“Otrava zeilor“ amenință municipiul Satu Mare

Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie

O buruiană care se răspândește rapid și poartă numele de “ambrozie” își arată efectele nocive și în rândul sătmătrenilor, pentru că provoacă rinite alergice și astm bronșic, mai ales în a doua jumătate a verii. “Iarba pârloagelor”, așa cum o numesc țăranii, invadează și terenurile lăsate de izbeliște din județul Satu Mare, dar și parcurile. Degeaba, autoritățile locale nu prea înțeleg cât este de periculoasă. Ochi roșii, nas înfundat, buze umflate. Tot mai mulți sătmăreni se plâng că au astfel de probleme, dar degeaba. Chiar dacă APM Satu Mare a desfășurat o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației cu privire la riscuri, nu este îndeajuns. Potrivit alergologilor, numărul sătmărenilor care suferă de această alergie este într-o creștere alarmantă.

“Banala” răceală devine un chin

La nivel naţional a fost declanşată o campanie anuală pentru prevenirea răspândirii acestei specii de plantă. Din 2008 și Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică şi cu autorităţile publice locale, a iniţiat ample campanii de informare și conștientizarea a importanței extirpării plantei invazive ”Iarba pârloagelor“. Din păcate, nu este îndeajuns. Sute de sătmăreni se confruntă în continuare cu astfel de alergii, care se depistează numai după ce medicul face un test, introducând sub piele extract de polen din plantă. Dacă zona se înroşeşte, înseamnă că boala există şi că trebuie tratată. Pacientul suferă, practic, de rinită alergică, rinosinuzită, bronşită ori conjuctivită, în funcţie de organul afectat de alergie, şi are nevoie de tratament medicamentos. Din nefericire, boala nu se tratează definitiv, ci poate doar să-şi piardă din intensitate câtă vreme pacientul se află sub tratament. De aceea se impune şi un tratament pentru imunizare, care constă în introducerea treptată de polen sub piele, până când pacientul îşi întăreşte imunitatea. Un set de teste în care e inclusă şi depistarea alergiei la ambrozie costă maxim 60 de lei, dar tratamentul pentru o vară întreagă se ridică la 200 de lei.

„Din cei în ce mai mulți sătmăreni sunt predipuși la această alergie. Există cazuri mai puțin grave, când pacientul prezintă simptome precum nas înfundat, mâncărimi ale ochilor, strănuturi, dar și cazuri mult mai grave, când intervine astmul bronșic. Din păcate, încă nu s-a descoperit un tratament care să estompeze alergia“, susține alergologul Alina Rusu.

Unde crește și cum se manifestă

Ambrozia este denumită şi otrava zeilor, pentru că are un puternic efect alergenic. Este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute. Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie și poate provoca pagube importante în cadrul culturilor agricole, dar şi mai important, poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. Alergologul Alina Rusu spune că alergiile provocate de această plantă apar în lunile august şi septembrie, după polenizare.

În urma evaluărilor efectuate de către APM Satu Mare, în colaborare cu botanistul dr. Karácsonyi Carol în Câmpia Careiului şi Câmpia Nirului, s-au semnalat populații mari ale acestei specii în zona localităților Carei, Petreşti, Pişcolt, Sanislău, Horea, Viişoara, Urziceni, Foieni. Iarba pârloagelor a fost depistată atât în intravilanul localităților cât şi în extravilan.  Practic această specie este răspândită în toate zonele de câmpie şi de dealuri din județul Satu Mare, condiții foarte bune de dezvoltare înregistrându-se în special în Câmpia  Nirului, Careiului, Ierului, Someşului şi în zona Dealurilor Tăşnadului.

Nu iei măsuri, nu ești sancționat

Dacă timişorenii, de exemplu, sunt obligaţi, printr-o hotărâre de consiliu local să distrugă buruienile, şi în special pe cele cu potenţial alergen cum ar fi ambrozia/ iarba pârloagelor și pelinul din zonele în care locuiesc, la Satu Mare nu există o astfel de hotărâre. Deci, nimeni nu poate fi sancționat, chiar dacă nu ia niciun fel de măsură în acest sens.

„Din 2012 de când am preluat noi conducerea Primăriei nu a fost întocmită o hotărâre de consiliu în acest sens. Nu intră în atribuțiile mele această plantă. Totuși, când APM a demarat campanii de informare și conștientizare, m-am implicat“, a declarat viceprimarul Marcela Papici.

Ambrozia nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină cu pericol biologic, așa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută în cadrul unor programe speciale.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Just says:

    Nici nu vreau sa citesc aberatia asta. Sa nu-mi spuneti ca Primaria o sa cheltuie bani ca sa stopeze acest eveniment sience fiction, rupt din imaginatia flamanzilor de buget local.

    Pur si simplu nu mai stiu de unde sa fure, minciuni, pretexte ca sa mai faca asa marlanii, ca si cu panselutele Primarul Dorel Costica Coica a cheltuit 5 milioane de eruro pe panselite, te-n pacat bre.

  2. Cami says:

    Eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate. Am gasit-o si online pe Longeviv.ro

Postaţi un comentariu