și înspre Splaiul Independenței.[/stextbox]„Un așa eveniment trebuia făcut în afara Clujului nu în centru. Sunt păduri destule. De la atâtea garduri nu mai avem loc pe trotuare și nici nu știm pe unde să o luăm pentru că ne-am trezit cu gardurile puse. Pe lângă că se sapă în tot centrul, acum ne supunem și pericolului să mergem pe o margine de drum pe unde trec mașini și autobuze. Ca de obicei când e vorba să organizeze evenimente de așa natură, la cetățeni se gândesc ultima dată”, a declarat o femeie care se îndrepta spre stația de tramvai din zona Cluj Arena.

„Nu mă deranjează montarea gardurilor. E de scurtă durată și, din câte am înțeles, e doar jumătate de parc, nu este tot parcul. Plus că, daca pe suprafața aia se desfășoară evenimente doar pentru plătitorii de bilet, ce altă soluție ar fi? Stadionul este foarte înghesuit, nu are o parcare care să suporte un aflux așa mare de oameni și atunci este de înțeles să existe o delimitare a zonei care cuprinde și o parte din parc. Întotdeauna vor fi oameni care se plâng din orice. Am citit discuțiile pornite pe Facebook și chiar de data aceasta nu le dau dreptate celor care spun că le sunt încălcate drepturile”, a spus un tânăr în vârstă de 32 de ani.

„Știu că gardurile sunt puse pentru Festivalul Untold. În principiu nu este ok să închizi spațiul public, dar se practică destul de mult și având în vedere că este o soluție temporară, chiar nu mă deranjează. Ceea ce mă îngrijorează mai mult este afluxul mare de oameni, adică 300.000 de mii de oameni pe toată durata festivalului. Nu va avea loc nimeni în parc și mi-e teamă să nu se distrugă terenul cum s-a întâmplat la Electric Castle când a plouat. Mi-e milă de parc, dar nu am nimic cu îngrăditul, nu e ca și când mi-ar lua parcul pentru o lună”, a declarat un biciclist aflat la plimbare în Parcul Central.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Tony says:

    Un eveniment de asemenea anvengura implica si sacrificii… Sunt 4-6 zile din vietile voastre, clujeni obisniti, daca aveti parcul inchis, puteti merge in padurea Faget sau Hoia, linistiti.

    “Clujul are de castigat” In 4 zile o sa intre in Cluj mai multi bani decat intra in 4 luni. Toti castigam, incepand de la cei mai corupti politicieni, oameni de afaceri, oameni simpli care isi inchirieaza apartamentele cu 500-1000 euro si toti tinerii de pretutindeni care au ocazia sa vada artisti de talie mondiala la iei acasa!

    Un sfat pentru toti, incepand de miercuri seara, lasati-va masinile acasa 😉

    • Stefan says:

      Nu, nu sunt de acord. Sunt un mic frustrat care are nevoie de exact ceea ce nu pot avea… IN ACEL MOMENT.

      Multi dintre palavragii nu calca in parc decat odata pe an, dar ei acum ar vrea sa-si “bata colb in c*r” tocmai in cele 4-5 zile. Ca doar e dreptul lui. Dupa ce si-a inchiriat apartamentul cu 1000 euro/4 nopti, simte nevoia de o plimbare in parc.

      Cateodata mi-e sila de cetatenii acestui oras. Tot vreau sa cred ca suntem mai cizelati decat majoritatea locuitorilor tarii, dar in momente ca acestea ajung sa imi schimb opinia.

