Povestea unui campion. Adrian Pop, “ultimul mohican” al scrimei sătmărene

Sătmăreanul Adrian Pop a fost unul dintre cei mai mari scrimeri ai României

Adrian Pop este unul dintre cele mai importante nume ale scrimei sătmărene. Are o carte de vizită imperionantă. A adunat peste 70 de medalii în carieră, dar cele mai dragi amintiri sunt cele opt prezențe la Campionatele Mondiale și participarea la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992. S-a apucat de scrimă din dragoste și a scris unul dintre cele mai frumoase capitole din istoria acestui sport.

A luat sabia-n mână pentru o fată

Adrian Pop a început să practice scrima la vârsta de șapte ani, din dragoste, la propriu. „Vinovată” pentru această decizie a fost cea mai bună prietenă din copilărie. ”Flavia, pentru că despre ea este vorba, îmi era vecină și ne jucam împreună cât era ziulica de lungă și cu toate că nu i-am mărturisit niciodată cred că a fost prima mea dragoste. Într-o zi i-am bătut la ușă, însă părinții ei mi-au spus că este plecată la antrenamente, la sala de scrimă. Nici n-am mai stat pe gânduri și într-un suflet am mers și eu cu toate că habar n-aveam la ce mă înham. Am îndrăgit din prima acest sport la fel de tare cum o îndrăgem și pe Flavia”, rememorează sportivul.

”Șlefuit” de legendarul Sandor Csipler

A început cu floreta, la sala veche de scrimă, prima antrenoare fiindu-i Eva Lenghel, dar a avut privilegiul să-l aibă antrenor și pe legendarul Alexandru Csipler, unul dintre întemeietorii școlii sătmărene de scrimă.”Sany bacsi avea o carismă extraordinară și știa ca nimeni altul să predea acest sport. Nu pot uita că de fiecare dată el își punea casca deasupra capului și așa ne dădea lecții. Am învățat multe lucruri de la dânsul”, spune fostul scrimer. Primul titlu național l-a obținut la 15 ani, la spadă tineret, într-n concurs care s-a ținut la Satu Mare iar după acest succes a fost cooptat în lotul național al României unde a activat vreme de 13 ani. La jumătatea anilor 80 a participat la primul Campionat Mondial, iar un an mai târziu avea să termine pe locul 4 la CM de juniori din Germania. Tot în această perioadă a câștigat și Cupa României la seniori, cu toate că avea doar 17 ani. Aceste rezultate l-au recomandat să fie selecționat în lotul național de spadă seniori, cu care în 1987 a participat la CM de la Sofia.

Cu taxiul la mondiale

Un episod ciudat s-a petrecut în 1991, an în care a participat la CM de la Budapesta, care era și concurs pentru calificarea la Olimpiada de la Barcelona din 1992. ”Toată delegația României de scrimă era cazată la Satu Mare și pentru a face economii s-a hotărât ca deplasarea până la Budapesta să se facă cu taxiurile. Imaginați-vă ineditul și comicul situației când vreo șase taxiuri tixite cu sportivi mergeau până în Budapesta pentru a se califica la Jocurile Olimpice”, își amintește Adrian.

Cel mai mare vis avea să și-l împlinească în 1992, odată cu participarea la Jocurile Olimpice de la Barcelona. ”Olimpiada este visul fiecărui sportiv. Îți dai seama ce înălțător este momentul când defilezi alături de mari sportivi din delegația țării tale dar și alături de nume uriașe din sportul mondial pe care-i vezi doar la televizor, e un sentiment unic. Îmi amintesc că unul dintre cei mai înfocați suporteri ai noștri era Leonard Doroftei, medaliat cu bronz la această ediție de JO”, povestește scrimerul.

La Barcelona Adrian a terminat pe locul 25 la individual, cel mai bine clasat scrimer roman și pe locul 11 cu echipa. După retragerea din activitatea de performanță, sătmăreanul a antrenat la clubul din localitate, iar din 2004 lucrează în Suedia unde elevii săi au cucerit 4 titluri consecutive de campioni naționali la spadă juniori și un titlu național la feminin, sabie senioare. Din 2008 este antrenorul lotului național de juniori a Suediei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu