Verificări la sânge în cazul asistaților social cu prea mulți bani în conturi

Peste 3000 de bistrițeni sunt suspectați că beneficiază de ajutor social chiar dacă nu îndeplinesc condițiile.

Pe baza zicalei „banu’ la ban trage”, numeroși bistrițeni asistați social au omis în ultimul timp să-și declare veniturile în vederea obținerii de ajutoare sociale de la stat. Astfel, chiar dacă mai mult de o mie dintre aceștia aveau bani în conturi, niciunul nu s-a adresat autorităților care le-ar fi sistat indemnizația de ajutor social. În total, controalele au scos la iveală nu mai puțin de 3000 de bistrițeni care nu și-ar fi declarat veniturile dar beneficiază de indemnizații.

În urma suprapunerii de către Camera de Conturi BN și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) BN, a unor baze de date furnizate de către ANAF, Casa Națională de Pensii Publice, ANOFM, DGASPC, Direcția Sanitar Veterinară, APIA, Inspectoratul Școlar Județean și Direcția economică a municipiului Bistrița, până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an se desfășoară o campanie de monitorizare și identificare a benficiarilor de ajutor social, suspectați că ar avea venituri sau ar deține bunuri care nu au fost declarate în prealabil.

Directorul executiv al AJPIS, Nastasia Bob, a precizat că cel puțin pentru moment este vorba de mai mult de 3000 de suspiciuni în privința nedeclarări de venituri. Aceste demersuri au fost posibile în urma suprapunerii mai multor baze de date la care în trecut AJPIS nu ar fi avut acces și calcularea veniturilor în funcție de impozitele achitate.

Potrivit AJPIS, din totalul suspiciunilor, 403 sunt pentru ajutor social, 1066 pentru alocația de susținere a familiei și 1578 pentru ajutorul de încălzire a locuinței. Cei mai mulți dintre cei care au trezit suspiciuni inspectorilor, 1529 de persoane, dețin conturi bancare care depășesc limita stabilită de 3000 de lei.

Chiar dacă încă nu s-au probat suspiciunile, celor în cauză li s-au sistat ajutoarele sociale, urmând ca primăria să efectueze anchete sociale pentru a confirma sau infirma neregulile.

„Atrag atenția oamenilor să acorde o deosebită importanță declarațiilor pe proprie răspundere cu privire la bunurile deținute întrucât oricum, orice neregulă va fi descoperită. Majoritatea suspiciunilor se vor confirma, vor trebui să restituie banii primiți iar în funcție de gravitatea cazului, ar putea fi cercetați pentru fals în declarație”, avertizează Nastasia-Ani Bob, director executiv al AJPIS.

Distribuie:

Postaţi un comentariu