Depozitul de celulele stem, noua zestre a copiilor sătmăreni

maternitate
Sursa foto: stiridecluj.ro

Înainte de venirea regimului comunist, odată cu nașterea unui copil apăreau și primele griji ale părinților în privința zestrei acestuia. A urmat perioada ceaușistă în care banii pentru viitorii șoferi de Dacia 1300 erau depuși în depozitul CEC chiar înainte de botezul acestora. A venit și perioada contemporană în care un altfel de depozit este pe buzele tuturor, cel de celule stem. Este vorba despre acele celule recoltate la naștere din cordonul ombilical sau din sângele placentar. Acestea au fost privite ca un panaceu universal, un medicament care poate vindeca pe oricine, de orice și oricând. Informațiile științifice apărute în ultimii ani au tăiat entuziasmul multora, arătând că prin transplantul acestui tip de celule nu se vindecă decât o gamă restrânsă de boli și că este aplicabil doar în anumite condiții.

În ultimii 3 ani, numărul sătmărenilor care optează pentru această procedură a crescut considerabil. Vorbim aici despre acei sătmăreni cu venituri peste medie, persoane care își permit să achite taxa de recoltare, care ajunge uneori la suma de 1000 de euro, precum și taxele de depozitare pe următorii ani.

Avantajele celulelor stem constau în faptul că pot fi uzitate în tratarea a peste 50 de boli specifice copilăriei, incluzând aici și leucemia sau diabetul. Totodată ele pot fi folosite în tratarea altor membri ai familiei. Șansele ca aceste celule să fie respinse de organism sunt minime. În același timp există și o serie de dezavantaje, printre care cel mai des invocat este prețul unei asemenea proceduri. Recoltarea și depozitarea celulelor stem ușurează buzunarele părinților cu aproximativ 3.000 de euro.

Această sumă este considerată de mulți una exagerată ținând cont de faptul că probabilitatea de a fi folosite vreodată este una foarte mică. În același timp încă nu se cunoaște dacă aceste celule pot fi folosite și după ce au depășit termenul de zece ani. În cazul bolilor din naștere sângele din cordonul ombilical este inutil deoarece poartă aceleași boli ca și copilul. Cu toate acestea majoritatea celor cu dare de mână consideră recoltarea celuleor stem un fapt necesar, o măsură de siguranță suplimentară pentru sănătatea copiilor lor.

Celulele stem între lux și necesitate

Criteriul financiar este de departe cel care stabilește optarea pentru recoltarea celulelor stem. Pentru cei cu posibilități financiare peste medie această procedură este o necesitate, o datorie față de viitorul copilului lor. Pentru ceilalți însă, recoltarea celulelor stem este un lux. Florentina Crainic, este una dintre numeroasele mame din Satu Mare care a hotărât ca la nașterea primului ei copil să fie recoltate celule stem din cordonul ombilical. A luat această decizie acum trei ani. A beneficiat atunci de o promoție tarifară de 3.300 de lei, plătibili în trei rate egale. De atunci a mai achitat câte 140 de lei anual, echivalentul taxei de depozitare a celulelor stem. Nu regretă folosirea acestor bani chiar dacă, este foarte probabil ca respectivele celule să nu fie folosite niciodată.

„Am aflat despre avantajele celulelor stem din mass-media. Înainte de a naște m-am sfătuit cu membrii familiei și cu alte mămici care au apelat la această procedură. Majoritatea cunoștințelor mele au apelat la această procedură. Le recomand la rândul meu tuturor celor care au posibilitate financiară să procedeze la fel ca mine. Banii nu ar trebui să conteze atunci când vine vorba despre sănătatea și viitorul copilului tău. Chiar dacă momentan există o gamă restrânsă de boli pentru care se pot folosi celule stem, trebuie știut că se fac o mulțime de cercetări în acest domeniu și este foarte probabil ca aria de aplicabilitate să crească mult în viitor”, ne-a declarat sătmăreanca Florentina Crainic.

Din păcate prețul recoltării și depozitării acestor celule stem este încă unul prohibitiv pentru dintre viitorii părinți sătmăreni. Chiar dacă au cunoștințe despre beneficiile unor asemenea celule, și cred în beneficiile acestei proceduri, mulți dintre tinerii sătmăreni declară că nu-și permit un asemenea lux.

 „Noi încă nu știm cum vom reuși să-i asigurăm viitorului nostru copil un trai decent, cu o alimentație sănătoasă și o îngrijire medicală corespunzătoare. M-am interesat cu privire la aceste celule stem și mi-am dat seama că nu o să-mi permit să dau zeci de mii de lei pentru recoltarea lor. Mai mult decât atât, aproape un sfert din salariul meu ar urma să-l plătesc în următorii  ani pentru depozitarea acestor celule. În aceste condiții sunt obligată să-mi asum acest risc și să trăiesc cu speranța că viitorul meu copil nu va avea nevoie niciodată de acest transplant”, spune Cornelia Kossuth, o viitoare mamă din Carei.

Și adulții pot deveni donatori de celule stem

În Satu Mare există, începând din acest an, unul dintre cele 18 centre de recoltare a celulelor stem hematopoietice. Este vorba despre acele celule a căror prelevare și transplantare nu se face din cordonul ombilical al nou-născutului sau din sângele placentar. Aceste celule se recoltează strict de la persoanele adulte  cuprinse în intervalul de vârstă 18-45 de ani. Totodată celulele stem hematopoietice pot fi transpalntate și la persoane neînrudite cu donatorul. Ce sunt de fapt celule stem hematopoietice? La oamenii sănătoși, celulele stem reînnoiesc mereu sângele și celulele sistemului imunitar. Însă, dacă circuitul sangvin a fost afectat de boli sau tratamente dure precum  radiația sau chimioterapia, sunt necesare noi celule stem pentru a reconstrui sistemul imunitar si sângele din organismul afectat, caz în care se apelează la cele hematopoietice.

Trei români salvați de donatori de celule din alte țări

Pentru a putea fi găsit celule compatibile este necesară o bază de date cu foarte mulți potențiali donatori, o bază de date care în România se află încă la nivel incipient. În cele câteva luni de la înființarea Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, viețile a trei români au fost salvate prin transplantul acestui tip de celule. Din păcate pentru sistemul sanitar românesc donatorii compatibili pentru aceste transplanturi nu au putut fi găsiți în țară. Numărul românilor înregistrați în acest Registru fiind încă prea mic a trebuit să se apeleze la cetățeni din Cehia, Polonia și Germania. Este de menționat  și faptul că  celulele unui donator român au salvat viața unui cetățean rus.

Satu Mare contribuie cu 40 de donatori

La nivel mondial există peste 14 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Începând cu luna august, data înființării Centrului donatorilor de celule stem hematopoietice Satu Mare, 40 de sătmăreni au decis să devină potențiali donatori. Mai exact aceste persoane au trecut o serie de teste care să determine faptul că nu suferă de boli precum Hepatita, HIV sau Sifilis. Mai apoi li sa făcut un test de compatibilitate al cărui rezultat este înscris în Registrul Național al Donatorilor. După această procedură, persoana în cauză nu trebuie decât să aștepte să fie solicitată pentru prelevarea de celule stem în scopul unui transplant către un pacient declarat compatibil. „Șansele ca un solicitant din România  să găsească un donator compatibil de celule stem hematopoietice sunt în momentul de față destul de reduse. Aceasta pentru că în țara noastră acest sistem este încă în fază incipientă și nu există un  număr suficient de potențiali donatori” , spune dr. Doinița Crișan, coordonatoarea Centrului donatorilor de celule stem Satu Mare.

Șansele de a găsi un donator compatibil depind și de etnie

Este foarte important ca viitorii donatori să provină din rândul tuturor etniilor. Șansele unui pacient de a găsi celule compatibile sunt mult mai mari în rândul donatorilor din aceeași etnie, spune dr. Doinița Crișan. Cei 40 de potențiali donatori sătmăreni provin exclusiv din mediul urban iar marea lor majoritate sunt de etnie română. „Mai există și persoane de etnie maghiară înscrise la noi, foarte puține e adevărat. Din păcate nu avem încă niciun potențial donator din alte etnii, precum cea romă. Fac un apel la toți sătmărenii să se prezinte la noi la Centru pentru a se înregistra. Cu cât vom avea mai mulți donatori cu atât cresc șansele de a identifica persoane compatibile. Sătmărenii trebuie să știe că odată intrați în acest program le cresc șansele de a primi sau a oferi celule stem hematopoietice rudelor lor, ceea ce ar trebui să reprezinte o motivație îndeajuns pentru fiecare”, a adăugat coordonatorul Centrului.

Un transplant în România este de cinci ori mai ieftin decât în Occident

Sătmărenii care doresc să devină donatori de celule stem trebuie să știe că, în cazul în care sunt solicitați, ei trebuie să se prezinte în București pentru a li se preleva celulele stem hematopoietice. Există două proceduri medicale prin care poate fi realizată această procedură. Prima procedură se realizează prin extragerea acestor celule din sângele venos iar a doua, mai complexă, presupune prelevarea celuleor stem din osul coxal. Această din urmă procedură se face doar prin anestezie generală. Cu cât crește numărul potențialilor donatori  cu atât cresc șansele realizării transplantului în țară. „Este important de știut, spune dr. Doinița Crișan, că realizarea unui transplant în Occident costă în jur de 150.000 de euro. În România costurile nu depășesc suma de 30.000. Din acest motiv este foarte important pentru fiecare român ca transplantul să se poată realiza în România. Totodată, din acest punct de vedere este de așteptat ca pe viitor numărul cetățenilor străini care vor veni în România, datorită acestor costuri reduse să fie unul foarte mare, precum constatăm acum în cazul altor servicii medicale, de exemplu cele stomatologice”. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu