”U” Cluj 2020 – Un nou început, o nouă reconstrucție, tot în căutarea identității pierdute

Foto: Dan Bodea

Fotbaliștii Universității Cluj au efectuat, miercuri, primul antrenament în grup, după mai bine de trei luni de pauză forțată generată de pandemia de coronavirus. Pentru sezonul 2020/2021, ce va începe abia peste vreo opt săptămâni, ”U” Cluj își propune cam aceleași lucruri pe care și le propune de vreo patru ani încoace: reconstrucție, regăsirea sinelui, promovarea jucătorilor crescuți în propria academie.

Falub: „N-am fost pregătiți să promovăm, nici echipă n-am avut”
La prima întâlnire cu reprezentanții presei managerul sportiv și antrenorul „Șepcilor roșii” a continuat să spună lucrurilor pe nume, așa cum a făcut mereu de la revenirea la echipă, din septembrie 2019 încoace. Într-un acces de sinceritate, Falub a a spus că ”U” Cluj nici nu a fost pregătită se promoveze, nici echipă n-a avut pentru îndeplinirea acestui deziderat, nici în urmă cu două sezoane, când a jucat totuși barajul pentru promovare, nici în sezonul trecut, pe care l-a terminat în partea inferioară a clasamentului.

„Noi trebuie să construim ceva, altfel decât s-a făcut până acum. Ceea ce s-a făcut în acești doi ani de la promovarea în Liga 2 a fost o construcție artificială. Adevărul e că n-am fost pregătiți de promovare, n-am avut nici lot să promovăm în prima ligă, dar am lăsat să se înțeleagă că suntem cei mai buni din toate punctele de vedere și sportiv, și financiar, și nu ăsta a fost adevărul.

Noi anul ăsta trebuie să construim o echipă, ne bazăm foarte mult pe ce producem la copii și juniori. Sunt jucători care vin din urmă și pot să facă pasul ăsta. Dacă va fi o construcție solidă până la urmă o să și promovăm. Că va fi anul ăsta, că va fi anul viitor, sau peste doi ani, cu siguranță U Cluj va ajunge în prima ligă, dar nu așa artificial și pompieristic”, a radiografiat Adi Falub, ultimii doi ani ai Universității.

Se caută un fundaș central și câțiva mijlocași
În ceea ce privește întrebarea pe care suporterii o adresează conducătorilor clubului de ani de zile: „De ce nu sunt promovați în prima echipă jucători din propria academie?”, tot managerul sportiv/antrenorul Adrian Falub a răspuns.

„Nu vor fi multe transferuri în această vară, pentru că obiectivul nostru este să formăm o echipă cu jucători crescuți de clubul nostru. Ne-ar mai trebui un fundaș central, ne-ar trebui și mijlocași centrali, pentru că acolo n-am avut nici în iarnă, acolo suferim cel mai mult. Suntem în discuții cu niște jucători, dar nu vor fi nume spectaculoase.

Trebuie să ne recăpătăm identitatea pentru că în ultimii ani, ăsta e adevărul, ne-am cam pierdut identitatea transferând foarte mulți mercenari. Acum ne uităm la televizor, la liga întâi și e plin de jucători clujeni, crescuți la Cluj.

De plecat, a plecat Rareș Takacs, nu am vrut noi să-i prelungim contractul. Mai sunt și alți jucători la care li s-au terminat contractele și nu le-am propus prelungirea. Au venit Muțiu, pentru că împrumutul lui Dur Bozoancă a expirat și se întoarce la Viitorul, a venit și Rus, ca să acoperim plecarea lui Takacs”, a explicat Falub

Urmează opt săptămâni de pregătire. Meciuri? Cine știe
Adrian Falub spune că a pregătit programul de pregătire al „Șepcilor roșii” pentru următoarele opt săptămâni, iar acesta include și meciuri de verificare, dar e greu de spus când vor fi programate acestea din cauza instabilității situației generate de COVID-19.

„A fost o pauză foarte lungă. În istoria fotbalului românesc eu nu-mi aduc aminte să fi fost vreo pauză atât de lungă. Până la următorul meci oficial se vor face aproape șase luni și asta va îngreuna activitatea tuturor echipelor. Am făcut testul COVID, din punctul ăsta de vedere suntem sănătoși, sper să nu apară alte probleme la jucători.

Sunt opt săptămâni până la începerea campionatului, avem timp destul să ne organizăm. Noi ne-am făcut un program de meciuri amicale acum să vedem cum vor evolua lucrurile, vedeți că se poate modifica totul de la o zi la alta, dar cum și-au făcut programul și echipele din Liga 1, o să-l facem și noi, cumva tot o să jucăm”, a spus Falub.

Antrenorul Universității a mai adăugat că din punctul lui de vedere fotbalul, nu doar în România, ci la nivel mondial, traversează un moment de cumpănă și speră ca această perioadă să se sfârșească cu bine și cât mai curând.

„E imposibil să joci fotbal în condițiile astea. Eu sper ca această perioadă să fie cât mai scurtă, altfel fotbalul va dispărea. Fotbalul se joacă pentru spectatori, nu mai e interesant fără. Și mental e foarte greu pentru jucători să se concentreze în condițiile astea”, a încheiat Falub, nu înainte de a le ura „Baftă” fraților din Ștefan cel Mare.

Dinamo este ultima în clasamentul play-out al Ligii 1 și este aproape de prima retrogradare din istorie, ceea ce ar face ca cele două echipe, altfel înfrățite, să fie adversare în eșalonul secund.

Distribuie:

Postaţi un comentariu