Tragedia care a unit sportivii

Sportivi și oficiali ai cluburilor din România și-au exprimat solidaritatea față de familiile victimelor tragediei de la clubul Colectiv din București / Foto: Dan Bodea

Imaginile de coşmar din clubul bucureştean în care mai mulți tineri au ars precum nişte torţe i-au sensibilizat pe sportivii români, sau străini care evoluează pentru echipe din ţara noastră. Deşi a fost declarat doliu naţional, oficialii mai multor federaţii sportive au decis ca majoritatea competiţiilor să se desfăşoare conform programului stabilit. În toate întrecerile desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute sportivii au purtat banderole negre pe braţ şi s-au ţinut momente de reculegere pe toate arenele din ţară. Imaginile care au făcut înconjurul lumii au scos în evidenţă latura umană a românilor şi a străinilor care performează în România.

Lacrimile şi N’Doye şi armistiţiul suporterilor
Cunoscut ca un om care iubeşte viaţa şi cluburile senegalezul Ousmane N’Doye a cedat emoţional în urma evenimentelor tragice de la Bucureşti. Sâmbătă, după ce a marcat golul victoriei echipei sale, ASA Târgu Mureş, Ousmane a ţâşnit spre banca de rezerve şi a arătat suporterilor şi camerelor de luat vederi un tricou pe care era inscripţionat mesajul: „Condoleanţe românielor”. Vizibil afectat, al doilea căpitan al ardelenilor şi-a şters lacrimile şi a continuat să joace, dar nu s-a mai putut stăpâni la interviurile de după meci. tricou_ndoye

„Azi mi-a fost foarte rău. Nu voiam să joc, după ce am văzut aseară (vineri noaptea n.r.). M-a durut ce am văzut, jur. Sunt foarte sensibil. M-a afectat tot ce s-a întâmplat. Chiar dacă vorbesc, mie îmi vine să plâng, pentru că… să văd oamenii azi la televizor…a fost… M-am rugat pentru ei toată ziua, înainte de meci și am promis că o să dau gol. De aia am făcut asta”, a apucat să rostească N’Doye printre hohote de plâns, făcând referire la mesajul de pe tricou. Fotbalistul ASA-ului nu a fost singurul sportiv care a transmis condoleanţe familiilor victimelor de la Bucureşti.

Suporterii din toată ţara au renunțat să mai scandeze trivialități și au afişat bannere de solidaritate pentru familiile victimelor, iar CFR-istul Victor Bruno a izbucnit şi el în lacrimi imediat după golul marcat împotriva Stelei. Portughezul şi-a acoperit faţa, după care a sărutat banderola neagră de pe braţ. Înaintea startului partidei de pe Arena Dr Constantin Rădulescu mai mulţi oficiali ai clubului CFR, dar şi suporteri au depus simbolic o coroană de flori la marginea terenului, iar fotbaliştii au purtat la intrarea pe teren un banner cu mesajul: „Condoleanţe, suntem alături de voi!”, acelaşi banner fiind afişat ulterior pe toată durata partidei de fanii din tribune. 12188545_950640228342162_1894506266_n

Revenită în ţară la începutul acestei săptămâni, de la Singapore unde a participat la Turneul Campioanelor, tenismena Simona Halep şi-a exprimat şi ea compasiunea faţă de familiile victimelor de la Clubul Colectiv din capitală. „Este o tragedie enormă. Am aflat de la prieteni, pentru că nu citesc presa, şi am fost şocată de ce s-a întâmplat. Îmi pare extrem de rău. Să ne rugăm cu toţii şi să sperăm că cei răniţi vor câştiga bătălia infernală pe care o dau acum. Condoleanţe familiilor! Vreau să merg să donez sânge, voi merge să aprind şi o lumânare. Trebuie să fim uniţi în momentele astea”, a spus tenismena numărul 2 a lumii.

Ar fi trebuit să se suspende meciurile
Oficialii cluburilor de fotbal din Liga 1 au avut păreri diferite referitoare la suspendarea meciurilor din cadrul etapei a 16-a. Cei mai mulți dintre antrenori au susținut ideea reprogramării competițiilor sportive, în vreme ce o mică parte au scos în evidență cheltuielile suplimentare ale undei eventuale reprogramări. ”Nu ştiu pe cine mai interesează acum fotbalul. Ştiu că atunci când se decretează trei zile de doliu naţional nu are loc niciun eveniment sportiv, nici cultural.

Federația a decis să jucăm cu banderole negre pe braț, dar e puţin, mult prea puțin pentru durerea celor care au suferit, care au avut copii acolo, sau au pierdut pe cineva drag. Ar trebui să se facă controale foarte riguroase. Şi eu am copii şi am mai fost şi eu pe acolo prin cluburi, iar lucrurile nu sunt în regulă. Intri, dar nu ştii dacă mai ieşi. Nici nu mă pot gândi la meci, e o tragedie fără margini ce s-a întâmplat”, a declarat antrenorul echipei Dinamo, înaintea meciului cu FC Viitorul Constanța, programat luni, 2 noiembrie. Nici Gheorghe Hagi nu ar fi vrut ca partida să aibă loc. tribune_banner

”Îi dau dreptate lui Mircea Rednic, meciul ăsta și toate celelalte din etapa a 16-a trebuiau reprogramate. În asemenea momente e mai bine să stai acasă, să te reculegi, să spui o rugăciune. Suntem părinți și nu putem să nu ne gândim la ce dramă trăiesc mamele și familiile celor care și-au pierdut viața în acel club”, a punctat Hagi. Mai puțin afectat de carnagiul de la București a fost managerul general al bănățenilor de la ACS Poli Timișoara. Oficialul violeților a declarat că decizia Federației Române de Fotbal de a nu reprograma partidele este una înțeleaptă.

”Sunt convins că cei de la federație știu cât costă organizarea unui meci. O deplasare ne costă câteva mii de euro. Dacă meciurile ar fi fost reprogramate noi pierdeam acești bani. Suntem alături de familiile îndurerate, dar și în Rusia a căzut un avion și au murit peste 200 de oameni, dar nu s-au decretat trei zile de doliu național, ci una singură. Este o tragedie ce s-a întâmplat la București, dar asta nu înseamnă că trebuie să blocăm orice activitate vreme de trei zile”, a fost mesajul sec al lui Daniel Stanciu.

Băimărenii au fost norocoși
Carnagiul de la Bucureşti, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 30 de persoana (până luni dimineaţa), putea fi precedeat de o altă tragedie la Baia Mare. La meciul din Cupa României dintre echipa locală FCM și Steaua București, oficialii clubului maramureșean au permis intrarea pe stadionul ”Viorel Mateianu” a peste 12.000 de oameni, deși capacitatea arenei era redusă la doar 8.000 din cauza stării avansate de degradare a tribunelor. Copiii au fost plasați la marginea gardurilor ca să fie cât mai aproape de favoriții lor, însă, tocmai acest lucru putea duce la o tragedie copiii fiind cei mai expuși dacă pe arenă ar fi apărut incidente. ”Ne cerem scuze pentru lacune, dar am avut intenţii bune. N-am prevăzut toate problemele care ar fi putut apărea, din lipsă de experienţă”, a fost reacţia preşedintelui clubului FCM Baia Mare, Cristian Şpan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu