Prima pastilă care previne spitalizarea celor diagnosticaţi cu Covid-19 e în prag de autorizare în Statele Unite

O pastilă antivirală dezvoltată de Merck, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri și tratamente antiinfecţioase din lume, reduce la jumătate posibilitatea ca un pacient nou diagnosticat cu Covid-19 să fie internat sau să moară, au anunţat vineri reprezentanţii companiei.

Publicaţia ştiinţifică americană EndpointNews subliniază că aceasta ar putea reprezenta una dintre cele mai semnificative descoperiri medicale din pandemie.

Dacă va fi aprobat de FDA, agenţia americană de reglementare, medicamentul, cunoscut sub numele de molnupiravir, va fi prima pastilă autorizată să trateze Covid-19 în stadiile incipiente ale bolii. Un astfel de medicament ar oferi medicilor un instrument ușor de administrat pentru a împiedica pacienții nou diagnosticați, în special cei cu risc ridicat, să dezvolte forme severe de boală.

În prezent, singurele tratamente eficiente în prevenirea cazurilor severe sunt cele cu anticorpi monoclonali. Deși şi-a dovedit eficienţa,  administrarea anticorpilor necesită injecții sau perfuzii, care inițial au împiedicat utilizarea lor pe scară largă. Mai mult, anticorpii artificiali sunt dificil de produs în cantităţi mari, fapt care a condus deja la lipsuri în America în această vară.

O pastilă împotriva Covid ar fi, de asemenea, mai ușor de administrat la nivel global, inclusiv în multe părți ale lumii unde anticorpii nu au fost folosiți.

Merck spune că poate produce 10 milioane de doze de tratament în acest an. Guvernul SUA a cumpărat în iunie 1,7 milioane dintre acestea ca parte a unui acord de 1,2 miliarde de dolari. De asemenea, Merck a anunţat că va acorda licenţă producătorilor de medicamente generice pentru a fabrica molnupiravir în țările cu venituri medii și mici.

Rezultatele prezentate vineri  provin dintr-un studiu de fază III realizat pe un număr de peste 700 de pacienţi nou diagnosticaţi cu Covid-19. Douăzeci și opt, din 385 de pacienți, au fost spitalizați după ce au primit molnupiravir, comparativ cu 53 din 337 de pacienți tratați cu placebo.

Niciunul dintre pacienții cărora li s-a administrat molnupiravir nu a murit, comparativ cu opt pacienți tratați cu placebo.

Cu toate acestea, studiul a inclus doar pacienți nevaccinați, ridicând întrebări dacă FDA va autoriza administrarea molnupiravir şi la persoanele vaccinate, dacă în cele din urmă va autoriza medicamentul.  Merck a declarat că va solicita o autorizare de urgenţă pentru molnupiravir “cât mai curând posibil”.

Molnupiravirul a fost dezvoltat inițial în același laborator de la Universitatea Vanderbilt care a studiat remdesivirul. Cele două medicamente funcționează printr-un mecanism similar, vizând enzima centrală utilizată de coronavirus pentru a-și copia ADN-ul. Dar molnupiravirul are un efect diferit asupra enzimei. În loc să o blocheze, așa cum face medicamentul produs de Gilead, molnupiravir îi trimite un semnal  „de eroare”,  forțând virusul să facă atât de multe greșeli de copiere a ADN-ului încât să nu poată supraviețui.

Molnupiravir marchează prima contribuție farmaceutică de succes a Merck în lupta împotriva pandemiei. Totuși, compania va avea concurență. Alte două pilule anti Covid-19 se află acum în stadiul trei de cercetare: un medicament dezvoltat de Pfizer şi unul produs în colaborare de Atea Pharmaceuticals şi Roche.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu