Statuia lui Lulu, fenomen în social media

Lulu Covaci, un frumos nebun al celui mai mare oraș transilvan

Articolul de opinie scris de poetul Ion Mureșan pentru cotidianul Transilvania Reporter, în care acesta face o pledoarie pentru ridicarea unei statui lui Lulu – un celebru nebun al Clujului, decedat în 2006 – a stârnit vii reacții pe internet.

În 24 de ore, textul a devenit viral, fiind distribuit de aproape 1.000 de ori pe Facebook. Ideea de a ridica o statuie spiritului ludic pe care l-a reprezentat Lulu a provocat peste 30 de comentarii directe, pe Facebook și pe pagina transilvaniareporter.ro, și zeci de comentarii indirecte. Articolul a fost preluat de comunitatea „I Love Cluj” și de câteva bloguri importante.

Majoritatea opiniilor exprimate de cititori au fost în favoarea ridicării unei statui lui Lulu. „Excelentă ideea! Confirm și eu cele spuse de autorul articolului: sunt statui «ciudate» în toate marile orașe. De exemplu, la Miskolc există statuia unui câine erou, la Budapesta a unui soldat burtos etc… și toate statuile au poveștile lor”, a scris Mirel Matyas, un respectat profesor de matematică din Zalău.

În dezbatere au intrat și persoane implicate direct în viața culturală a Clujului. „Îmi place tare mult ideea unor statui ale «frumoșilor nebuni» ai Clujului. Am fost și eu printre clujenii care l-au dus pe Lulu pe ultimul drum cu… o coroană și multe regrete. Îmi părea rău atunci că nu putea să vadă câți oameni buni s-au strâns la căpătâiul lui. Lulu a fost un inocent al Clujului, un copil trist și fericit în același timp, iar fericirea lui cred ca a fost aceea a lucrurilor mărunte și simple. Mi-ar plăcea să îl vad din nou în oraș…”, a comentat Florin Moroșanu, directorul asociației care pregătește candidatura Clujului pentru statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

La polul opus, o cititoare din Carei, Violeta Boldor a comentat acid: „Oricât de pitoresc a fost, nu are rost tot bla-bla-ul ăsta.Vorbe goale. De ce ar fi mai binevenită o statuie a lui Lulu decât oricare alta dintre cele existente? Mulți «pricepuți» în ale artei mai avem! Vai de capul nostru! E o glumă foarte proastă. Cine se simte mai aproape de Lulu n-are decât să-și facă în propria grădină o statuie de-a lui și să stea cu ea pe bancă oricât poftește. Mie mi se pare grotesc.”

Lulu Covaci s-a născut la începutul anilor 1960 cu retard mintal, în satul Așchileu Mare, și a ajuns în Cluj-Napoca în anii ’80, devenind un personaj popular, un „nebun” simpatic al orașului, jovial și mucalit. A murit în 2006, iar slujba de înmormântare a fost oficiată de mitropolitul de atunci al Clujului, ÎPS Bartolomeu. Lulu are chiar și o pagină pe Facebook, creată în 15 septembrie 2012.

[stextbox id=”custom” caption=”Cum se procedează”]

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, pentru ridicarea unei statui pe spațiul public există două modalități distincte:

  • pentru prsoane juridice, fizice respectiv ONG: pe baza unui proiect avizat de Comisia de Cultură din cadrul Ministerului Culturii se întocmește o adresă către primărie, pentru a se stabili amplasamentul în cadrul comisiilor de specialitate (cultură, siguranța circulației, urbanism etc.). După stabilirea amplasamentului, se depune documentația pentru obținerea autorizaţiei de construire.
  • pentru instituții publice: se organizează un concurs de idei, proiectul selectat trebuie avizat de Comisia de Cultură din cadrul Ministerului Culturii, după care se depune documentația pentru obținerea autorizaţiei de construire. (Claudia Romitan)[/stextbox]
Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. un_clujean says:

    Corectie: Lulu era deja in Cluj in anii ’70.

  2. Oman Rlacika says:

    A fost unul din cei mai simpatici nebuni din Cluj! Ar merita o cheta publica pentru o statuie.

  3. paul says:

    Da, ar fi o idee interesanta; dovada ca am depasit la Cluj, mentalitatea triumfalista de sorginte comunista, dar nu numai.
    Am vazut ceva similar in parcul central din Santiago de Compostela (Spania), o lucrare reprezentand doua batrane “nebune”, candva prezente cotidiene in viata orasului. Lulu a fost si el o prezenta poate si mai pregnanta, aici, la Cluj. Sa nu uitam ca in anii din urma ai regimului ceausist, clujenii votau la asa zisele alegeri democratice, pe nimeni altul decat pe Lulu. Lulu a devenit astfel un simbol al dezertarii din dictatura, al nevoii de libertate. Pentru aceasta ar merita un monument.

Postaţi un comentariu