Un al doilea tratament oral anti-COVID, aflat în studiu, s-a dovedit ineficient. Pierderi de 70 la sută pe burse pentru americanii de la Atea Pharmaceuticals

Foto: GETTY IMAGES

Oficialii Atea Pharmaceuticals au declarat marți că pilula antivirală dezvoltată împotriva Covid-19 nu şi-a dovedit eficienţa într-un studiu de fază 2, determinând compania americană, lider ştiinţific în lupta împotriva bolilor virale, să-și amâne cu un an studiul de fază 3, relatează publicaţia STAT.

Anunţul Atea a fost cu atât mai dezamăgitor cu cât a succedat comunicatului Merck, al cărei antiviral similar a redus șansele ca pacienții nou diagnosticați cu Covid-19 să fie spitalizați cu aproximativ 50%, într-un studiu de fază 3. Acţiunile Atea Pharmaceuticals, în valoare de piață de aproximativ 3,4 miliarde de dolari în prima zi a săptămânii, au scăzut marți cu 70% în tranzacționare primară.

Piaţa resimte o nevoie disperată pentru tratarea cazurilor detectate timpuriu de Covid cu pilule administrate în ambulatoriu. Tratamentele actuale, cum ar fi remdesivirul și anticorpii monoclonali, sunt, în general, administrate intravenos sau injectate și sunt greu de distribuit unui număr mare de persoane. Atea a declarat că medicamentul său, AT-527, dezvoltat în parteneriat cu producătorul farmaceutic mondial Roche, nu s-a dovedit mai eficient decât pilulele placebo într-un studiu efectuat pe 100 de pacienţi. Drept urmare, cei doi mari producători de medicamente își regândesc studiul de fază 3. Datele din acest studiu, conceput pentru a înscrie până la 1.400 de pacienți şi așteptate anul acesta, sunt acum programate pentru a doua jumătate a anului 2022, au declarat oficialii Atea.

AT-527 funcționează similar cu medicamentul celor de la Merck, molnupiravir, și era de așteptat să aibă succes. Problema ar putea consta în eşantionarea studiului. În timp ce Merck a exclus în mod deliberat pacienții care au fost vaccinați împotriva Covid-19, Atea nu a făcut-o, ceea ce ar fi putut distorsiona rezultatele, potrivit companiei. De asemenea, Merck a recrutat doar pacienți care au avut cel puțin un factor de risc pentru îmbolnăvire severă, cum ar fi obezitatea sau bolile de inimă, în timp ce studiul Atea a înscris orice persoană cu un test pozitiv și simptome ușoare.

Într-un subgrup de pacienți cu risc crescut de formă severă de Covid-19 , AT-527 a depășit pilulele placebo în privinţa reducerii concentraţiei de virus pe parcursul a șapte zile.

Pe baza a ceea ce știm, acest lucru de fapt nu este surprinzător, deoarece alte antivirale cu acțiune directă, inclusiv molnupiravirul, au arătat rezultate similare în populația nespitalizată cu forme uşoare până la moderate”, a declarat Jean-Pierre Sommadossi, CEO al Atea. „Încurajator este faptul că diminuarea concentraţiei virale… a fost observată la pacienții cu risc ridicat, cu afecțiuni de sănătate subiacente”.

Totuşi, rezultatul studiului este o dezamăgire amară pentru Atea, care a petrecut ultimele 18 luni promovând potențialul AT-527, dezvoltat iniţial ca tratament împotriva hepatitei C, de a schimba cursul pandemiei Covid-19. Merck, în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics, a solicitat deja autorizația pentru utilizare de urgență a pilulei sale antivirale Covid-19 şi îşi va susţine cererea în faţa consiliului consultativ al Agenţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente în 30 noiembrie. Rezultatele unui studiu privind pentru un alt potențial tratament oral anti-Covid-19, de la Pfizer, sunt așteptate până la sfârșitul anului.

Vezi şi: Prima pastilă care previne spitalizarea celor diagnosticaţi cu Covid-19 e în prag de autorizare în Statele Unite

Distribuie:

Postaţi un comentariu