Preot: „Dependenţa este o boală cronică, pe care dacă o achiziţionezi, rămâi cu ea toată viaţa”

Păcănelele, destinaţia preferată a chiulangiilor

Alcool, droguri, jocuri de noroc. Sunt patimi cu care se luptă de ani de zile Centrul de Consiliere Sfântul Nicolae din Zalău, deschis de Asociaţia Filantropia Porolissum în parteneriat cu Episcopia Sălajului.

Preotul Claudiu Nechita, coordonatorul centrului, ne povesteşte că principala piedică în calea activităţii centrului este reticenţa dependenţilor, fie că vorbim de droguri sau alcool, fie că la mijloc sunt jocurile de noroc, care i-au minţile tot mai multor tineri – şi nu numai – vrăjiţi iniţial de perspectiva unui câştig spectaculos.

„Din păcate, ne confruntăm cu această retincenţă în special în rândul tinerilor, care vin către noi doar forţaţi de părinţi, fără a conştientiza că ei chiar au o problemă. În schimb, mult mai deschişi se dovedesc a fi adulţii care au o problemă cu alcoolul. Ei sunt tot mai interesaţi ca în primul rând să nu se mintă pe ei”, povesteşte preotul.

Centrul îi ajută pe alcoolici cu consilierea necesară, dar îi şi susţine în abstinenţă. Cum? Prin organizarea, în fiecare zi de joi, a unei întâlniri a Alcoolicilor Anonimi. Întâlnirea are loc la Protopopiatul ortodox din Zalău, de la ora 17.00, şi la ea participă, de regulă, între două şi cinci persoane care se străduiesc, în acest fel, să stea departe de băutură.

Tot acolo au loc, în această perioadă, cursuri pentru consilieri şcolari, asistenţi sociali, preoţi, psihologi, susţinut de specialişti din cadrul Centrului Sfântul Dimitrie Basarabov Cluj Napoca şi Asociaţia Filantropia Oradea. „Cursurile urmăresc să pună la dispoziţia cursanţilor instrumente care să-i ajute să înţeleagă mecanismul dependenţei. Pentru că este o boală care se instalează destul de viclean. Este o boală cronică, pe care dacă o achiziţionezi, rămâi cu ea toată viaţa”, spune coordonatorul centrului.

AL TEEN, grup de suport pentru dependenţii de păcănele

Cursul este parte a proiectului „Jucătorii spun „NU” mirajului primului consum!”, derulat de Asociaţia Filantropia Porolissum prin Centrul de Consiliere Sf. Nicolae, în parteneriat cu Episcopia Sălajului, CJRAE, DGASPC, Inspectoratul Şcolar Sălaj, CJAP, CPECA, Liceul Ortodox Sf. Nicolae Zalău, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Ion Agârbicenu Jibou, CNSB Şimleul Silvaniei, partener media Regio TV şi este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia de Tineret şi Sport Sălaj.

Obiectivul general al acestui proiect este prevenirea/reducerea consumului de alcool/etnobotanice şi a dependenţei faţă de jocurilor de noroc în rândul tinerilor cu vârstă între 14-26 din cadrul unităţilor de învăţământ şi a tinerilor din cadrul centrelor de plasament din oraşele judeţului, crearea unei reţele locale de specialişti care să ofere servicii şi activităţi specifice tinerilor „victime” ale consumului de alcool/etnobotanice şi tinerilor care practică abuziv jocurile de noroc.

După modelul grupului Alcoolicilor Anonimic, prin acest proiect se doreşte şi crearea unui grup de suport AL TEEN, pentru tinerii dependenţi de jocurile de noroc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu