Comunismul cool

Silviu Sumlas, avocat

Astăzi, comunismul nu mai este preluat și tratat din experiența locală sau, mai exact, națională de către generația tânără care nu l-a trăit și experimentat, ci este importat din ideologia vestică. Este, cum zicea cineva, un “comunism cool”. Este comunismul văzut la televizorul în culori de către tineri, pe vremea aceea studenți hipi din vest, astăzi probabil politologi renumiți, ziariști sau formatori în calitate de profesori pe la diverse universități occidentale, dar care nu au nicio legatură cu realitatea unui lagăr comunist. Aceeași doză de emoție îi încerca când vedeau oameni în frig și foamete, sau un leu care alerga în savană o antilopă gnu. Și, ca să iasă traumatizați emoțional, încercau refugii nevinovate în țigări îmbunătățite și coca cola.

Mă dezic totalmente de aceste atitudini. Comunismul a fost, fără doar și poate, un regim totalitar, dezumanizant, care a nenorocit o mulțime de vieți și destine. Locul lui este într-un muzeu serios în care să fie alese cele mai reprezentative piese din acea perioadă: poze și mărturii din lagăre comuniste, copii ale proceselor politice, imagini cu nomenclatori comuniști și torționari, televizorul cu tranzistori, lampa cu gaz folosită la citit, o pungă cu gheare de pui și legume congelate. Comunismul trebuie luat din talk-show-uri avide de senzațional și suculent. Comunismul nu este ceva cool. Oamenii care au murit și au suferit trebuie comemorați, amintiți sau consolați în cadrul intim și serios pe care îl dă atmosfera de muzeu, lectura serioasă, simpozioanele, nu în fața unor reflectoare la televiziuni, cu câte o domnișoară moderator îmbrăcată sumar și care îi întreabă șovăielnic și înlăcrimat “este adevărat că ați fost torturat în timpul anchetei?”

Nu mai vreau să văd zidul în fața căruia au fost împușcați soții Ceaușescu, nu mai vreau să văd obsesiv simulacrul de proces care pune și astăzi eticheta pe legitimitatea actului din decembrie 1989, nu mai vreau să-l văd pe Vișinescu. Am aflat contextul astral în care s-a născut Vișinescu, am aflat ce conține bolul alimentar al lui Vișinescu, am aflat cu emoție că a scris și poezii. Vișinescu este cool. Aceste lucruri ar trebui să înceteze. Discutăm despre un torționar care a nenorocit, mutilat și omorât oameni. Nimeni nu se întreabă cum a scăpat de pedeapsă câtă vreme a stat permanent sub ochii autorităților care, culmea, i-au dat și o pensie pe măsura serviciului din care a servit Statul Român, comandantul Penitenciarului groazei de la Râmnicu Sărat. Absurdul moralei pe care îl dă cazul Vișinescu este că astăzi copiii celor torturați plătesc pensia grasă a torționarului. Acesta e lucrul care contează, nu ce mănâncă Vișinescu.

În anul 2006 a fost finalizat raportul Comisiei prezidențiale pentru condamnarea comunismului. Probabil că acest raport a fost citit de Vișinescu de la el din fotoliu sau, poate, într-un restaurant unde am înțeles că servește zilnic masa ca orice pensionar român. Nu s-a regăsit în raport și a zâmbit. Nu a întâlnit nici numele altor torționari pe care îi cunoștea. Ipocrizia acelui raport care amintește permanent numele lui Ion Iliescu, la acea vreme dușman activ și periculos al lui Băsescu, este evidentă. De fapt, întregul demers nu a fost altceva decât o armă în lupta continuă și perversă a cetățeanului Traian Băsescu cu toată lumea, în special cu veșnicul lui adversar, Ion Iliescu. Nu s-a dorit să se facă dreptate, să fie aduse la cunoștința publicului numele celor ce au chinuit și torturat. A fost în stare să-și aroge meritul condamnării comunismului în 879 de pagini pentru a ponegri adversari politici și pentru a se folosi de acest lucru în campania electorală. De altfel, primele 18 pagini nu sunt altceva decât un laudatio la adresa lui Băsescu și curajului pe care l-a avut în acest demers, mascat, chipurile, printr-un mesaj prezidențial plin de “tărie” și personalitate. Discutăm despre un om care a făcut o carieră stralucită în timpul comunismului, care nu a avut niciun moment de protest. În noiembrie 1989 a fost numit șef al inspectoratului navigației civile, personal de către Elena Ceaușescu, și avea în casă dolari cât bugetul pe 5 ani al unui spital județean de atunci, după spusele lui, 60.000 de dolari. Băsescu a fost un comunist cool.

Există și un alt aspect, dacă vreți de natură juridică, care trebuie discutat atunci când vorbim despre un document care aruncă în ilegalitate un regim politic. Un regim ilegitim nu putea înființa instituții legitime și, prin urmare, procesele politice, serviciile de opresiune, închisorile politice etc. ar trebui declarate ilegale pe principiul că ceva ilegitim nu poate statua legitim. Persoanelor care se fac vinovate de punerea în practică a regimului de teroare ar trebui, chiar și cu o întârziere de 23 de ani, să li se retragă orice privilegiu sau titlu care-i îndreptățește la pensii mai mari decât cele ale persoanelor pe care le-au chinuit. Deci, stabiliți voi ce pensie ar trebui să aibă Vișinescu. Astăzi Vișinescu are o pensie cool.

Am ajuns la concluzia că atunci când nu se dorește lămurirea unei situații de interes național se dă o petardă cu fum, se inițiază un proiect legislativ care este dezbătut ani de zile, cum este cazul legii lustrației. Rețeta este simplă. Se alege una bucată lider de partid istoric care, evident, a suferit în perioada comunistă, este încurajat să promoveze un proiect legislativ cum este legea lustrației care ar fi curățat sanitar viața publică și politică de lichele comuniste și pe urmă începe o partidă de ping pong între tot felul de comisii, parlament și președinție, până toate persoanele implicate fie mor, fie sunt prea bătrâne să mai aibă suflul necesar să se revolte. Și toată lumea este mulțumită. Chiar și cei păcăliți au senzația că, totuși, s-a încercat ceva. Doar Vișinescu va fi intervievat prin septembrie să ne anunțe unde a fost la băi. Iar bietul Ticu Dumitrescu se răsucește undeva în mormânt. Pentru el subiectul Vișinescu nu a fost deloc cool.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Endre says:

    O simplă recomandare pentru cei care deplăg aceea perioadă, şi din păcate tot mai mulţi tineri cad în această capcană a societăţii în care ne zbatem. Faceţi o vizită la MEMORIALUL din Shiget, luaţi pas cu pas fiecare cameră şi citiţi măcar un rând din ceea ce este afişat, ascultaţi un discurs al celor intervievaţi despre anii lor de detenţie. Sun curios dacă veţi mai vedea comunismul la fel ce cool.

  2. C Bojan says:

    Despre crimele comunismului trebuie scris, trebuie scris cu majuscule și apăsat! În același timp comunismul trebuie analizat la rece, nu cu patimă! Adevărul nu e nici cald nici rece, e incolor și mut! Adevărul trebuie așadar cunoscut!

  3. Irina G. says:

    Mă cutremur. Comunismul a durat prea mult în România ca să fie expediat doar în paginile partizane ale “Băsescului”. Opera de cercetare a acestei perioade va aparţine tinerilor istorici care vor cerceta pas cu pas documentele perioadei.
    Ce bine scrii tu, Silviu!

Postaţi un comentariu