Categoria: Editorial

@UBB

Ca o lumânare

(Omagiu postum profesorului nostru Traian Rotariu)

Vestea că profesorul Traian Rotariu nu mai este lovește comunitatea sociologilor de o manieră profundă, o suferință pe care o simți tot mai ascuțit, pe măsură ce trece timpul și uluiala de la aflarea veștii se risipește.…

Citeste mai departe ›
Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

Alegerile din decembrie deschid calea unei partajări sănătoase a puterii, cum s-a întâmplat în Statele Unite

Vom avea aşadar alegeri în 6 decembrie. Indiferent câte victime ale Covid se vor număra până atunci, alegerile se ţin. Ne-o spune preşedintele ţării. Dacă americanii au ţinut alegeri pe timp de război, în 1944, şi românii pot să o facă.…

Citeste mai departe ›
Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

De ce e virusul mai generos cu cei deja privilegiaţi? O întrebare pentru statul român

Suntem cu toţii egali în faţa virusului, spun autorităţile atunci când pretind să fim cu toţii la fel de responsabili în respectarea regulilor sanitare impuse. Dar ce se întâmplă dacă statul ne minte, dacă de fapt această egalitate nu există şi statul se face vinovat, în pandemie, de adâncirea discriminării sociale?

Citeste mai departe ›
Spălaţi-vă pe mâini în altă parte

Spălaţi-vă pe mâini în altă parte

Maniera josnică prin care ministrul liberal Bode a transferat vinovăţia accidentului în care a fost implicat şoferului de la SPP a umplut paharul răbdării, inclusiv în rândul partenerilor politici. USR i-a spus în faţă că e un mincinos.…

Citeste mai departe ›
Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

Fără restaurante, cluburi și muzică pe terase dacă vrem să redeschidem școlile

La începutul verii, când se luau primele măsuri de relaxare, exista un optimism sănătos că urmează o succesiune de paşi care să ne conducă la ridicarea tuturor restricţiilor. Nu se ştia care va fi cadenţa, vor fi paşi mai scurţi sau mai lungi, dar aveam încredere că, pas cu pas, vom îmblânzi virusul şi ne vom apropia de viaţa de dinainte.…

Citeste mai departe ›
Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

Într-un limbaj strâmb, preşedintele o spunea pe aia dreaptă: E o prostie să nu fii precaut

Deşi pare că, uneori, îşi consultă doar propriul geniu (ca să-l cităm pe preşedintele Giscard d’Estaing), nu în toate acele ocazii preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte prostii, chiar şi atunci când formulările nu îl avantajează.…

Citeste mai departe ›
Foto: Dan Bodea

Din infernul bătrânilor

S-a deschis polemica națională legată de o măsură, se pare, propusă într-un document strategic realizat la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș și preluat, apoi negat de ministrul Nelu Tătaru care, in extremis, ar duce la izolarea tuturor vârstnicilor, adică a persoanelor peste 65 de ani.…

Citeste mai departe ›
Ruxandra Hurezean,   redactor-șef adjunct Transilvania Reporter

După 30 de ani. România, cine ești?

La 30 de ani de la revoluție stau cu colegul meu de școală primară la masă. E vară și muncim împreună în concediile noastre frugale pe lângă casa părintească. Adrian  e cărunt acum și poartă ochelari.…

Citeste mai departe ›
Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

Trump face cunoștință cu legea gravitației

 

La ultimul său miting din Missouri, înaintea alegerilor parțiale de marți, veșnicul examen de popularitate al președinților americani de la mijlocul mandatului, Donald Trump evidenția propagandistic reperele unei națiuni divizate de politică.…

Citeste mai departe ›
Septimiu Moga, economist

Comuniune

Transparența cristalului din carbon, format în milioane de ani în măruntaiele pământului, nu putea fi observată de un ochi profan, trebuia să fi inițiat în observarea fiecărei neregularități, fiecărei mici fisuri care îi puteau distruge perfecțiunea aproape matematică.…

Citeste mai departe ›
Valentin Naumescu,   diplomat

Criza Uniunii Europene și a ordinii globale: cutremurele din 2016 anunță un tsunami în 2017?

Puncte cheie:

  • 2016 a fost deja denumit, în presa internațională, annus horribilis” pentru Uniunea Europeană, având în epicentrul crizei mult discutatul Brexit din 23 iunie, primul vot popular de ieșire a unei țări membre din Uniune, în întreaga istorie a procesului de integrare;
  • În afara Brexitului, 2016 a fost jalonat, pe toată durata sa, și de seisme mai mici ale vieții politice de pe continent, precum dezacordurile cu privire la criza migranților, respingerea Tratatului de Asociere UE-Ucraina în referendumul olandez din aprilie, eșecul reformelor constituționale propuse de Matteo Renzi și demisia fostului premier italian după referendumul din noiembrie, victoria unui general pro-rus în alegerile prezidențiale din Bulgaria, pierderea atractivității ideii de integrare europeană în state asociate UE din Estul Europei precum Republica Moldova, în care tocmai s-a instalat un președinte pro-rus etc.;
Citeste mai departe ›
Ion Mureșan/ Foto: Dan Bodea

 Sărbătoare cu preot-copil

Mi-am propus, în urmă cu câțiva ani, ca înainte de Paște să am un gând frumos. „Gândul meu frumos”, chiar așa îi spun, ca să-i dau un loc de onoare între celelalte gânduri, poate fi o imagine luminoasă, o amintire, o idee.…

Citeste mai departe ›