Marea revoluție din fotbalul mic

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a votat sistemele competiționale pentru eșaloanele inferioare, sezonul 2020/2021. La Liga 2, așa cu se stabilise anterior, startul va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare (29 august), dar sistemul competițional a suferit o serie de modificări experimentale. Patru echipe ar putea promova în Liga 1 (două direct și alte două după meciuri de baraj), iar cinci echipe vor retrograda. În Liga 3 FRF încă mai așteaptă ca cluburile să-și depună dosarele de licențiere și așteaptă 100 de echipe la startul noii ediții de campionat.

Liga 2 se joacă doar „turul”, urmat de play-off, play-out și o serie de baraje
Cel mai inedit sistem competițional din istoria fotbalului românesc se va aplica în eșalonul secund, în sezonul 2020/2021. Astfel, la startul campionatului, programat pentru data de 29 august, se vor alinia 20 de echipe, la care s-au putea adăuga în ultimul moment Pandurii Târgu Jiu (exclusă din cauza datoriilor), dacă clubul va câștiga apelul pentru licențiere.

Indiferent că vor fi 20 sau 21 de echipe, acestea vor juca, în prima fază, doar „turul”, adică 19 sau 20 de meciuri și nu 38 sau 40 de partide dacă sistemul clasic, tur-retur, ar fi fost păstrat. În a doua fază a întrecerii, primele șase clasate la finalul „turului” vor evolua în play-off (tur-retur de această dată, iar primele două clasate vor obține promovarea în primul eșalon. Echipele de pe locurile 3 și 4 din play-off-ul ligii a doua vor juca meciuri de baraj cu ocupantele locurilor 13, respectiv 14 din Liga 1. Meciurile de baraj se vor juca tur-retur.

Grupările clasate în partea inferioară a ierarhiei (la finalul „turului”) vor fi împărțite în două serii a câte 7 echipe, iar play-out se va disputa în sistem tur-retur. Ultimele două clasate din fiecare serie vor retrograda direct în Liga 3, iar locurile 5 din fiecare serie vor juca între ele un baraj de menținere în Liga 2 (cel mai probabil tur-retur). Astfel, la finalul sezonului cinci echipe din Liga 2 vor retrograda în Liga 3.

În Liga 3 FRF vrea 100 de echipe
Din cauza problemelor financiare generate de cheltuielile suplimentare impuse de protocolul dintre FRF, Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, eșalonul terț va avea 10 serii a câte 10 echipe, împărțite pe criterii geografice.

Campionatul se va derula pe sistem tur-retur ceea ce înseamnă că echipele vor avea doar 9 jocuri în deplasare și nu 15 ca în sezonul 2019/2020. Excepție vor face echipele clasate pe primele două locuri în fiecare serie, acestea urmând să dispute alte trei jocuri (tur-retur într-o primă fază, respectiv unul pe teren neutru), pentru stabilirea celor cinci formații care vor accede în eșalonul secund.

Pentru promovare, primele două clasate din fiecare serie se vor încrucișa astfel: locul 1 din seria 1 va juca un prim meci de baraj cu ocupanta locului 2 din seria 2, respectiv locul 1 din seria 2 cu locul 2 din seria 1 și așa mai departe. Câștigătoarele acestor prime meciuri de baraj vor disputa încă un baraj, într-o singură manșă, pe teren neutru, învingătoarea urmând să primească dreptul să se înscrie în viitoarea ediție de campionat în Liga 2.

Până în acest moment nu se cunoaște configurația celor 10 serii din cauză că nu toate cluburile și-au depus dosarul de licențiere. Cert este că sezonul 2020/2021 al ligii a treia va porni la drum în data de 12 septembrie. Clujul va avea trei reprezentante în viitorul campionat – Sănătatea, Unirea Dej și Arieșul Turda. CFR II a anunțat FRF că nu se va înscrie, iar jucătorii fie își vor găsi noi angajamente, fie vor fi împrumutați de campioana Ligii 1, CFR Cluj, la alte formații.

FRF va crea un fond de sprijin pentru cluburi
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunțat că din estimările făcute de specialiștii din cadrul forului pe care îl conduce cheltuielile cu testarea tuturor participanților la competițiile organizate de FRF s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de euro și că Federația nu dispune de acești bani pentru a suporta aceste cheltuieli, dar că va fi creat un fond de sprijin pentru cluburi.

„FRF, dacă și-ar dori să vândă această clădire (sediul Federației – n.a.) și cele două baze sportive, tot nu ar reuși să strângă aproximativ 20 de milioane de euro de care am avea nevoie ca să îi testăm pe toți jucătorii din competițiile organizate de FRF. Federația va crea însă, un fond de sprijin pentru toate cluburile care vor reuși să reia competiția. Urmează să decidem.

FRF nu a primit niciun ban de la UEFA, urmează să încaseze niște fonduri de la UEFA și FIFA până în vara anului următor, iar parte din acești bani se vor duce în continuare pentru organizarea tuturor activităților FRF, fondurile au acest corespondent. Însă, FRF și partenerii săi vor crea un fond de sprijin pentru toți membrii săi”, a punctat Burleanu.

Fără reprogramări la nesfârșit
O altă prevedere extrem de importantă care va fi aplicată începând cu sezonul 2020/2021 în ligile inferioare va fi aceea a penalizării cu meci pierdut la masa verde în cazul cluburilor care, din cauza lor, nu vor putea organiza jocurile conform calendarului, din cauza posibilelor apariții de noi cazuri de COVID. Măsura care va fi aplicată la Liga 1, va fi valabilă și în cazul cluburilor participante la campionatele ligilor a doua, respectiv a treia.

Astfel, în cazul în care meciurile nu se pot disputa din propria vină a participanților vor putea fi amânate/reprogramate o singură dată. În condițiile în care ambele echipe acuză probleme în ceea ce privește disputarea meciurilor, atunci ambele vor figura în clasament cu o înfrângere la masa verde (0-3). Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a precizat că acesta este modelul implementat de UEFA pentru competițiile europene intercluburi și pentru echipele naționale.

„În cazul în care vom avea jucători sau membri din staff depistați pozitiv cu Covid-19, atunci vom urma același protocol pe care îl aplică și UEFA. Acest lucru presupune că fiecare echipă va trebui să îndeplinească două condiții:
– să aibă cel puțin 13 jucători, dintre care cel puțin un portar și să pună la dispoziție organizatorului competiției, cu cel puțin șase ore înainte de disputarea meciului, avizul DSP-ului, în cazul în care ne aflăm în această situație de anchetă deschisă de către DSP-ul din județul respectiv;
– al doilea principiu este că un meci se poate reprograma, dar nu mai devreme de 7 zile și poate fi reprogramat o singură dată.

Totodată, dacă la finalul unei faze competiționale, o echipă va înregistra meciuri restante, echipa din cauza căreia nu s-a disputat meciul va pierde la masa verde. La nivelul Ligii 1, prin fază competițională înțelegem campionatul campionat, tur-retur. Pentru Liga 2, înțelegem disputarea celor 19 etape din campionatul regulat. La nivelul Ligii 3, înțelegem disputarea celor 18 etape din campionatul regulat. Același principiu se aplică și la finalul play-off-ului și play-out-ului”, a explicat Burleanu.

Șeful FRF a oferit un răspuns confuz în cazul meciurilor care se dispută într-o singură manșă, de exemplu cele din Cupa României.

„În ceea ce privește meciurile de baraj și de Cupa României, acestea nu se reprogramează și se va intra pe protocolul menționat anterior, în care echipa în cauză va pierde meciul cu 3-0. Dacă ne aflăm în situația în care ambele echipe nu pot respecta condițiile, atunci ambele echipe vor pierde meciul cu 3-0”, a spus Burleanu.

În acest caz se ridică întrebarea care echipă va accede în faza următoare a Cupei, dacă ambele echipe pierd jocul la masa verde. Sau care dintre echipe va accede în Liga 2, în cazul barajelor dintre echipele din Liga 3, programate într-o singură manșă?

Distribuie:

Postaţi un comentariu