Foto 40.000 de clujeni în a cincea zi de protest

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Ora 23.00 În jurul orei 23.00, în Piața Unirii, nu mai rămăseseră decât câțiva manifestanți.

Ora 21.50 „Să vă fie frică, studenții se ridică”, scandează tinerii pe unul dintre peroanele gării clujene în așteptarea trenului spre București. Împreună cu ceilalți manifestanți intonează imnul României și strigă Libertate!. Alături de ei au rămas doar o parte dintre protestatari, ceilalți întorcându-se pe strada Horea, înapoi spre Piața Unirii. 

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Ora 21.10 Manifestanții se află în aceste momente pe strada Horea în direcția gării. Grupul este format din numeroși tineri, familii cu copii și bebeluși. Pe Horea, protestatarii au primit mere din partea unui grup de tineri de la Fresco Bar.

Ora 21.30 În fața gării, protestatarii au intonat imnul României. Studenții care și-au anunțat plecarea spre București (în jur de 200) au fost conduși de „colegii” lor de stradă la tren. Delissima i-a așteptat pe manifestanți cu ceai cald. Potrivit ultimelor estimări, numărul participanților la protest a ajuns în jurul orei 21.00 la 40.000.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Ora 20.45 Protestatarii au ajuns la Prefectură și strigă: Nu capitulăm, rezistăm și Anulați și apoi plecați. Direcția grupului: Piața Mihai Viteazu.

Ora 20.35 Grupul s-a oprit pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 pentru a asculta declarațiile premierului Grindeanu. 

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Ora 20.30 Protestatarii sunt acum pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 și sunt aplaudați de oamenii care așteaptă în stațiile de autobuz. În continuare strigă: România, trezește-te!.

Ora 20.00 Coloana de protestatari a ajuns pe Calea Dorobanților. Grupului i s-au alăturat și locuitori din cartierul Mărăști și strigă împreună: Uniți, salvăm toată România și Dacă vă pasă, ieșiți din casă!. Potrivit estimarilor jandarmilor, in acest moment, peste 35.000 de persoane participă la protestul de la Cluj.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Ora 19.15 Grupul de protestatari a pornit spre Bulevardul Eroilor, scandând Hoții și Uniți, salvăm toată România.

Ora 18.40 În jurul orei 18.00, sute de clujenii s-au prezentat în Piața Unirii pentru a lua parte la protestul anunțat încă de dimineață printr-un eveniment pe Facebook. În acest moment, numărul participanților este de peste 3000 de persoane.

Foto: Cristina Beligăr

Un nou miting de protest, urmat de un marș pe străzile orașului a început sâmbătă, 4 februarie, la Cluj. La fel ca în zilele trecute, mitingul a fost anunțat pe rețeaua de socializare Facebook, de data aceasta prin intermediul evenimentului Retrageți Ordonanțele!. Până la ora începerii lui (ora 18.00) și-au anunțat deja prezența mii de persoane. Traseul pe care protestatarii îl vor alege a fost suspus discuției luându-se în calcul mai multe variante cu plecare din Piața Unirii, printre care: Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – Iulius Mall – Interservisan – Bulevardul Nicolae Titulescu – Piața Cipariu – Piața Avram Iancu- Bvd. 21 Decembrie 1989 – Piața Lucian Blaga – Strada Napoca -Piața Unirii.

Autor video: Dan Bodea

 

Manifestația are loc în contextul în care Guvernul Grindeanu a refuzat, până acum, să anuleze OUG 13/2017, prin care este modificat Codul Penal.

Miercuri, 1 februarie, în jur de 30.000 de oameni au participat  la cel mai mare protest post-1989 de la Cluj.

Joi dimineață, în Piața Unirii s-au strâns și câteva zeci de mămici , alături de copiii lor, care nu au putut participa la demonstrația de cu o zi înainte. 

Joi seara, protestul a continuat: Peste 30.000 de clujeni, din nou, în stradă

Vineri seara peste 30.000 de persoane  au protestat pe străzile orașului, în timp ce la București, potrivit Hotnews.ro, 150.000 de oameni au scandat în Piața Victoriei cerând guvernului să abroge OUG care modifică Codul Penal. 

Foto, 3 februarie: Dan Bodea

Foto, 3 februarie: Dan Bodea

În cursul zilei de sâmbătă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat pentru DC News că va propune o soluţie de detensionare a situaţiei din cauză că simte că „membrii PSD nu mai pot fi ţinuţi în frâu”, fiind posibilă chiar şi abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, cu condiţia ca soluţia să fie acceptată şi de către premierul Grindeanu.

Liviu Dragnea a decis să se întalnească cu premierul și cu ALDE „pentru a le propune o ieșire din impas”, potrivit unei declarații a președintelui PSD pentru DC News.

„O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă”, a spus Dragnea adaugând ca face acest lucru „cu speranța ca acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile”.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat tot sâmbătă, la Parlament, referitor la sesizările privind OUG de modificare a Codurilor penale, că judecătorii constituționali vor stabili „cu celeritate” un termen de gândire și de analiză, exprimându-și totodată speranța că decizia finală va fi luată înainte de 10 februarie când va intra în vigoare ordonanța, informează News.ro. Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanței de urgență a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracțiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituțională (CCR), părțile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Părțile implicate în această speță, Guvernul, Camera Deputaților și Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marți, 7 februarie. Tot până pe 7 februarie trebuie sa trimită puncte de vedere părțile implicate și în privința celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituțională în puterile statului, trimise zilele trecute de președintele Klaus Iohannis și de către CSM.

În ultimele ore se vorbește și de o grevă generală , a cetățenilor, împotriva ordonanțelor, în urma unei idei preluate din stradă. Greva presupune ca românii să se oprească din lucru, progresiv, începând cu ziua de luni. În prima zi doar 5 minute, urmând ca vineri, 10 februarie, în ultima zi în care Guvernul poate retrage Ordonanța, cei care vor să ia parte la grevă, să o facă pe tot parcursul zilei, astfel: 

Luni – 6 februarie – ora 12.00 – 5 minute
Marți – 7 februarie – ora 12.00 – 10 minute
Miercuri – 8 februarie – ora 12.00 – 30 de minute
Joi – 9 februarie – ora 12.00 – o oră
Vineri – 10 februarie – toată ziua

„Aceasta nu e o grevă în sensul sindical al cuvântului (adică prin care luptăm pentru drepturi salariale), e greva noastră a cetățenilor, a solidarității împotriva corupției. Această grevă devine reală vorbind cu colegii și șefii tăi și asumându-vă împreună că orice efort merită pentru a le arăta corupților că ne-a ajuns, că suntem fermi, că nu vom ceda”, precizează site-ul greva.de-clic.ro

Postaţi un comentariu