Incapacitatea FRF și LPF, un pumn de bani și degetul Europei

Foto: Dan Bodea

Fotbalul românesc a ajuns iar subiect de discuții în birourile forului european de la Nyon. În plin focar de coronavirus oficialii FRF și LPF ridică neputincioși din umeri, mai aruncă câte o vorbă de duh, ar trebui să ia decizii dar au mâinile legate și sufletele pângărite de blaturile administrative pe care le-au girat, mai ales în ultimele luni.

Până să se reia meciurile Ligii 1 s-au făcut scenarii, sau elaborat și publicat protocoale, s-au legiferat pedepse pentru cei care nu respectă normele de prevenire și combatere a răspândirii virusului ucigaș, părea că avem cei mai buni administratori ai unei crize epidemiologice, când de fapt suntem îngenunchiați de propria inconștiență.

De la suspendare la rejucare, pe repede înainte
La 12 martie Federația Română de Fotbal, prin vocea președintelui Răzvan Burleanu, anunța suspendarea oricărei activități fotbalistice. La aceeași dată oficialii CFR-ului cereau nu doar suspendarea campionatului ci și încheierea lui și omologarea clasamentului de la sfârșitul sezonului regulat, cu CFR pe prima poziție și, evident, campioană a Ligii 1.

Pe 15 martie, izolați în propriile case din cauza amenințării COVID-19, oficialii și jucătorii CFR-ului au strâns rândurile într-o mobilizare fără precedent și au realizat un clip video în care mai mulți jucători feroviari transmiteau mesaje în care își îndeamnau semenii să fie precauți în contextul în care competițiile sportive au fost suspendate în România, dar și în alte zeci de țări ale lumii, din cauza pandemiei de coronavirus.

La patru luni distanță (18 iulie), Alexandru Păun era primul fotbalist feroviar confirmat cu coronavirus. Acela a fost momentul în care vișiniii, cu sau fără voia lor, au transformat fotbalul românesc în focar de Sars-Cov 2. La ora actuala nu mai puțin de 26 de persoane din cadrul clubului clujean, jucători și alți oficiali, sunt purtători ai virusului.

Banii le-au luat mințile
Ideea de a da bani înapoi deținătorilor drepturilor TV, sau de a primi mai puțini în viitoarea stagiune a generat o stare de isterie generală, de ambele părți, care a dus în final la decizia de ca meciurile să se joace până la final (indiferent de riscuri spunem noi), cu respectarea unui protocol medical elaborat ulterior de autoritățile competente. În fapt, aspectul financiar a fost cel care a cântărit decisiv. Nici cluburile nu au vrut să dea bani înapoi, nici deținătorul drepturilor TV nu a vrut să piardă din numărul de meciuri din contract.

Tot mai mulți oficiali din fotbalul românesc erau convinși (încă de la jumătatea lunii martie) că este puțin probabil ca actualul sezon al Ligii 1 să se deruleze până la final conform programului inițial și au propus soluții peste soluții, unele fantasmagorice, altele de bun simț, pentru stoparea întrecerilor la toate nivelele. Situația era însă, una extrem de delicată pentru că înghețarea campionatul din cauza pandemiei de coronavirus, ducea automat și la diminuarea sumelor achitate către cluburi de deținătorii drepturilor TV.

Cu datorii ce depășeau, în martie, suma de 30 de milioane de euro, nici măcar CFR Cluj nu-și permitea o diminuare a veniturilor din drepturile TV. În aceeași situație (chiar dacă nu la fel de gravă din punct de vedere al datoriilor), se aflau majoritatea celorlalte competitoare din Liga 1. Se știe că, în medie, mai bine de 60% din bugetele cluburilor din primul eșalon sunt asigurate tocmai din drepturile TV pe care le încasează!

Aparent CFR ar fi trebuit să nu ducă grija zilei de mâine după parcursul foarte bun din cupele europene care a însemnat bonusuri de aproximativ 20 de milioane de euro. Însă banii de la UEFA vin în etape, ceea ce a dus la întârzieri salariale și de plată a primelor de succes, de mai bine de un an.

