Kelemen Hunor: UDMR organizează referendum în privinţa regionalizării

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor / Sursa foto: citynews.ro

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent, vineri, la Şcoala de vară a tinerilor din judeţul Covasna, care se desfăşoară la tabăra de tineret de la Pădureni, a declarat că Uniunea va iniţia referendumuri locale în câteva judeţe pe problema reorganizării administrative a ţării.

Kelemen a adăugat că poziţia UDMR este “foarte fermă şi clară”, respectiv că reorganizarea administrativă nu se poate face fără ca cetăţenii să fie întrebaţi ce cred, întrucât “viaţa lor va fi afectată în bine sau în rău în urma regionalizării”.

“De aceea vom iniţia aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi în zona de Nord-Vest, în Bihor, Sălaj şi Satu Mare. Sunt convins, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanţa, că vor fi şi alte judeţe unde astfel de iniţiative vor apărea, fiindcă poziţia noastră este foarte fermă şi foarte clară: nu poţi să treci la o astfel de reformă fără să întrebi fiecare om”, a spus preşedintele UDMR.

Astfel, UDMR va începe, peste câteva zile, o acţiune de strângere de semnături pentru a iniţia hotărâri în consiliile locale în privinţa organizării referendumurilor.

“După ce vom aduna semnăturile necesare, consiliile locale vor adopta hotărâri, conform legii, iar pe urmă vom încerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem conştienţi că prefecţii vor avea mandat să atace aceste hotârări, dar eu cred că mesajul este important: în toată lumea instituţia referendumului este binecunoscută, inclusiv în România a fost aplicată de câteva ori, de ce nu am face-o şi noi?”, a spus liderul UDMR.

Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetăţenii vor fi întrebaţi în primul rând dacă sunt de acord cu înfiinţarea regiunilor administrative şi în al doilea rând dacă acest lucru se va întâmpla, în ce regiune cred ei că ar trebui să fie localitatea lor.

Kelemen a estimat că hotărârile de consilii locale în privinţa organizării referendumurilor vor fi adoptate în lunile octombrie şi noiembrie.

Potrivit legislaţiei, cetăţenii pot propune consiliului local, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri. Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin cinci la sută din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective.

Distribuie:

Postaţi un comentariu