ȚARA OAȘULUI. Capitală culturală fără așezământ cultural

Orașul Negrești Oaș este considerat capitala culturală a judeţului Satu Mare / Sursa foto: negresti-oas.ro

Orașul Negrești Oaș, capitala Țării Oașului, este considerat de ani buni drept capitala culturală a județului Satu Mare prin prisma manifestărilor culturale de anvergură organizate, dar și prin modul în care sunt păstrate și promovate tradițiile din zonă. Cu toate acestea, în mod paradoxal, orașul nu dispune de un aşezământ cultural, Casa orășenească de cultură funcționând în câteva birouri din cadrul Muzeului Etnografic al Țării Oașului. Primăria orașului Negrești-Oaș are un proiect pentru construirea unui Centrul Cultural Multifuncțional, însă fondurile necesare pentru construirea acestuia sunt peste puterile bugetului local.

Proiecte pentru construirea unei Case de Cultură la Negrești-Oaș au fost multe în ultimii 20 de ani, însă niciunul nu s-a concretizat din lipsa fondurilor. În anul 2009, Negreștiul era pe aproape de a realiza un vis vechi, când proiectul Casei de Cultură a fost declarat eligibil de Compania Naţională de Investiţii, în cadrul programului guvernamental pentru aşezămintele culturale din mediul rural şi mic urban, însă acesta a fost blocat din lipsă de fonduri.

Investiția s-ar ridica la 1 milion de euro

Acum, primarul Aurelia Fedorca, cea care a preluat în urmă cu un an cârma Primăriei orașului Negrești-Oaș, încearcă pe toate planurile să facă rost de bani pentru a putea realiza investiția necesară pentru întreaga Țară a Oașului. Primăria deține un teren central de 2000 mp pe care ar putea fi construit Centrul Multicultural, însă suma necesară pentru investiție este foarte mare pentru a putea fi suportată de la bugetul local.

”Am avea nevoie de aproximativ 1 milion de euro pentru a realiza această investiție însă suma este foarte mare pentru bugetul local. Ca exemplu  pot să vă spun că după ce am redus la minimum posibil cheltuielile de funcționare ale primăriei și ale instituțiilor subordinate avem cu mult sub un million disponibili pentru reparații curente și investiții pentru tot anul. În condițiile în care avem în derulare și mai multe proiecte de infrastructură din fonduri europene pentru care trebuie să asigurăm partea de cofinanțare”, declară Aurelia Fedorca.

Primarul Negreștiului este, totuși, optimist, în ciuda lipsei de fonduri. ”Deocamdată avem acest proiect și suntem în căutare de fonduri. Sper să reușim să accesăm fonduri europene după ce va fi deschisă sesiunea de finananțare din 2014, dacă nu sper să găsim înțelegere la Guvern. Am avut mai multe discuții și există disponibilitate pentru viitor pentru o astfel de investiție. In extremis, vom construi Centrul eșalonat, din împrumuturi, dar tot îl vom face”, precizează Fedorca, care e decisă să construiască obiectivul până cel târziu în 2015, când orașul va împlini 50 de ani de existență. ”Nu este un moft, este o necesitate atât pentru Negrești Oaș cât și pentru întreaga zonă a Oașului”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.

 

Capitală culturală și atât

Orașul Negrești Oaș din județul Satu Mare și-a câștigat reputația de capitală culturală a județului ca urmare a evenimentelor cultural de mare amploare, cu impact regional, organizate. Aici are loc anual  Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, Târgul Mărțișorului Tradițional, alte târguri meșteșugărești, alături de expoziția de mare success ”Art Bunavestire” , Zilele Medicale ale Țării Oașului  etc. Totodată, Casa de Cultură Negrești Oaș, care există ca și instituție în subordinea Consiliului Local, contribuie la organizarea  Festivalului etnofolcloric Sâmbra Oilor  și la Caravana culturii sătmărene. O mare relevanţă sub aspectul importanţei actului cultural din zonă o are şi înfiinţarea Centrului de Resurse pentru Căminele Culturale – Regiunea Nord-Vest la Negreşti-Oaş în februarie 2011, coordonatorul centrului fiind directorul Casei de Cultură Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, dar şi obţinerea titlului de Tezaur Uman Viu pentru negreşteanca Floare Finta.

Casa de Cultură Negrești Oaș are în subordine Ansamblul folcloric Oaşul şi susţine Ansamblul folcloric Sânzienele, ambele fiind mesagere redutabile ale culturii tradiţionale din Ţara Oaşului, prin participări la spectacole folclorice în ţară şi peste hotare. În mod paradoxal, ansamblurile nu au unde susține spectacole la ele acasă.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Proiectul Centrului Multicultural”]

Proiectul Centrului Cultural Multifuncțional, așa cum este văzut el de conducerea Primăriei, cuprinde o sală de spectacole multifuncțională, sală de conferințe, dar și spații pentru bibliotecă, în condițiile în care biblioteca orașului funcționează într-un spațiu luat cu chirie pentru care se plătește în jur de 4.000 de lei/lună. De asemenea, în proiect mai sunt prevăzute spații pentru activitățile cultural desfășurate de cele două ansambluri din Negrești-Oaș, Ansamblul Oașul și Ansamblul Sânzienele. Centrul va putea deservi nu doar populaţia oraşului Negreşti-Oaş, ci populaţia întregii zone a Ţării Oaşului, care se ridică la peste 70.000 de persoane.

 

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu