Liderul PSD Maramureş: Unele deconcentrate trebuie lăsate în actualele reşedinţe judeţene

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea / Sursa foto: emaramures.ro

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat, joi, că unele instituţii deconcentrate ar trebui lăsate să funcţioneze în actualele reşedinţe de judeţe, o concentrare a acestora în capitalele viitoarelor regiuni putând duce la ‘derapaje administrative’.

El a adăugat că e nevoie de garanţii personale în acest sens din partea primului-ministru Victor Ponta şi a ministrului Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea.

‘Mă gândesc că din Maramureş am putea administra silvicultura şi turismul. Primul pas spre regionalizare a fost făcut prin mutarea activităţilor fiscului şi vămii în oraşele Cluj-Napoca şi Oradea, urmează ca şi serviciul de ambulanţă să aibă un centru regional pe Cluj. Acestea sunt primele schimbări care se produc. Avem nevoie de garanţii personale din partea primului-ministru şi vicepremierului că, dacă rămânem în această situaţie, restul instituţiilor deconcentrate vor fi aduse nu în Cluj, ci în restul judeţelor transilvane’, a afirmat Gabriel Zetea, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că judeţele de graniţă cum este Maramureşul pot fi izolate printr-o astfel de concentrare, iar finanţările s-ar putea opri mai mult în centrele de regiune. De asemenea, Zetea a arătat că şi în prezent fondurile continuă să ajungă cu dificultate în Maramureş, comparativ cu judeţul Cluj.

‘Din nou realitatea politico-administrativă ne arată că puterea este concentrată în mâna câtorva persoane la Bucureşti, punând de multe ori funcţionarea administrativă din teritoriu în dificultate. Formula actuală de împărţire a banilor în teritoriu este greoaie, complicată şi ineficientă, chiar nefuncţională pentru judeţul Maramureş. Există discrepanţe majore în ceea ce priveşte finanţarea unui judeţ ca Maramureşul şi un judeţ ca şi Clujul, tocmai de aceea am transmis acest lucru premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea şi, totodată, tuturor colegilor’, a mai spus liderul PSD Maramureş.

La rândul său, senatorul PSD Liviu Marian Pop a admis că într-un anume fel e de înţeles că o parte a instituţiilor să funcţioneze din oraşul Cluj pentru viitoare regiune, însă reaşezarea instituţiilor trebuie să ţină seamă şi de părerea liderilor din teritoriu.

‘ Acceptăm până la un punct şi acest lucru. Conştientizăm că aproape 80% din contribuţia la bugetul consolidat pe Transilvania aparţine Clujului, dar trebuie să privim cu deschidere şi spre celelalte judeţe care joacă fiecare un rol însemnat în acest aranjament. Nu cred că va fi admisă funcţionarea unei regiuni compusă din două judeţe: Satu Mare şi Maramureş, oricât s-ar dori acest lucru. În schimb trebuie să ne concentrăm pe aducerea fondurilor necesare dezvoltării Maramureşului’, a spus senatorul social-democrat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu