Se ia la „trântă” pentru a salva luptele

Tudor Barbul aduce bani de acasă pentru supravieţuirea luptelor

 La fel ca și multe alte sporturi din Satu Mare nici luptele de la CS Satu Mare-Cetate Ardud nu o duc prea bine, ne referim bineînțeles la partea financiară. Cel mai mare sprijin pentru acest sport vine de la Primăria Ardud și antrenorul Tudor Barbul, care se implică de cele mai multe ori și financiar pentru binele elevilor săi.

Tocmai de aceea Barbul a achiziționat un microbus, din bani proprii, pentru deplasări. Acum antrenamentele se desfășoară în cea mai mare parte la sala de la Mădăras, pe care Primăria Ardud a renovat-o dintr-o veche școală, având toate utilitățile necesare desfășurării pregătirilor.

Buget insuficient pentru competiții

De la Clubul Sportiv Satu Mare, secția de lupte primește un buget anual de 6-70.000 de lei, insuficient însă, această sumă acoperind 40% din competițiile calendarului oficial, 24 la număr. Însă, clubul participă la alte 15 concursuri în țară, dar și peste hotare (9 turnee).

„Dacă nu pui suflet și pasiune nu are cum să iasă ceva bun. Când am achiziționat mașina m-am gândit în primul rând la sportivi. Este nevoie de mult voluntariat, din partea tuturor celor care iubesc luptele. Mulțumim celor care ne sprijină, școlile, părinții, oamenii cu dare de mână, fără de care luptele nu ar mai exista“ a spus antrenorul Barbul.

Banii nu sunt suficienți pentru un sport cu tradiție în Satu Mare, care aduce medalii an de an și, cel mai important, sunt toți sătmăreni, de aceea sprijinul ar trebui să fie mult mai mare. Unele deplasări se fac pe banii părinților, bani puțini, comparativ cu alte sporturi care se cazează în locații selecte, iar luptătorii dorm în internate și mănâncă de multe ori la cantină, fără a-și permite luxul unui hotel sau restaurant. În plus, banii veniți de la Agenția Națională de Sport și Tineret sunt foarte puțini și ajung cu întârziere.

Luptătorii renunță la performanță

Deși sportul luptelor este unul extrem de solicitant, complex, după eforturile făcute într-un an competițional pentru a obține medalii, cu multe sacrificii, sportivii nu sunt răsplătiți deloc, sau foarte puțin. Tocmai de aceea, după terminarea liceului, mulți renunță la performanță, pentru a se angaja, sau pentru a merge la facultate. Clubul nu are bani pentru a-i putea retribui pe cei mai buni, aici o parte de vină având-o și directorul CS Satu Mare, Marcel Tarța, care nu se implică mai deloc în acest sport. Ar trebui să caute resurse, nu doar să aștepte în birou banii de la ANST, care oricum sunt puțini.

Din lipsă de fonduri s-a renunțat și la echipa de Ligă Națională seniori, unde Satu Mare era foarte bine cotată. Și așa, la nivel de copii, cadeți și juniori, CS-Cetate are un cuvânt greu de spus în lumea luptelor. Drept urmare că sala de la Mădăras este plină de tineri care doresc să se afirme în acest sport.

Chiar dacă dispune de un buget de austeritate, antrenorul Barbul ne-a informat că şi în acest an va merge cu sportivii în cantonament la Costineşti programamt pentru perioada 25 august-2 septembrie. „ De câţiva ani mergem la Costineşti cu toţi sportivii clubului deoarece aici dispunem de condiţii excelente, la bani puţini, iar  anul acesta vom combina pregătirile cu o competiţie de lupte pe plajă. Până atunci vom participa, la sfârşitul lunii, la Naţionalele de seniori de la Bucureşti unde vom concura doar la individual.”

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu