Câteva mişcări verbale cu Alina Petre (sora lui Mihai Petre), cea mai bună dansatoare româncă din topul mondial

La cei 27 de ani ai săi, Alina Petre (sora lui Mihai Petre) este, alături de partenerul său de dans, Paolo Campigotto, cea mai bine plasată dansatoare din România în topul mondial de dans sportiv standard. Dansează cam de când se ştie, de pe la vreo trei ani, şi dansul este pentru ea un mod de viaţă. Cu italianul Paolo Campigotto dansează de peste 4 ani şi în aceste zile cei doi participă la Campionatul Naţional de Dans Sportiv, organizat în Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, competiţie care reuneşte circa 1.000 de dansatori din toată ţara. Alina Petre şi Paolo Campigotto au răspuns la câteva întrebări pentru Transilvania Reporter.

Reporter. Alina, de când dansezi şi ce înseamnă dansul pentru tine?
Alina Petre: Am început să dansez pe la vârsta de trei ani, dacă se poate numi dansat la vârsta respectivă. Pentru mine dansul –ştiu că sună ca un clişeu- dar e totul. Adică, trăim în sala de dans. E un mod de viaţă, e un sport foarte frumos, care te dezvoltă foarte frumos, te face să interacţionezi cu persoane extrem de bune, e un mod foarte frumos de a-ţi trăi timpul liber.

Rep. Care sunt cele mai bune rezultate?
Alina: Suntem campioni en titre ai României şi sperăm ca anul acesta să ne păstrăm titlul. Suntem finalişti la Cupa Mondială şi la Cupa Europeană a dansurilor standard, suntem singura pereche din România care este în top 20 în ranking-ul mondial la standard, câştigători de mai multe ori ai Cupei României, finalişti la anumite competiţii internaţionale World Open, cam pe la toate la care am participat.

Rep: Cât contează în dans partenerul? Trebuie să existe o anumită legătură, compatibilitate între parteneri?
Alina:
Am cel mai bun partener din lume, sigur că e important, fără el n-aş fi putut să am rezultatele astea.
Paolo: Ne potrivim şi din punct de vedere fizic, suntem de asemănători şi asta e important în dansul nostru. Dar şi la caracter. Ne înţelegem bine. Ne antrenăm foarte mult în fiecare zi şi trebuie să avem o bună înţelegere.

Rep: Ce planuri aveţi, ce vă propuneţi?
Paolo: Anul acesta ne propunem să ajungem în primii 12 din lume şi în România să păstrăm titlul.

Rep: O recomandare pentru tineri, pentru copii?
Alina: Să se apuce de dans sportiv, de fapt, să facă sport în general. E foarte important să facă sport. Dacă aleg dansul sportiv, cu atât e mai bine pentru branşa în care suntem noi. E bine şi pentru adulţi. Cu cât avem mai mulţi adulţi în sala de dans, cu atât e mai bine; pe lângă dans de performanţă, există şi dans de plăcere. Atunci, e foarte important dacă sunt oameni care vin să se recreeze prin dans, să asculte muzică bună, să interacţioneze cu alte persoane, să  lege prietenii. E un mediu extrem de frumos.

Rep: Câte ore dansaţi zilnic? E epuizant?
Paolo: În general, antrenamentul nostru durează maximum trei ore pe zi. Pe lângă noi, antrenăm şi copiii noştri de la şcoala de dans.
Alina: E epuizant. Cu toate că nu pare, noi facem un efort destul de mare, care, după nişte studii pe care le-am citit, efortul e echivalat cu efortul pe care îl depune un înotător într-o cursă lungă sau un ciclist. Mulţi spun că ne distrăm, dar nu e chiar aşa. E vorba de foarte multă muncă, e foarte mult control, sunt foarte multe lucruri pe care oamenii nu au cum să le vadă.

Rep: Voi vă faceţi regia mişcărilor, voi vă gândiţi dansul?
Paolo: Noi venim cu ideile şi antrenorul nostru ne spune dacă e bine ceea ce facem sau dacă putem să îmbunătăţim ideea pe care o propunem.
Alina: Avem o întreagă echipă care se ocupă de noi şi colaborăm. Dar ajungând la un nivel destul de ridicat, îţi poţi permite să vii şi tu cu idei şi să te sfătuieşti. Copiii de obicei merg pe mâna antrenorului. Şi noi facem acelaşi lucru, dar avem şi punctele noastre de vedere.

Rep: Alina, înţeleg că ţi-aţi făcut coafura singură….
Alina: Da. Cam toate dansatoarele îşi fac coafurile singure, îşi fac machiajul singure; asta se învaţă în ani de zile şi se învaţă de obicei de la fetele mai mari.

Rep: O părere despre Campionatul Naţional de Dans Sportiv?
Paolo: E pozitivă întrucât în fiecare an se vede că în România calitatea dansului creşte tot mai mult.
DSC_4754

DSC_4755

Distribuie:

Postaţi un comentariu