  2. ma-ta says:

    Clujul pierde. Clujul pierde bani continuu de cand s-au inceput lucrarile fara cap ale lui Boc la strazi. Oamenii mor asteptand salvarile, magazinele au vanzari inexistente, deoarece trotuarul pe ambele sensuri, pe toata lungimea strazilor, este ras, fara cale alternative. Acum nici sa merg din statia de tramvai de la stadion pana in parc nu am pe unde sa o fac in siguranta, deoarece este luat tot trotuarul de gardurile lui Boc, si chiar bordurile pe care e sustinut gardul ies din cand in cand in strada, ca sa nu poti sa mergi nici pe marginea drumului macar

  3. Alina says:

    De cealalta parte a gardului se poate gasi un alt fel de muzica: http://satriani.funticket.ro/little-ambassadors.html

  4. Pelaghia Rosu says:

    cred ca asemenea festivaluri se organizeaza in afara oraselor mult mai bine…Unitatea militara floresti face umbra pamantului degeaba.Eu care platesc taxe si impozite, vreau sa ma bucur de oras, de parc in orice clipa doresc. Dar unii scot bani foarte frumosi in 4 zile ( cam cat ar scoate un politician corupt in 4 luni ). Iar cand aud de sacrificii ma iau nebuniile… toata viata mi s-a spus ca fac parte din generatia de sacrificiu si acum nu mai am nimic de sacrificat.In concluzie eu ca si cetatean clujean am doar de suferit (nu imi inchiriez apartamentul sa ma mut in parc)

  5. Jalnic says:

    Sunteti jalnici unii… Fratilor, festivalul dureaza 4 zile, ce va cacati pe voi ca nu puteti sa mergeti prin parc, sau pe langa somes fix in perioada asta. Ganditi-va ca orasul castiga enorm din festivalul asta. Mergi naibi in parcul Rozelor sau in padurea Hoia. Acuma va treziti si voi sa mergeti in parc? Si normal ca se pun garduri, daca unul din voi ar fi mers la festival si ar fi dat 4 milioane (vechi) pe bilet, v-ar fi convenit sa intre altu care nu da nici un ban si va ocupa spatiul? Nu! Deci terminati cu cacaturile cu gardul care separa Clujul in doua. 4 zile din 364 nu aveti acces in parc. Nu mai fiti asa jalnici!

    • da says:

      inchipuie-ti ca as veni la tine in casa si as sta 4 zile in jumate de dormitor si as da muzica tare, tot timpu, dar, i-as da la sotie-ta 50 de lei pe zi, asa ca nu ma poti da afara. ti-ar comveni?

    • Dan says:

      intr-adevar articolul trebuia scris si despre multe alte “beneficii”:
      -boxe care bubuie la ora 3 noaptea de le auzi din zorilor….nici nu vreau sa ma gandesc la saracii care locuiesc in zona parcului si a stadionului—si aici ma intreb cu cat trebuie sa “cotizezi” la primarie pentru ca sa poti lasa zgomotul ala infernal pana la 3 noaptea fara sa se considere ca deranjezi linistea publica?
      -ingramadeala ca la defilare in ce a mai ramas din parc
      -circulatia, care si asa era cum era, acum a ajuns dezastru
      deci…chiar o gramada de beneficii

      • Nora says:

        As mai adauga automate de bilete CTP montate in mod evident in graba inainte de Untold si care nu functioneaza (si unele au ajuns sa aiba ecranele sparte de cei frustrati ca nu functioneaza).

  6. Suciu Calin says:

    Untold-ul a fost benefic in primul rand pentru ca probabil a incetatenit ideea de compromis intre interesul public si cel privat intr-o relatie de win-win. Daca era pe gratis nu cred ca ar fi comentat nimeni. Desi autoritatile au gresit nemediatizand din timp,s-au suparat tare doar cei care nu concep sa dea fara sa primeasca.Si din pacate sa caute motive de protest gratuit, numai bine sa se demonetizeze pe cand va veni cu adevarat “lupul”. Cand spalatorii de creiere scot duminica boxele in spatiul public nimeni nu protesteaza! Din pacate e vb de o mentalitate cam egoisto-nihilista, daca nu beneficiemj si noi, hai sa ne puneam de-a curmezisul! Orasul a avut clar de castigat, atat ca imagine cat si economic. Nu sunt fan techno, dar pot sa-i inteleg pe cei mai tineri, noi cu Deep Purple Santana si Phoenix, ei cu Gueta si Buren. Se pare ca totul a decurs civilizat,orasul ne apartine tuturor, viata merge inainte!

Postaţi un comentariu