Proiectul de relocare a romilor băimăreni, propus ca model pentru România

Oficialii au vizitat mai multe comunităţi de romi care trăiesc la periferia oraşului Baia Mare

Proiectul social derulat de Primăria municipiului Baia Mare prin care este vizată mutarea romilor care trăiesc la periferia oraşului prin construcţia unui cartier dotat cu toate utilităţile ar putea fi preluat la nivel naţional. Afirmaţia a fost făcută de senatorul Damian Drăghici, consilier de stat al primului-ministru pentru problemele romilor.

„Singura variantă viabilă de integrare a romilor e aplicarea unui program educaţional, locuri de muncă şi o integrare socială corespunzătoare.  Dacă un asemenea proiect poate fi pus în practică aşa cum îl gândeşte primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, înseamnă că deja avem un model care poate fi pus în practică la nivel naţional şi european. Fără locuri de muncă e greu să vorbeşti de educaţie, nu poţi trimite copiii la şcoală cu stomacul gol. Trebuie să le arătăm romilor că şi ei pot, că prin puterea lor pot obţine mai mult, că prin comportamentul lor pot schimba imaginea României. Munca şi educaţia pot merge numai împreună, iar un exemplu pozitiv cum e cel al autorităţilor din Baia Mare ar putea schimba percepţia asupra romilor. Eu i-aş spune «Proiectul Cherecheş»”, a spus Damian Drăghici.

Consilierul de stat al primului ministru pe problemele romilor, Damian Drăghici, l-a însoţit vineri şi sâmbătă, în Baia Mare pe vicepremierul Gabriel Oprea, vizitând mai multe comunităţi de rromi care trăiesc la periferia oraşului. Vicepremierul a vizitat atâta „celebra” zonă Craica, dar şi Cuprom, locaţia unde au fost mutaţi temporar o parte dintre rromii proveniţi de acolo, şi a admis că au fost făcuţi paşi importanţi pentru integrarea acestora.

Cartier special pentru rromi din fonduri europene

Administraţia locală speră ca acest proiect ambiţios să fie realizat din fonduri europene şi guvernamentale în următorii ani. Ca primă etapă a acestui program social, administraţia locală a mutat o parte dintre romii care şi-au construit ilegal locuinţe pe malul pârâului Craica într-o fostă clădire de birouri a combinatului metalurgic Cuprom, acum dezafectat. Acestea au fost vizitate la sfârşitul săptămânii trecute de Damian Drăghici , dar şi de vicepremierul Gabriel Oprea, prezent în Maramureş la întâlnirea Regională NV a UNPR.

„Împreună vom genera un proiect pentru a muta aceste comunităţi în zone în care să aibă utilităţi, să aibă acces la la sănătate şi acces la muncă. Considerăm că doar prin educaţie şi muncă putem face adevărata integrare şi toate aceste lucruri şi în special partea de locuire fără cheltuială prea mare din partea comunităţii locale şi să avem inteligenţa să utilizăm şi fonduri europene, alte tipuri de fonduri pentru a rezolva această problemă cu impact major asupra comunităţii în general”, a subliniat Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

Acesta a mai adăugat că romii pot fi integraţi în societate doar oferindu-le un standard de viaţă acceptabil, însă la rândul lor romii trebuie să înţeleagă că pentru a primi respectul societăţii în care trăiesc trebuie să respecte un set minim de reguli pe care orice societate civilizată le are.

Mugur Mihăescu : „Nu ai cum să integrezi rromii peste noapte”

În această perioadă, în municipiul Baia Mare a fost lansat în dezbatere publică proeictul de relocare al rromilor care are mai multe variante. Totuşi, cei prezenţi la Baia Mare au fost de acord că integrarea rromilor nu se poate face peste noapte. „Nu ai cum să integrezi rromii peste noapte şi aceeaşi problemă o am şi eu la Bucureşti. Nu poţi să închizi ochii şi să spui <<Gata, s-a rezolvat>>. Nu, trebuie educaţie, educaţie, educaţie, muncă, muncă, muncă. Numai aşa se poate, or astea nu pot să răsară peste noapte. Rromii n-au nevoie de regi şi faraoni, au nevoie de muncă şi de educaţie. Ne sar în cap cei din Comunitatea Europeană că nu-i integrăm. Păi dacă ei se pricep aşa de bine să o facă, de ce i-au pus pe toţi în avion şi i-au trimis acasă?”, a declarat Mugur Mihăiescu, şeful grupului de comunicatori din cadrul UNPR.

Municipalitatea băimăreană le va oferi rromilor locuri pentru case unde vor avea acces la utilităţi şi le va facilita accesul la locuri de muncă, instituții sanitare dar şi de învăţământ. În prezent pe raza municipiului trăiesc câteva mii de rromi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu