Fostul cinematograf Popular va redeveni ceea ce a fost în 1911

Clădirea fostului cinematograf Popular va fi supusă unei reabilitări integrale

După ani lungi în care construcţia, aflată într-un vizibil şi continuu proces de degradare, a reprezentat doar o pată urâtă pe faţa oraşului, fostul cinematograf Popular din Satu Mare va redeveni ceea ce a fost în anul 1911: Casa Meşteşugarilor. Într-o concepţie nouă şi modernă, adaptată cerinţelor actuale,   prin intermediul unui proiect finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria România 2007-2013,   clădirea va fi supusă unei reabilitări integrale. În valoare totală de 1, 9 milioane euro, proiectul are ca obiectiv principal promovarea şi sprijinirea mediului de afaceri transfrontalier. În prezent, potrivit managerului de proiect Adriana Lenghel din cadrul Primăriei Satu Mare, licitaţia comună organizată pentru proiectare şi execuţie se află în stadiul de evaluare a ofertelor.

 

Iniţiativă pentru salvarea fostului cinema Popular

La începutul lunii decembrie 2011, mai mulţi întreprinzători, reprezentanţi ai Asociaţiei Camera Meşteşugarilor, Patronatului Sătmărean, Asociaţiei Româno-Germane de Afaceri şi ai Fundaţiei Hans Lindner, s-au întâlnit cu fostul primar de la acea vreme în scopul prezentării unei iniţiative referitoare la salvarea clădirii fostului cinematograf Popular. Ideea propusă atunci era ca noua destinaţie a clădirii să fie cea pentru care a fost construit imobilul în urmă cu 100 de ani, respectiv Casa breslelor din judeţul Satu Mare. S-a precizat că nevoia realizării acestui proiect este justificată de interesul celor prezenţi care, nu doar au considerat oportună şi benefică realizarea acestuia, ci şi-au oferit şi sprijinul pentru susţinerea proiectului atât în privinţa elaborării cât şi la sustenabilitatea pe termen lung a viitorului centru al breslelor. S-a mai precizat că finanţarea reabilitării ar putea fi posibilă prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, prin intermediul căruia sunt finanţate asemenea tipuri de activităţi. Cu atât mai mult cu cât realizarea proiectului reprezenta soluţia optimă pentru salvarea de la ruină a imobilului care reprezintă un monument istoric semnificativ al municipiului Satu Mare.

 

Proiect transfrontalier de aproape 2 milioane euro

Iniţiativa lansată la sfârşitul anului 2011 a prins contur. „Investiţia imobiliară în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare – Acronym HURO-INVEST” – este denumirea proiectului prin care imobilul fostului cinematograf va fi reabilitat integral. Cu o valoare totală de 1.917.005, 58 euro şi finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, proiectul are ca lider Fundația PRIMOM pentru promovarea intreprinderilor din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, partener este Primăria  municipiul Satu Mare, activitatea principală – reabilitarea unei clădiri emblematice pentru cetățenii municipiului, iar principalul obiectiv – promovarea şi sprijinirea mediului de afaceri transfrontalier. Proiectul  își propune refuncționalizarea clădirii și dotarea acesteia cu mobilier, sistem detecție pentru incendii, sistem antiefracție, sistem audio-video, sistem de supraveghere, echipamente IT.  După reabilitare, fostul cinematograf Popular va redeveni Casa Meşteşugarilor şi îşi va recăpăta destinaţia iniţială, devenind un centru de afaceri, de perfecţionare, expoziţii şi promovare. “Proiectul a început în ianuarie 2013 şi are o durată de implementare de 24 de luni. Ne aflăm deja în luna august, deci au trecut  opt luni de la începerea proiectului, astfel că pentru reducerea timpului şi încadrarea în termene, a fost adoptată soluţia de organizare a unei licitaţii comune pentru proiectare şi execuţie. În prezent, procedura este în curs de evaluare, fiind evaluate ofertele atât pentru partea administrativă cât şi pentru cea tehnică”, a declarat managerul de proiect Adriana Lenghel din cadrul Primăriei Satu Mare.

 

Viitor centru transfrontalier de afaceri

Conform planurilor, la subsol, parter şi etaj au fost identificate compartimentările existente şi spaţiile disponibile. Acestea urmează a fi transformate după modelul concepţiei iniţiale privind funcţionalitatea clădirii. Astfel, la subsol şi la parter vor fi amenajate microateliere, săli de cursuri şi de promovare pentru activităţi de cercetare; inovare, noi modele şi prototipuri, promovarea celor mai bune tehnici disponibile în vederea prevenirii efectelor activităţilor economice asupra mediului. La etaj va fi amenajată o sală de conferinţe/recepţii cu o capacitate de 300 persoane şi o sală mai mică pentru seminarii, întâlniri şi spaţii expoziţionale.  Totodată, în urma realizării proiectului, în incinta imobilului este prevăzută şi amenajarea unui birou cu caracter transfrontalier, gestionat de administratorul clădirii, având destinaţia de a sprijini cooperarea antreprenorială dintre judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.

[stextbox id=”custom” caption=”Centrul cultural interbelic”]

Clădirea fostului cinematograf Popular se află într-o zonă protejată istoric a municipiului Satu Mare, în cadrul Ansamblului Urban „Strada Ştefan cel Mare”. O lungă perioadă, imobilul a avut funcţiunea de clădire culturală,   fiind cunoscută drept  Casa Meşteşugarilor, mai târziu, cinematograful  Popular. Conform unor date istorice existente în presa vremii,   imobilul a fost realizat în anul 1911, cu destinaţia iniţiala de Casa Meşteşugarilor, caracteristică vieţii economice a Sătmarului din perioada începutului de secol XX. Casa Meşteşugarilor reprezenta o diversitate de bresle şi asociaţii de meşteşugari care împreună reprezentau o putere economică semnificativă. În acelaşi timp, aceştia erau organizatorii a numeroase evenimente culturale şi de divertisment, considerate foarte atractive de către locuitorii urbei. În perioada interbelică, imobilul a găzduit o viaţă culturală foarte activă. La dispoziția publicului se aflau o sală de spectacole, o sala de lectură şi o bibliotecă imensă. În sala de spectacole aveau loc concerte, dezbateri literare, baluri, ceaiuri dansante. În această sală şi-a proiectat primul film fostul cinematograful Urania, iar ulterior, timp de mai multe decenii, a funcţionat cinematograful Popular.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu