Un negreștean și un băimărean la Olimpiada internațională de matematică

Omer Cerrahoglu și Andrei Bud vor să câştige aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică

Matematicieni de aur ai Negreștiului și ai Băii Mari, dar și ai României, Andrei Bud și Omer Cerrahoglu vor să câştige aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, care se desfășoară în aceste zile în Columbia.  Olimpiada Internaţională de Matematică se desfăşoară în perioada 18-28 iulie în localitatea Santa Maria, lotul României fiind compus din Viorel Andrei Bud, Omer Cerrahoglu, Marius Bocanu, Ştefan Spătaru, Ştefan Gramatovici și Hai Tran Bach. La olimpiadă participă peste 100 de țări.

Andrei Bud a fost elev al Liceului Teoretic Negreşti-Oaş până în clasa a VIII-a, iar acum este elev în clasa a XI-a la Colegiul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Lui Andrei nu i se pare important câte distincţii a obţinut. Suficient de menţionat că s-a calificat în fiecare lot restrâns, începând cu clasa a IX-a. În clasa a V-a a început să lucreze intens la matematică pentru a-şi repara media stricată de o notă 7 primita la un test. Când a constatat că este talentat, fostul său profesor l-a sprijinit în drumul spre performanţă. În ceea ce priveşte planurile de viitor, îşi doreşte să ajungă la o înţelegere mult mai amplă şi în profunzime a ştiinţei şi, nu în ultimul rând, să fie fericit. Pe langa lectură, urmarirea serialelor şi ieşirile cu prietenii, apreciază orice activitate nouă. Îi place să discute probleme de logica şi raţionament. Andrei Bud s-a întors recent cu medalia de aur la gât de la Balcaniada de Matematică, care s-a desfăşurat în Cipru.

Băimăreanul Omer Cerrahoglu are 18 ani și  este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din Baia Mare.  Omer a câștigat medalia de aur în 2011 și 2012 la balcaniadă. De la edițiile 2012 și 2013 ale Romanian Master of Mathematics a adus tot medalii de aur, iar la olimpiada internațională a câștigat aurul în 2009 și 2012 și argintul în 2010 și 2011. De copil caută „ceva la care să fie bun”. A găsit matematica destul de repede, în clasa a II-a. Momentan  plănuiește să aibă rezultate cât mai bune la olimpiada internațională și să devină student la o universitate bună din America sau Anglia. Practică ping pong-ul și plimbarile (pe jos sau cu bicicleta) și ține mult la familia sa.

În 2012, România a fost pe primul loc în Europa şi pe locul zece în lume la Olimpiada internaţională de matematică.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Rodica says:

    Le doresc mult succes amândurora! Să li se îndeplinească dorinţa! Succes tuturor celor care fac parte din lotul României!

Postaţi un comentariu