O nouă ediţie a Festivalului Roman, la Zalău şi castrul Porolissum

Deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău Porolissum va avea loc joi, 6 septembrie / Sursa foto: magazinsalajean.ro

Trupe de reconstituire istorică din ţară, dar şi din Ungaria vor fi prezente, la finalul primei săptămâni din luna septembrie, la Zalău şi castrul Porolissum, la o nouă ediţie a tradiţionalului Festival Roman, manifestare organizată de administraţia locală în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, ce are ca obiectiv promovarea siturilor arheologice locale.

Organizarea unui festival de reenactment – reconstituire istorică – concentrat pe istorie antică este, potrivit organizatorilor, şi o oportunitate de a promova municipiul Zalău, în condiţiile unei vizibilităţi reduse a oraşului la nivel naţional.

Programul festivalului include pentru vineri, 6 septembrie, o paradă a costumelor istorice, ce va avea loc pe principalul bulevard din Zalău, urmată de deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău Porolissum, prezentarea trupelor participante, spectacole de dans, muzică şi teatru.

Tot vineri va avea loc o conferinţă interdisciplinară cu tema ‘Siturile arheologice din România – între valoare istorică şi dezvoltare economică’ şi lansarea schiţei monografice ‘Zalău – un oraş la frontiera de nord-vest a Transilvaniei’.

Sâmbătă, 7 septembrie, în grădina Colegiului Naţional ‘Silvania’ Zalău vor avea loc demonstraţii de lupte între daci şi romani, dansuri dacice şi romane, ritualuri antice, lupte de gladiatori, prezentări de armament şi tactici militare antice, spectacole de teatru antic şi demonstraţii de trageri cu arcul.

În seara zilei de sâmbătă vor concerta, la Zalău, trupa Ad Hoc şi formaţia germană de metal simfonic Haggard.
Programul ultimei zi a festivalului, duminică, 8 septembrie, se va derula în castrul roman de la Porolissum şi va include, printre altele, lupte de gladiatori, demonstraţii şi concursuri de tras cu arcul şi aruncarea suliţei.
‘Festivalul Roman Zalău Porolissum este prin sine o invitaţie de a călători în timp, o invitaţie pe care o adresăm tuturor, indiferent de vârstă. În perioada 6-8 septembrie îi aşteptăm la Zalău şi Porolissum pe toţi cei interesaţi de o astfel de manifestare’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES Ramona Butcovan, asistent manager în cadrul proiectului.’

Printre trupele de reconstituire istorică participante la festival se numără: ‘Savaria Legio XV Apollinaris’ din Ungaria, ‘Virtus Antiqua’ din Cluj Napoca, ‘Garda Apulum – Legiunea XIII Gemina’ a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia, ‘Cohors III Campestris’ şi ‘Lupii Daciei’ din Zalău.

Proiectul ‘Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău’, finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, se derulează până în luna octombrie a acestui şi beneficiază de un buget total de 1, 029 de milioane de lei, din care 809.300 de lei reprezintă valoarea eligibilă.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum ca instrument de punere în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană situate în municipiul Zalău prin participarea la târguri de turism, organizarea de evenimente culturale, ştiinţifice şi sportive, dezvoltarea de produse de marketing specifice activităţii de promovare turistică, ce se vor adresa în egală măsură publicului larg şi unor grupuri ţintă restrânse, dezvoltarea unui centru turistic virtual al municipiului Zalău şi zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini de internet, creşterea numărului de turişti şi evaluarea impactului proiectului asupra evoluţiei pieţei turistice locale.

O primă ediţie a festivalului, în cadrul proiectului menţionat, a avut loc la Zalău în luna septembrie 2012, însă manifestarea a fost iniţiată de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău încă din 2005, ea desfăşurându-se anual, cu finanţare de la bugetul local.

Distribuie:

Postaţi un comentariu