Soarta Mănăstirii Bixad, în mâinile judecătorilor negreșteni. Greco-catolicii vor să-și facă mănăstire în clădirile retrocedate

Preventoriu TBC, una dintre proprietățile supuse executării

După ce joi disputa dintre greco-catolici și ortodocși a atins punctul culminant, odată cu încercarea eșuată de executare, în momentul de față soarta mănăstirii se găsește din nou în mâinile magistraților. Mai exact, Judecătoria Negrești-Oaș a suspendat, pe termen nedeterminat, hotărârea de executare silită a imobilelor și terenurilor câștigate în instanță de Episcopia Română Unită cu Roma Baia Mare. Motivul acestei suspendări îl reprezintă o contestație depusă de Consiliul Județean Satu Mare.

„Noi în momentul de față nu avem încotro. Există o hotărâre judecătorească, emisă de Judecătoria Negrești-Oaș, care ne împiedică să facem orice demers de executare a respectivelor imobile și terenuri. Nu există un termen anume până la care contestația depusă de Coniliul Județean trebuie soluționată. Noi (n.red. executorii judecătorești) suntem simple instrumente ale legii și trebuie să așteptăm soluția dată de instanța din Negrești-Oaș. Cu toate acestea, trebuie menționat că atât măsurătorile efectuate joi precum și procesul verbal aferent acestora rămân valabile ”, a declarat, pentru Transilvania Reporter,   executorul judecătoresc Marian Iva-Anițaș.

Acesta a mai adăugat că numărul mare de bixădeni prezenți joi în fața mănăstirii și tensiunea din rândul acestora l-a luat prin surprindere, și că au fost momente în care s-a temut pentru siguranța personală.

„Am făcut anterior toate pregătirile necesare și am luat legătura cu toți cei responsabili în acea zonă. Am primit asigurări atât din partea autorităților cât și a clericilor ortodocși că nu va exista nicio piedică în privința punerii în executare a hotărârii judecătorești. Din acest punct de vedere, în momentul în care am ajuns la mănăstire, trebuie să recunosc că am fost foarte surprins să constat că lucrurile nu stăteau nicidecum așa cum le-am anticipat. Am mai avut parte de-a lungul carierei mele de momente tensionate, însă niciunul dintre acestea nu se compară, ca amploare, cu cel de joi”, a adăugat executorul Iva-Anițaș.

A doua contestație depusă la Judecătoria Negrești-Oaș

Nu este pentru prima oară când magistrații Judecătoriei Negrești-Oaș trebuie să soluționeze o contestație de executare în cazul Mănăstirii Bixad. În data de 13 februarie a acestui an, mănăstirea Ortodoxă „Petru și Pavel” Bixad a depus la această instanță judecătorească o contestație privind executarea de către Episcopia Greco-Catolică a proprietăților menționate mai sus. După două amânări consecutive, în 27 martie, magistrații negreșteni au emis o soluție favorabilă ortodocșilor.

Aceasta însă nu a fost una definitivă, permițând astfel posibilitatea Episcopiei Greco Catolice să facă recurs. Această acțiune a fost înaintată Tribunalului Satu Mare, instanță care a dat câștig de cauză greco-catolicilor, în data de 29 august 2013. În momentul de față la Judecătoria Negrești-Oaș s-a depus o a doua contestație privind executarea proprietăților din curtea Mănăstirii Bixad. Cei care au depus-o sunt juriștii Consiliului Județean Satu Mare. Aceștia își motivează acțiunea declarând că bunurile supuse executării aparțin de fapt CJ și prin urmare hotărârea definitivă și irevocabilă emisă de Curtea de Apel Oradea nu poate fi pusă în aplicare.

Două mănăstiri, două culte, o singură biserică

Contestația depusă CJ suspendă orice demers, atât din partea judecătorilor cât și din partea Bisericii Române Unite cu Roma. Reprezentanții acestei biserici contrazic cifrele susținute de ortodocșii care afirmă că nu există enoriași greco-catolici în Bixad. Mai mult decât atât, ei spun că numnărul greco-catolicilor este îndeajuns de mare încât să justifice înființarea unei mănăstiri a acestui cult în localitatea Bixad.

„În această comună  (n.red. Bixad), conform datelor noastre, avem aproximativ 1200 de credincioși, iar în restul Oașului câteva mii”, declară protopopul Iacob Feher.

Acesta ne-a mai declarat că, odată intrați în posesia imobilelor acestea vor intra în reabilitare și se vor face toate demersurile pentru instituirea unei mănăstiri greco-catolice cu tot ceea ce presupune viața monahală. Vor fi aduși călugări din ordinul bazilian, din toată zona Transilvaniei. Nu se va face altceva, adaugă Iacob Feher, decât să se reia o tradiție întreruptă brutal de către comuniști în anul 1948.

„Este adevărat că acei călugări care vor veni la mănăstire se vor expune la anumite pericole din partea credincioșilor ortodocși. Noi însă ne punem siguranța în mâinile lui Dumnezeu. Credem totuși că mulți dintre enoriașii ortodocși au realizat că dreptatea este de partea noastră, dovadă și numărul relativ mic de protestatari prezenți în ziua de joi, un număr mic comparativ cu populația de aproape 8.000 de locuitori ai Bixadului”, ne-a declarat protopopul greco-catolic, subliniind că acesta este un punct de vedere persoanal și nu unul oficial al Bisericii Române Unite cu Roma.

Menționăm că, până la apariția acestui articol, starețul ortodox al Mănăstirii Bixad nu a putut fi contactat pentru a-și expune punctul de vedere. În concluzie, dat fiind faptul că o parte a Mănăstirii Bixad rămâne a ortodocșilor iar cealaltă parte, foarte probabil, va fi cedată greco-catolicilor, se va ajunge în situația paradoxală în care două culte diferite vor avea fiecare câte o mănăstire și vor împărți unica biserică existentă în acel spațiu monahal.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu