Drumul lui Pintea Viteazu’ prinde contur

Sursa foto: eternulmaramures.ro

„Drumul lui Pintea”, proiectul de suflet al sculptorului Augustin Georgiu, născut în satul Măgoaja, aflat la limita judeţelor Maramureş şi Cluj, același sat în care născut şi haiducul Pintea Viteazul (Grigore Pintea), dar şi al maramureşeanului Bogdan Ţicală, preşedintele Asociaţiei „Eternul Maramureş”, începe să capete contur. Sâmbătă, în Tăuţii Măgherăuş s-a turnat fundaţia unde  va fi amplasată o troiţă ce va marca sfârşitul de drum al lui Pintea Viteazul.

„Dacă anul trecut nu cu mult pe vremea aceasta – 3 iunie 2012 – am reuşit sfinţirea crucii de piatră şi a ansamblului sculptural care marchează începutul drumului lui Pintea, din satul său natal Măgoaja – Cluj către eternitate, iată că, după mai bine de un an, doar cu fonduri proprii, fără nici un ajutor din afară, am reușit să punem piatra de temelie pentru troiţa din lemn cioplită de Gusti din Măgoaja – Augustin Georgiu, troiță care va marca sfârșitul drumului lui Pintea, în Maramureş”, a declarat Bogdan Ţicală.

„Am reușit să turnăm soclul de beton pe care va fi amplasată troița, pe un deal de la ieșirea din Tăuții Măgherăuș, urmând ca în zilele ce vor urma, după măsura posibilităților vremii și vremurilor, să o urcăm la loc de cinste, acolo unde îi e locul, cât mai aproape de cer, urmând ca, de va da voie stăpânierea, să chemăm și preoți să o sfințească”, a mai adăugat acesta.

Proiect demarat în urmă cu doi ani

Proiectul este mai vechi, dar în lipsa resurselor materiale s-a „poticnit” pe parcurs. Augustin Georgiu, sculptorul, şi-a propus să realizeze mai multe statuete cioplite în piatră care să fie amplasate de-a lungul traseului care leagă Clujul de Maramureş şi care ar fi fost parcurs de Pintea: Măgoaja, Rohia, Târgu Lăpuş, Copalnic Mănăştur, Baia Mare, Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatag, Sighetu Marmaţiei, Mara, Mormântul lui Pintea din pasul Gutâi. Prima piesă, de fapt primul ansamblu sculptural a fost inaugurat şi sfinţit pe data de 3 iulie 2013, în duminica de Rusalii, la Magoaja, fiind alcătuit dintr-o cruce de piatră, un medalion, o roată de piatră şi o bucată de piatră inscripționată cu „Drumul lui Pintea”. La evenimentul de la acea dată au fost prezenţi invitați din Bistriţa, Cluj şi Maramureş.

 

Autorităţile, indiferente

Iniţial, autorităţile din cele două judeţe, Maramureş și Cluj, au părut receprive, dar ulterior nimeni nu le-a mai dat nicio şansă celor doi iniţiatori. „Nu am mai cerut ajutor de la nimeni, obișnuiți deja, de anii trecuți, să luăm țeapă de la diverși mai mari ai județelor Maramureș și Cluj, în stilul propriu al oamenilor politici de pe meleagurile noastre, oameni care s-au bătut cu pumnul în piept că vor face și vor drege, ba, mai mult, au încercat să își însușească proiectul nostru, să-l politizeze și dă-l ducă în derizoriu. Dacă am fi avut resursele necesare poate că ar fi fost amplasată mai repede troița la locul ei. Dar, vorba bătrânilor, «nicicând n-o fo să nu sie cumva», așa că până luna viitoare om pune la loc de cinste și troița făcută de Gusti a nost’ întru memoria celui care a fost Grigore Pintea – Viteazu’, chiar fără ajutor de la alții, în afară de noi și Dumnezeu”, a subliniat Bogdan Ţicală.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Drumul lui Pintea, propus ca traseu turistic”]

Încă de la apariţia lui, proiectul a suscitat un viu interes în rândul clasei politice din Maramureş şi Cluj. Deputatul PSD Cluj, Cornel Itu, a propus încă din 2011 ca „Drumul lui Pintea” să fie un viitor traseu turistic. Propunerea a fost înaintată ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, şi ministrului Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu, dar nu s-a materializat.

Grigore Pintea sau Pintea Viteazul, cum este cunoscut în folclor, s-a născut în 25 februarie 1670 în Măgoaja, judeţul Cluj, fiind un haiduc vestit în Ţara Lăpuşului, Maramureş. Pintea a murit în 14 august 1703, fiind împuşcat în apropiere de Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. 

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu