TIFF a deschis în pandemie balul festivalurilor de film din Europa: „Să ne asumăm riscuri în mod responsabil”

Foto: Dan Bodea

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a deschis porțile vineri seara cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos), în Piața Unirii, USAMV și Báthory. În următoarele zece zile, Clujul va reuni cele mai așteptate titluri ale anului, pe care publicul le va putea urmări seară de seară, în condiții de siguranță sporită.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Zeci de invitați sunt așteptați în acest an la TIFF, măsurile de protecție și distanțare fiind obligatorii pentru toți cei prezenți la festival.

„Este o zi istorică pentru noi și pentru spectatorii TIFF, în primul rând pentru că nu plouă. Mă bucur că am ales exact datele în care ar fi trebuit să se desfășoare festivalul Untold când știam sigur că nu plouă. Mă bucur că avem un ecran de proiecție nou pe care l-am adus din Germania și care își inaugurează viața de proiecții de film aici și mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia, practic, drumul. Noi deschidem balul și după noi vor urma festivalurile din Sarajevo, Veneția și altele. Interesul e mare în a vedea cum se întâmplă un astfel de festival în timpuri complicate. Este important că suntem aici chiar și în număr mai mic decât în alți ani. Va fi un festival light, cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care clujenii le vor redescoperi. Meritul este al echipei, oameni profesioniști în organizarea de evenimente.

Pariul în acest an este să regăsim sentimentul unei vieți normale, un sentiment bun că TIFF-ul se apropie de ce a fost timp de 18 ani. Recomand în acest an punctul de atracție al festivalului, mai exact retrospectiva Federico Fellini, o ocazie să vedem filmele marelui cineast în versiuni restaurate. De asemenea, recomand un alt film pe care îl am aproape de suflet, Thalasso, cu Michel Houellebecq și Gérard Depardieu. Programul este consistent atât în timpul zilei, cât și seara. Începând de sâmbătă vom demara și dialogurile cu invitații festivalului, în primele două zile cu Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, respectiv cu sportivul Horia Tecău.

Vă recomand, de asemenea, să nu ratați filmul documentar Colectiv, a cărei echipă va fi prezentă în festival. Sunt absolut convins că acest documentar va fi primul documentar românesc nominalizat la Oscar. Are o campanie de promovare extrem de puternică în SUA și este de neratat.

Au fost multe vedete străine cărora le-am adresat invitații încă din iarnă, dar deși multe din numele mari ale cinema-ului mondial nu filmează, din cauza interdicțiilor de călătorie nu au putut ajunge. Anul acesta ne vom bucura mai mult noi între noi, românii, iar anul viitor, la a 20-a ediție, vom petrece «in style».

Vă doresc să vă bucurați de acest TIFF pe cât ne-am bucurat noi să-l ridicăm din cenușă. La final aș vrea să îl parafrazez pe profesorul Mircea Miclea și să vă spun că am reușit toate acestea pentru că am preferat să fim ca un avion, să ne asumăm riscuri în mod responsabil, dar să putem zbura și inova. Nu am vrut să ne măcinăm frustrările, sau să facem un festival online. Personal am fost crescut în cultul cumințeniei, al siguranței, dar să știți că îmi place extrem de tare să zbor. Bucurați-vă de TIFF”, a precizat Tudor Giurgiu la gala de deschidere a festivalului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan BodeaFoto: Dan Bodea

Mihai Chirilov, director artistic

„Este o ediție făcută pe ultima sută de metri, o ediție care pe mine, ca director artistic care construiește un festival cu 200 de filme, m-a obligat să mă gândesc la o versiune îngrozitor de trunchiată și să elimin 80 de filme din program. Dar am reușit datorită echipei cu care lucrez să păstrăm o anume coerență și unitate în program, să păstrăm secțiunile importante. A început apoi calvarul logistic al proiecțiilor, al distanțărilor, al măștilor, al numărului maxim de spectatori. Noi ca organizatori ne-am asumat toate regulile pe care le impune contextul actual. Aș vrea totuși să salut îndrăzneala de a organiza această ediție, iar pentru mine asta înseamnă cinefilia adevărată și dovada că viața cinefil-artistică trebuie să continue.

De la bun început TIFF-ul a fost un pariu riscant. Puțini au fost cei care au crezut în el, mulți au fost cei care au zis că vom eșua. Totuși am reușit, chiar de la prima ediție din 2002. Cinema-ul însuși a fost și rămâne un pariu riscant și periodic lumea îi cântă prohodul. Într-o lume obsedată de siguranță, cinema-ul continuă să îndrăznească și multe filme de la TIFF din acest an îndrăznesc. Eu vă doresc să îndrăzniți și să ieșiți cât mai câștigați din filmele pe care alegeți să le vedeți la TIFF în acest an”, a precizat Mihai Chirilov.

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, a transmis pe scena festivalului că în continuare traversăm o perioadă dificilă, iar contextul este îngrijorător.

„Tot ce putem face este să dăm dovadă de responsabilitate, să respectăm măsurile impuse și să avem o conduită socială adecvată perioadei prin care trecem”, a precizat Mircea Abrudean.

Foto: Dan Bodea

La rândul său, primarul Emil Boc, care nu a mai susținut un discurs public din 5 martie, a declarat pe scenă că trecem printr-un moment istoric.

„TIFF-ul învinge pandemia, dar masca, spălatul pe mâini și distanțarea socială trebuie să devină parte a culturii noastre pentru o lungă perioadă de timp”, a transmis Emil Boc.

Spectatorii prezenți la Gala de deschidere, începând cu ora 21:00, au avut parte de o surpriză muzicală specială. Piața Unirii a devenit locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea sopranei Zsuzsana Cerveni.

Foto: Dan Bodea

Primul weekend de festival va aduce pe marele ecran titluri din Competiția oficială TIFF, cinefilii care nu vor putea fi prezenți la Cluj având posibilitatea de a urmări câteva dintre hiturile ediției online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Nu va lipsi din programul ediției mult-așteptatul Weekend la Castel – două seri cu proiecții speciale, organizate în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida. Sâmbătă, pe 1 august, de la ora 21:30, Jean-François Zygel, un nume sonor în muzica clasică, va acompania live Faust (1926), capodopera lui F.W.Murnau, urmată de proiecția filmului Geaca de piele (Deerskin, r. Quentin Dupieux), programată la miezul nopții. Duminică, de la ora 21:30, cinefilii vor urmări aici Fii ca apa (Be Water, r. Bao Nguyen), documentarul despre Bruce Lee, iar de la 23:45, istoria muzicii electronice se va derula pe marele ecran în Noul val (Le choc du futur), în prezența regizorului Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague.

Foto: Dan Bodea

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare la proiecții va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului. Accesul și participarea publicului vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata evenimentului. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În toate zonele de aşteptare (la intrare, la toaletă sau la ieşire) participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 m, iar pe scaune, distanţa fizică între persoane va fi de 2 m.
Numărul locurilor este limitat la toate proiecțiile TIFF, iar singurul punct de vânzare a biletelor se află în Piața Unirii. În restul locaţiilor, biletele nu vor putea fi achiziţionate la fața locului, ci exclusiv on-line, de pe tiff.eventbook.ro.

Regulile detaliate pot fi consultate aici: https://tiff.ro/tiff/stiri/reguli-si-masuri-de-siguranta-pentru-public-la-tiff-2020
Program: https://tiff.ro/programTIFF2020
Bilete: tiff.eventbook.ro
Locațiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff

Distribuie:

Postaţi un comentariu