La polul opus, Gaz Metan Mediaș, club aflat în insolvență în luna martie, ar fi putut intra în faliment. Nu mai puțin de 80% din bugetul găzarilor depinzând de încasările din drepturile TV. Menționăm că banii pentru actualul campionat au fost achitați aproape în întregime de posturile TV care dețin drepturile asupra Ligii 1, ceea ce însemna că dacă sezonul nu va fi dus până la capăt conform programului inițial, banii pentru perioada în care nu s-ar mai juca meciuri urmau a fi reținuți de televiziunile deținătoare ale drepturilor de retransmisie din contractul pe sezonul următor. În momentul întreruperii campionatului mai erau de disputat mai bine de un sfert din numărul total al partidelor stipulate în contract.

FRF și LPF nepregătite pentru o asemenea situație
Suspendarea activităților patronate de FRF și LPF a dus inevitabil la o serie de întrebări absolut firești: cine va fi campioană, cine va retrograda, cum e cu banii din drepturile TV fără de care cluburile de fotbal din Liga 1 sunt incapabile să ducă un sezon de la un capăt la celălalt.

Adevărul trist este că în regulamentul care guvernează desfășurarea întrecerilor interne de fotbal nu există vreun paragraf care să gestioneze o situație precum cea generată de coronavirus. Ne întoarcem în timp, pe 12 martie, la momentul suspendării meciurilor de fotbal, să vedem ce spune regulamentul FRF, pe de o parte, și ce spuneau oficialii federației, pe de altă parte.

Dacă sezonul în curs (la toate nivelurile) nu va putea fi încheiat conform programării inițiale atunci nu ar fi desemnată nicio echipă campioană, iar echipele participante în viitoarea ediție a cupelor europene va fi decisă în funcție de configurația actuală a clasamentelor (la data întreruperii campionatului –n.a.).

Și a început o serie interminabilă de întâlniri și discuții online, doar, doar s-o găsi o soluție care să împace pe toată lumea. S-au luat în calcul mai multe variante de încheiere a campionatului. În oricare dintre situații CFR Cluj era echipa cea mai avantajată. Cele mai la îndemână soluții, pentru Liga 1, în martie, erau:

1. Să omologheze clasamentul de la finalul sezonului regulat, caz în care CFR era desemnată campioană, iar Chindia Târgoviște și FC Voluntari echipele retrogradate;

2. Titlul să nu fie decernat niciunei echipe. În acest caz configurația clasamentului (din luna martie) fiind cea care urma să desemneze reprezentantele Ligii 1 în cupele europene. Cum Cupa României ar fi rămas și ea fără câștigătoare, primele 4 clasate din Liga 1 ar fi urmat să reprezinte România în Europa: CFR în UCL, FCSB, Craiova și Astra în Europa League.
În privința echipelor retrogradate s-a luat în calcul varianta ca ultimele clasate să evolueze și în sezonul viitor în Liga 1.

Această variantă ar fi permis Federației Române de Fotbal să pună în aplicare planul pe care îl are privind mărirea numărului de echipe în Liga 1, cu un an mai devreme decât programase. Dacă s-ar fi decis că nu retrograda nimeni, ar fi putut fi acceptate pe prima scenă primele două clasate din liga secundă (UTA şi CS Mioveni, la acel moment), iar pe prima scenă am avea 16 formații. Reamintim că FRF anunțase că vrea 16 echipe în Liga 1 începând cu sezonul 2021/2022;

3. Campionatul să se joace în continuare, în momentul în care pandemia de coronavirus va fi depășită. Era cel mai fericit caz, însă pentru acest lucru ar fi posibil doar dacă UEFA decidea să reprogrameze Campionatul European pentru 2021 (lucru care s-a întâmplat n.a.). Astfel, sezonul actual din Liga 1 s-ar fi putut duce cumva până la final, iar următorul ar trebui să înceapă imediat, fără o pauză competițională. Pentru ca acest lucru să se întâmple mai era nevoie și ca UEFA să permită o amânare a debutului sezonului viitor al cupelor europene (și acest lucru s-a întâmplat.

