Trump face cunoștință cu legea gravitației

Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

 

La ultimul său miting din Missouri, înaintea alegerilor parțiale de marți, veșnicul examen de popularitate al președinților americani de la mijlocul mandatului, Donald Trump evidenția propagandistic reperele unei națiuni divizate de politică. “Contrastul în aceste alegeri nu ar putea fi mai clar. Democrații produc gloate. Republicanii produc locuri de muncă “, a spus Trump. Ce a uitat el să adauge a relevat rezultatul alegerilor: uneori mulțimile produc mai multe voturi decât locurile de muncă, iar voturile conglomerează o opoziție parlamentară mai redutabilă pe alocuri decât puterea executivă.

În alegerile parțiale de marți, democrații au exploatat furia alegătorilor față de președintele Trump pentru a câștiga controlul asupra Camerei reprezentanților. Comportamentul incendiar al titularului de la Casa Alba a motivat contrareacția unui val uriaș de oameni, inclusiv a unui număr record de femei. Femeile au condus doi ani mișcarea de rezistență civică, apoi și campania politică din ultimele luni. 100 de femei vor face parte din noul parlament, iar Nancy Pelosi, viitorul speaker al Camerei, va personifica în următorii doi ani mișcarea parlamentară care va cenzura acțiunile politice ale președintelui.

Cu toate că tabăra democrată a fost cuprinsă de entuziasm după recâștigarea Camerei, trebuie spus că uriașul „val albastru” promis înaintea alegerilor nu s-a produs pe de-a întregul. Democrații au recâștigat teren, conduc Camera după o pauză de opt ani, dar nu a avut loc repudierea copleșitoare a președintelui și a republicanilor la care au sperat. La vremea lor, președinții democrați Clinton și Obama au contabilizat pierderi mai severe în alegerile de mijloc de mandat, din 1994, respectiv 2010. Republicanii au păstrat acum Senatul și au repurtat succese în două state cheie în calculele campaniei din 2020 a domnului Trump, Ohio și Florida, guvernate după aceste alegeri de republicani. În schimb, democrații au câștigat birourile de guvernator din Wisconsin și Michigan, două state în care președintele a câștigat în 2016.

După alegerile de marți, pare inevitabilă candidatura domnului Trump pentru al doilea mandat. Dar preluarea Camerei de către democrați a dat un semnal că majoritatea țării dorește să vadă limitări politice ale mandatului său. După ce s-a înălțat într-un mod nesperat, președintele a făcut cunoștință cu regulile gravitației în politică și va trebui să învețe să se confrunte cu un mediu politic ostil mult întărit. Democrații au acum puterea de a investiga președintele și nu e sigur că nu o vor face chiar dacă Nancy Pelosi a spus că procedura de impeachment nu e pe ordinea lor de zi.

Mai trebuie spus că după o campanie electorală punctată de neadevăruri, tensiuni rasiale și izbucniri de violență, nu e o surpriză faptul exit poll-urile au arătat o evaluare mixtă a președintelui Trump, precum și a liderilor democrați, dar și o stare generală sumbră în țară. În ansamblu, după cum arată sondajul CNN, 39% dintre alegători au declarat că s-au deplasat la urne pentru a-și exprima opoziția față de președinte, în timp ce 26% au declarat că au dorit să-i arate sprijinul. Treizeci și trei la sută au spus că au luat decizia de vot independent de persoana președintelui; acest segment de electorat va decide alegerile prezidențiale din 2020. Votul lor nu va fi influențat de lozinci și teorii ale conspirației, ci de ceea ce va face guvernul federal pentru ei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu