Finanțare „de doi lei”. Medicii clujeni performează mai departe

Dr. Marcel Tanțău în Blocul operator de endoscopie digestivă
Foto: Dan Bodea Dr. Marcel Tanțău în Blocul operator de endoscopie digestivă

În perioada 22-23 noiembrie 2013 sunt așteptați la Cluj-Napoca 18 experți în endoscopia digestivă din Europa la workshop-ul „Digestive Endoscopy Cluj 2013”, organizat de Institutul Regional de Gastroenteorologie și Hepatolologie prof. dr. „O. Fodor” (IRGH) și finanțat de Societatea Europeană de Endoscopie Digestivă.

În cadrul workshopului vor fi operați 30 de pacienți. Astfel, cu toate că endoscopia intervențională este foarte prost finanțată (în România pentru o endoscopie statul plătește între 18 și 20 de lei, comparativ cu Germania, unde statul acordă 100 de euro) medicii gastroenterologi de la IRGH reușesc să țină pasul cu Europa și să fie apreciați de către colegii din celelalte țări europene: „Am reușit să facem un workshop de talie europeană. În spatele acestui succes se ascunde o muncă imensă, inclusiv a medicilor rezidenți care lucrează aici. IRGH este printre puținele centre din România unde primesc o formare corespunzătoare. Succesul activităților este bazat pe entuziasmul și forța tinerilor. Pe ele am reușit să clădim. Dovedim că avem o resursă umană fantastică, pe care nu o folosim corespunzător și o aruncăm afară peste hotare, dar tinerii rezidenți, dacă sunt conduși corect și se găsesc resursele necesare pot să facă lucruri extraordinare”, a declarat dr. Marcel Tanțău din cadrul IRGH,  medicul român care a efectuat prima miotomie perorală endoscopică în data de 4 noiembrie 2013.

Ministerului Sănătății nu-i prea pasă de performanțe

Institutul clujean deservește un număr foarte mare de bolnavi. Anual efectuează 14.000 de intervenții endoscopice și acordă asistență medicală la 1.000 de pacienți cu hemoragie digestivă. „Clinica înregistrează un flux foarte mare de bolnavi. Suntem depășiți zilnic de fluxul mare de bolnavi veniți din tot Ardealul, Moldova și chiar din sudul țării. Nici nu știu cum vom face față pe viitor”, a spus prof. Vasile Andreica din cadrul IRGH.

Efortul pe care-l fac medicii clujeni pentru a fi la nivelul colegilor lor din alte țări europene este enorm. Medicii clujeni au de a face cu o aparatura medicală insuficientă. „Aparatura numeric este redusă. În Franța găsiți pe holurile spitalelor 50-60 de endoscoape, noi avem vreo două-trei”, a spus prof. Vasile Andreica.

În cele patru cabinete de endoscopie ale institutului se lucrează cu patru truse. „Cu aceleași aparate învățăm oamenii, dar facem și performanță. Ar trebui să fie trei truse doar pentru rezidenți. Trei truse din totalul celor patru cu care lucrăm sunt foarte vechi și uzate”, a precizat gastroenterologul Marcel Tanțău.

Din păcate, Ministerului Sănătății se îngrijește prea puțin de dotarea centrelor medicale performante. „Am luptat să facem Institut în Cluj pentru ca să ținem direct de Ministerul Sănătății și ca ministerul să finanțeze cu prioritate unitățile performante. Or, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Faptul că la noi se fac proceduri de ultimă oră ar trebui să determine ministerul să asigure o dotare pe măsură”, a spus, cu regret, prof. dr. Oliviu Pascu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu