Analiză / Laureaţi fără onoruri

Cu trei medalii, dintre care două de aur, cucerite la CE de haltere, Denisa Felecan a fost desemnată numărul 1 în sportul clujean în 2013 / Foto: Dan Bodea

În cel mai bun an pentru sportul clujean după 1990, ca număr de medalii câştigate la campionatelele europene şi mondiale în probe olimpice, laureaţii anului sportiv 2013 nu vor avea parte de o gală de premiere conform tradiţiei ultimilor ani

Dacă în anii 2006, 2007 şi 2008, cei mai buni sportivi clujeni au primit cuvenitele onoruri pe scena Teatrului Naţional din Cluj sau pe scena cinematografului “Republica”, în acest an DJST Cluj a renunţat la organizarea tradiţionalei gale de premiere a celor mai buni performeri.

“Vă transmitem ataşat rezultatele anchetelor cu cei mai buni sportivi ai judeţului Cluj în anul 2013. Din păcate din lipsa fondurilor de premiere în acest an suntem nevoiţi să renunţăm la organizarea unei Gale de sfârşit de an. Vă dorim Sărbători Fericite şi An Nou plin de Bucurii!” se spune în comunicatul remis, ieri, presei de conducerea Direcţiei judetene pentru Sport şi Tineret a judeţului Cluj.

Neorganizarea unei festivităţi de premiere a celor mai buni sportivi, care în fiecare an era percepută ca o sărbătoare pentru sportul clujean, dar şi un prilej de întâlnire a performerilor cu fanii şi presa locală, ar fi o premieră negativă la Cluj. Sigur, sincope, crize, lipsa banilor, vicii de organizare  au fost şi în trecut. Acum vreo 11 sau 12 ani, tot din lipsă de fonduri,   premierea sportivilor a avut loc în vara sau chiar toamna anului următor.

Dar până la urmă oameni inimoşi, iubitori de sport şi buni organizatori au făcut rost de fonduri şi sportivi şi antrenori, deopotrivă, s-au bucurat de onorurile şi felicitările cuvenite pentru munca şi rezultatele lor. Conform topurilor realizate de DJST Cluj, Denisa Felecan (haltere, CSM Cluj), două medalii de aur şi una de argint câştigate la CE de cadeţi a fost desemnată cea mai bună sportivă a Clujului în 2013, la ramura sporturilor olimpice.

Denisa Felecan, antrenată chiar de tatăl ei, Ionuţ Felecan, este al patrulea reprezentant al halterelor desemnat, din 1990 încoace, numărul 1 in sportul clujean, după Aurel Sârbu (1990), Szabo Istvan (2008) şi Antoniu Buci (2006, 2007, 2008, 2010, 2011).

Pe locul secund s-a clasat judoka Alexandra Pop (“U” CSM Cluj, antrenor Geanina Andreica), vicecampioană mondială de junioare, singura medaliată clujeană din acest an la un campionat mondial într-o probă olimpică. Locul al treilea în ancheta DJST a fost ocupat de atleta Bianca Răzor (CSS “Viitorul” Cluj, antrenor Ana Ille), vicecampioană europeană de junioare. Din păcate, începând din 2014, Bianca Răzor nu va mai  puncta pentru sportul clujean, ea fiind legitimată doar la CSA Steaua Bucureşti.

La fel ca la “olimpice”, şi la sporturile neolimpice, primele trei locuri sînt ocupate tot de trei reprezentante ale sexului frumos: Eva Kerekes (karate WKC, CS Politehnica Cluj, antrenor Liviu Crişan), urmată de Adriana Negru (karate traditional, CS “Voinţa” Cluj) şi Magdalena Teir (karate WKC, CS Politehnica Cluj).

14 medalii, număr record după 1990
Sportivii clujeni au cucerit în 2013, 14 medalii (4 de aur, 5 de argint, 5 de bronz) la campionatele europene şi mondiale în sporturile olimpice, număr record după 1990, depăşind palmaresul înregistrat în 2003 (13 medalii), 1991 şi 2010 (câte 12 medalii), cei mai fructuoşi ani, până acum, pentru sporturile individuale din Cluj.

De remarcat faptul, că toate medaliile din acest an au fost cucerite doar în competiţiile pentru juniori şi tineret, fiind pentru prima dată, cel puţin din 2003 încoace, când sportivii clujeni nu s-au clasat pe podiumurile de premiere ale CE sau CM la nivel de seniori. Deoarece nu toţi medaliaţii au intrat în topul laureaţilor din acest an, Transilvania Reporter vi-i prezintă pe sportivii olimpici clujeni medaliaţi în 2013, în ordinea calendaristică  a cuceririi medaliilor.

Ştefania Dobre – aur, CE de judo (cadeţi), iunie 2013
Camelia Gal, Sanda Belgyan – argint, CE de atletism, ştafetă (tineret), iulie 2013
Bianca Răzor – argint, CE de atletism (juniori), iulie 2013
Ştefania Dobre – argint, judo, Festivalul Olimpic al Tineretului European, iulie 2013
Camelia Ioniţă – bronz, judo, Festivalul Olimpic al Tineretului European, iulie 2013
Rareş Şipoş – bronz , CE la tenis de masă (cadeţi) – iulie 2013
Denisa Felecan – 2 de aur, 1 argint, CE de haltere (cadeti) – septembrie 2013
Cosmin Miron – 3 medalii de bronz, CE de haltere (cadeţi) – septembrie 2013
Alexandra Pop – argint , CM de judo (juniori) – octombrie 2013
Loredana Ohâi –  aur, CE de judo (tineret) – noiembrie 2013

Expicaţie: Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE ) este echivalent cu CE de cadeţi

Distribuie:

Postaţi un comentariu