Live text. Protest istoric la Cluj: aproape 50.000 de oameni, în stradă

Foto: Cristina Beligăr
transilvaniareporter.us18.list-manage.com
 

Un nou protest va avea loc în această seară în Cluj-Napoca. Evenimentul  „Rezist. Nu mă las amăgit” a fost organizat, precum cele din zilele anterioare, pe Facebook. 

 Clujenii se vor întâlni la ora 18:00 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Au existat mai multe voci care au spus că ar fi mai bine ca manifestanţii să rămână în această seară în Piaţa Unirii şi pe străzile din împrejurimi, deoarece marşurile lungi prin cartierele clujene diminuează efectele protestului, întrucât mulţi clujeni renunţă pe parcurs din cauza oboselii. 

„Solidaritatea începe în cartier. Mâine (n.r. duminică) după-amiază mergem în piață împreună. Ne adunăm prietenii și vecinii în cartier, în punctele de întâlnire de mai jos și mergem împreună în centru. Nu ne lăsăm amăgiți. Vrem anularea ordonanței, apoi demisia Guvernului și demisiile persoanelor condamnate penal din Parlament.

Puncte de întâlnire în cartiere, unde ne strângem începând cu 18.00 și pe la ora 18.30 pornim spre Pţa Unirii:  Mărăști: În fața Pieței Mărăști, Mănăștur: În față la Mc Donalds, Zorilor: În zona cantinei studențești, vis-à-vis de Sigma Center, Grigorescu: Pța 14 Iulie, Gheorgieni: Interservisan, statia de pe Titulescu. 

Întâlnire P-ța Unirii, ora 19.00, stăm în piață, discutăm și la 20.00 plecăm într-un tur al centrului (sugestie: P-ţa Unirii, Eroilor, Pța Avram Iancu, întoarcere pe 21 Decembrie, Memo, Moţilor, Pţa Blaga și înapoi în P-ta Unirii)”, se arată în secrierea evenimentului.

Trsaseul protestului

Context 

Duminică, membrii Guvernului au aprobat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. A fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017. Detalii: Guvernul a aprobat abrogarea OUG privind Codurile penale .

Două proteste la Bucureşti 

Protestele din Piaţa Victoriei continuă. Câteva sute de persoane protestează începând din această dimineaţă.  Studenţii clujeni se vor alătura în această seară manifestaţiilor din capitală. Se aşteaptă ca astăzi să aibă loc cel mai mare miting de după 1989 încoace. 

Un miting pentru susţinerea Guvernului are loc începând cu orele prânzului în zona Palatului Cotroceni, unde aproximativ 150 de manifestanţi cer ca preşedintele Iohannis să îşi dea demisia şi „să lase Guvernul să lucreze.” Detalii aici .

Poziţia PSD Cluj 

PSD Cluj a transmis prin intermediul unui comunicat de presă faptul că „susține decizia premierului Sorin Grindeanu de a abroga OUG 13”, dar şi faptul că „Guvernul Grindeanu trebuie să continue să pună în aplicare toate măsurile din programul de guvernare, principalul obiectiv fiind îmbunătățirea calității vieții românilor”. 

Protest în Bulgaria 

Bulgarii din Sofia vor iîn această seară, începânc cu ora 17:00 în stradă în semn de solidaritate cu românii. Evenimentul a fost anunţat pe Facebook . Acesta  va avea loc în faţa Ambasadei României în Bulgaria. 

Protestele de la Cluj 

#ziua5: Foto 40.000 de clujeni în a cincea zi de protest  ,50 de studenți, conduși la gară de 40.000 de oameni

#ziua4:A patra zi de proteste. Peste 30.000 de clujeni au mărșăluit pe străzile orașului

#ziua3:Peste 30.000 de clujeni, din nou, în stradă

#ziua2: Clujul a dat în clocot. Peste 30.000 de oameni, la protest

#ziua1: „Nu vrem să fim o nație de sclavi”. Clujenii au protestat în stradă până după ora 3.00 AM

Postaţi un comentariu