LPF și FRF nu iau măsuri, UEFA ne amendează fără ezitare
26 de cazuri de infectări cu Sars-Cov 2 la CFR și 21 la Dinamo. Acestea sunt focarele care pun în pericol nu campionatul de fotbal al României, ci viața a mii de oameni care au intrat sau vor intra în contact cu cei infectați. Există cazuri de Covid și la Universitatea Craiova și la alte echipe din primul eșalon și din cel secund. Există deci un pericol real în fața căruia cei care ar trebui să ia decizii sunt încremeniți în propria neputință.

„Cu siguranță că ar trebui sancționate cluburile care au cazuri de coronavirus de către Federație, prin Comisia de disciplină, cât și de către autoritățile statului, mai ales că avem un protocol medical cu sancțiuni”, spune șeful FRF, Răzvan Burleanu, trezit brutal în mijlocul focarelor de Sars-Cov 2.

Corect, există un protocol medical care stipulează amenzi drastice, de exemplu și pentru fotbaliștii sau oficialii care scuipă! Însă, niciun jucător surprins de camerele de luat vederi în timpul meciurilor, de la reluarea campionatului, scuipând (și au fot zeci de astfel de cadre) nu a fost amendat. Niciun antrenor, oficial, sau jucător de rezervă care nu a purtat masca de protecție în interiorul arenei sportive nu a fost amendat.

În disperare de cauză Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat UEFA să permită prelungirea campionatului din România până la o dată la care se vor putea juca toate meciurile! Evident că oficialii UEFA nu au luat în calcul o asemenea solicitare și le-au transmis românilor că ori termină campionatul pe 3 august (pe teren), ori LPF va trebui să ia unele decizii care vor dinamita și mai mult întrecerea internă, urmând să hotărască cine reprezintă România și în ce competiție continentală intercluburi.

Ca să se descalifice definitiv în fața forului continental, secretarul general al LPF, Iustin Ștefan, a declarat la sfârșitul acestei săptămâni că este anormal ca LPF-ului săi fie interzis să prelungească întrecerea internă atât cât va fi nevoie ca să se desemneze o campioană! Păi noi nu am respectat regula elementară de a purta masca de protecție pe stadioane, cum să respectăm niște reguli ale UEFA?!?

„Nu pot accepta să nu-mi termin competiția din rațiuni birocratice. Mie, personal, mi se pare absurd. Cât timp tragerea la sorți este pe 10 august și competiția începe pe 17 august, de ce nu aș putea să joc un meci pe 5 august? Ne-am propus să terminăm competiția pe teren, dar fără să punem în pericol sănătatea celor implicați”, a spus oficialul LPF la Digisport, utând să menționeze că deja a pus în pericol sănătatea celor implicați nepenalizând cluburile și sportivii la primele apariții de cazuri de coronavirus.

Europa ne închide ușa-n nas
Atenție, există și posibilitatea ca nicio echipă să nu poată juca în competițiile continentale după ce mai multe țări europene au decis să interzică accesul românilor pe teritoriile lor! Concret, în țările care au instituit această blocadă, echipele de fotbal ar trebui să intre în carantină 14 zile (deci fără dreptul de a se pregăti), indiferent dacă se prezintă sau nu rezultatul unui test negativ efectuat în ultimele 72 de ore, ceea ce ar face imposibilă desfășurarea evenimentului sportiv, în acest caz a meciului.

Dacă se va ajunge într-o astfel de situație, măsură pe care UEFA va fi obligată să o ia este calificarea la „masa verde” a adversarilor echipelor din România! Deocamdată, statele unde formațiile din Liga 1 nu ar fi primite sunt Norvegia, Finlanda și Malta (nu e vorba doar de sportivi, orice cetățean român având interdicție de a intra în aceste țări), în timp ce în Țările Baltice, Slovenia sau Slovacia, românii sunt obligați să stea în carantină sau izolare pentru 14 zile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu