10.000 de credincioşi aşteptaţi miercuri la Mănăstirea Strâmba. De unde vine numele aşezământului monahal

Mănăstirea Strâmba este cea mai veche aşezare monahală din judeţ

Călugării de la Mănăstirea Strâmba din Sălaj sunt în toiul pregătirilor pentru sărbătoarea hramului, Adormirea Maicii Domnului, când în frumoasa aşezare monahală sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, 10.000 de credincioşi.
Potrivit părintelui arhimandrit Grighentie, stareţul mănăstirii, începând din seara de 14 august, la Strâmba vor avea loc slujbe oficiate de un sobor de preoţi: de la ora 19.00, o slujbă de priveghere, care va cuprinde Vecernia, Taina Sfântului Maslu, Prohodul Adormirii Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului – ce vor fi oficiate până în zorii zilei de 15 august.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului va începe la Mănăstirea Strâmba la ora 9.00, cu Sfinţirea Apei, în continuare fiind oficiate Utrenia şi Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, credincioşii vor fi invitaţi la tradiţionala agapă creştinească, unde vor putea lua masa împreună cu preoţii invitaţi la sărbătoarea hramului.
Cea mai veche vatră monahală din judeţ
Din datele postate pe site-ul mănăstirii, date despre existenţa în zonă a unei aşezări monahale există încă din 1461. În secolul al XVIII-lea activitatea ei a fost întreruptă, mănăstirea fiind reactivată în 1993.
De ce”Strâmba”?
Numele mănăstirii, „Strâmba”, provine, se pare, de la o credincioasă „strâmbă” şi şchioapă, care a lăsat moştenire locul bisericii. Femeia ar fi apelat la ajutorul călugărilor stabiliţi în împrejurimi pentru însănătoşirea fiicei sale, grav bolnavă. Ea a promis călugărilor că-i va răsplăti dându-le toată averea sa şi-i va ajuta să construiască o mănăstire. Rugăciunile celor doi monahi au ajutat la vindecarea tinerei, iar pe moşia donată călugărilor s-a întemeiat sfânta mănăstire.
Mănăstirea “Strâmba” adăposteşte şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, face parte din seria de icoane pictate în secolul al XVIII-lea de preotul Luca din Iclod – Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu