Nigeria scapă de Ebola. Un clujean povestește ce reacție au avut localnicii vizavi de febra hemoragică

Nigeria, una dintre țările în care Ebola a provocat moartea mai multor persoane, este pe punctul de a scăpa de epidemia care a speriat întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății urmează să anunțe pe parcursul acestei zile oprirea epidemiei, după ce au trecut cele 42 de zile „curate”, necesare pentru o comunicare oficială în acest sens. Zilele trecute Senegaul a fost scos, de asemenea, de pe lista țărilor afectate, după ce singurul bolnav de Ebola de aici s-a însănătoșit.

G.P., un clujean plecat de doi ani la muncă în Nigeria, susține că localnicii orașului Lagos, orașul în care lucrează și locul în care s-au înregistrat primele cazuri de Ebola, nu sunt de bine informați referitor la riscurile la care sunt supuși și prin urmare, nu conștientizează cât de gravă ar fi putut fi situația. G.P. susține că oamenii au o mulțime de alte boli cu care se luptă, Ebola fiind doar una în plus. Ei consideră că situația este sub control. Străinii aflați acolo la lucru au privit lucrurile cu mai multă seriozitate, unii dintre imigranți întorcându-se definitiv în țara de origine, tocmai din această cauză. G.P. susține că locul în care își desfășoară activitatea este ceva mai izolat, acesta lucrând în construcții, dar și unii dintre colegii săi s-au întorc acasă de frică să nu contacteze virusul.

În Nigeria s-au înregistrat 20 de cazuri, dintre care opt persoane au murit. Românul susține că nu cunoaște foarte multe detalii despre aceste cazuri, întrucât presa este destul de rezervată în prezentarea acestora. Mai mult decât atât, acesta susține că primele așa zise campanii de informare au fost făcute în zona în care lucrează, la cererea sa și a colegilor lui. Li s-a spus doar să nu intre în contact cu alte persoane, întrucât virsul Ebola se transmite prin fluidele corporale.

G.P. a venit în luna august în concediu acasă, la Cluj. Deși Nigeria a fost pe lista țărilor afectate încă din luna februarie, la aeroport nu s-a luat nicio măsură. În momentul de față, se ia o singură măsură: se verifică temperatura pasagerilor. OMS recomandă cu strictețe această formă de control în cazul pasagerilor care decolează din Guineea, Liberia și Sierra Leone. Temperatura pasagerilor se ia și în alte țări precum: Cote d’Ivoire, Guineea-Bissau, Mali și Senegal, dar și în cele în care riscul de infectare este mai mic: Benin, Burkina Faso, Camerun, Gambia, Ghana, Mauritania, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud și Togo. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății susține că această măsură poate da un fals sentiment de siguranță pasagerilor, fiind o metodă care poate depista doar persoanele care au sintome în momentul respectiv.

Până în momentul de față s-au înregistrat 8.997 de cazuri din șapte țări, dintre care au murit 4.493 de persoane.

Citiți și:

Ce măsuri se iau la Cluj-Napoca pentru prevenirea răspândirii virusului Ebola

Distribuie:

Postaţi un comentariu