Dezbateri ample pe tema relansării economiei maramureșene prin clustere

Simpozionul a avut loc la Complexul ”Turist” din Șuior

Despre planificare strategică, clustere, competivitate și inovare s-a discutat, marţi, 13 august, la Complexul ”Turist” din Șuior în cadrul simpozionului cu tema ”O nouă viziune în relansarea economiei maramureșene prin clustere”, organizat printr-un parteneriat dintre Consiliul Județean Maramureș, Centrul de Inovare și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest și Asociația Clusterelor din România – ”CLUSTERO”.

Participanți au fost reprezentanți ai administrațiilor locale din județ, ai Consiliului Județean Maramureș și persoane interesate în a afla informații despre procesul de planificare 2014-2020 în județul Maramureș și depre rolul și importanța clusterelor.

În acest context, directorul Direcției de Dezvoltare și Investiții din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Claudia Breban, a prezentat prioritățile de dezvoltare ale județului Maramureș. Potrivit Strategiei Europa 2020, sunt propuse trei priorități care se susțin reciproc: creșterea inteligentă, creșterea durabilă și creșterea favorabilă incluziunii. De asemenea, s-a prezentat harta propunerilor de investiții pentru perioada 2014-2020.

 ”Ne propunem mai multe drumuri reabilitate, reabilitarea căii ferate Baia Mare-Dej, un aeroport mai bun, proiecte integrate de valorificare a potențialului turistic al județului, dar și parteneriate cu primăriile din județ, pentru că planificarea nu e un proces simplu, ci presupune o serie de parteneriate.” – a afirmat Claudia Breban.

De asemenea s-au luat în discuție pașii care trebuie făcuți pentru configurarea clusterelor în Maramureș.

Mihaela Vrabete – coordonatorul Programului Competitivitate și Inovare, desfășurat de Universitatea Tehnică din Cluj, în afiliere cu Programul Microeconomics of Competitiveness al Harvard Business School a făcut o amplă prezentare a conceptului de cluster, care, în timp, a cunoscut mai multe denumiri: pol de competitivitate, district economic, zonă industrială, concentrare etc.

Din perspectiva profesorului Michael Porter, considerat inventatorul termenului de cluster, acesta este caracterizat prin existența unei rețele de firme producătorare într-un anumit domeniu și a unor instituții interconectate, (cum sunt furnizorii specializați), existența unei rețele de canale de distribuție și clienți, produse, servicii complementare și firme afiliate ca și competențe tehnologice, instituții afiliate ca relații de colaborare (cum sunt institutele de cercetare), universități, organizații de monitorizare, furnizori de instruire etc. 38% din totalul forței de muncă europene este angajată în întreprinderi care fac parte din clustere.

Acesta a mai precizat că firmele clusterizate crează mai multe locuri de muncă, plătesc taxe mai mari și oferă salarii mai mari angajaților, și că acestea sunt instrumente cheie pentru întărirea antreprenoriatului, fiind componente ale politicilor strategice de întărire a competitivității și dezvoltării regionale.

Au mai vorbit Angela Pobozsny din partea Centrului de Inovare și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest și Laszlo Vajda – vicepreședintele Asociației Clusterelor din România – ”CLUSTERO”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu