În numele tatălui. Alexandru Negrean are obligația morală să facă uitat eșecul părintelui său la ”U”

Alexandru Negrean are pedigree de fotbalist. Avea doar 6 ani când a participat alături de suporterii Universității și de tatăl lui, Sandu Negrean, la sărbătoarea promovării „Șepcilor roșii” în primul eșalon (în vara anului 2007). Nu a făcut celebra baie în fântâna arteziană din Piața Avram Iancu, era prea mic, dar a fost acolo, în familie. Până la urmă tatăl lui a eșuat la ”U”, dar Alexandru a început fotbalul tot la gruparea universitară.

Calitățile lui nu aveau cum să-i scape ochiului ager al lui Gică Hagi. În 2013 a intrat pe poarta Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi” și drumul spre succes la parcurs firesc, fără să ardă vreo etapă. A fost campion al țării și a devenit o prezență constantă în loturile de juniori ale României. La 19 ani este considerat unul dintre jucătorii care ar trebui să însemne ceva în fotbalul românesc. Recent a semnat cu ”U” și doar de el depinde să se întoarcă definitiv acasă.

Pe 19 mai 2007, după un 0-0 acasă cu Dacia Mioveni, ”U” Cluj promova în Liga 1 și sărbătoarea succesul alături de suporteri în Piața Avram Iancu. În fotografie, copilul îmbrăcat în tricoul Barcei, este chiar Alexandru Negrean, alături de tatăl, Sandu, fratele și mama lor / Foto: Dan Bodea

A confirmat în Liga 2
Abia împlinise vârsta majoratului când a debutat la seniori. A jucat 90 de minute într-un Viitorul Pandurii Târgu Jiu – Pandurii (din același oraș) și a devenit om de bază într-o echipă fără identitate (Viitorul Pandurii Târgu Jiu mai este cunoscută și ca ACS Șirineasa, s-a mai numit și Energetiacianul, a fost asociată și cu Jiul Petroșani și își dispută meciurile considerate acasă, pe unde apucă: Petroșani, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin). Meritul celor de la Șirineasa, sau de unde o fi de loc echipa, este acela că dă credit tinerilor jucători.

În sezonul 2019/2020 „înghețat” de Federația Română de Fotbal din cauza pandemiei de coronavirus, Alexandru Negrean a bifat 15 partide, în 13 dintre ele fiind titular. Ar fi fost om de bază la Târgu Jiu și în viitorul campionat dacă Adrian Falub nu l-ar fi chemat acasă. Oficialii Universității au bătut palma cu cei ai Viitorului Constanța și Alexandru este pregătit să repună numele Negrean pe tabela de marcaj a stadionului pe amplasamentul căruia, odinioară era vechiul Moina, pe care a jucat și tatăl lui Sandu.

A fost campion și a jucat în UEFA Youth League
Aparent numele lui nu spune nimic, dar mezinul familiei Negrean are un palmares impresionant pentru un puști de doar 19 ani. Anul trecut a cucerit titlul național în Liga Elitelor U19 cu Viitorul Constanța și a jucat în UEFA Youth League, cea mai importantă competiție europeană intercluburi dedicată tinerilor jucători, practic Liga Campionilor juniorilor.

Dacă la cele amintite mai adăugăm prezențele constante la acțiunile echipelor naționale U16, U17, U18 și U19, avem tabloul complet al unui fotbalist care, deși extrem de tânăr, le-a cam bifat pe toate. Mai rămâne să se integreze în echipa Universității, să crească odată cu ea și, de ce nu, peste un an, doi, sau mai mulți, să facă ce n-a făcut în 2007, să sărbătorească, de această dată în mijlocul fântânii, alături de aceeași oameni – suporteri și familie.

„Sunt fericit că m-am întors acasă la echipa care m-a format ca junior. Universitatea a rămas tot timpul în sufletul meu și am amintiri frumoase de la academie. Aștept cu nerăbdare să îmbrac tricoul lui ”U” și să debutez în fața acestor suporteri cu totul speciali”, spunea Alexandru imediat după ce și-a pus semnătura pe noul angajament de fotbalist profesionist.

Pe tatăl lui, Sabău l-a ajutat să ajungă la ”U”
Alexandru este fiul fostului atacant Sandu Negrean, care s-a remarcat cu precădere în perioada în care a evoluat la Gloria Bistrița. Sandu nu a fost genul de atacant golgheter, însă perioada pe care a petrecut-o la FC Baia Mare (1999-2002, cu 58 de meciuri în liga a doua și 30 de goluri marcate), l-au propulsat spre echipa lui de suflet, Gloria (Sandu Negrean s-a născut în Năsăud). În primăvara anului 2007 a ajuns la Universitatea Cluj, ajutat de antrenorul de atunci al Gloriei, Ioan Ovidiu Sabău.

„Intrasem în ultimele șase luni de contract cu Gloria și antrenorul de atunci și de acum al Universității, Adi Falub, m-a dorit foarte mult. De la ”U” tocmai plecase Janos Szekely la Oțelul Galați. Inițial, Jean Pădureanu nici nu a vrut să audă de transferul ăsta și a încercat prin tot felul de tertipuri să blocheze tratativele dintre mine și ”U”. Mi-au oferit și un nou contract, dar eu voiam la ”U”.

Domnul Sabău (Ioan Ovidiu Sabău – n.a.) m-a ajutat foarte mult și a fost înțelegător cu mine. Am vorbit cu el și l-am rugat să mă lase să joc la ”U”. Orice fotbalist voia să ajungă la Universitatea Cluj. În plus, la Cluj era familia mea și domnul Sabău a înțeles că pentru mine era cel mai bine să joc acasă, lângă familie. A intervenit pe lângă Jean Pădureanu și am putut să mă alătur Universității în returul campionatului în care echipa a promovat în Liga 1 (2006/2007 – n.a.)”, rememorează fostul atacant.

Doar 25 de meciuri a jucat Sandu Negrean în tricoul Universității, fără să marcheze vreun gol, după care s-a întors la Bistrița unde și-a încheiat cariera sportivă în anul 2010. A mai jucat de-a lungul vremii la Olimpia Gherla, Arieșul Turda și FC Baia Mare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu