Consilier din Rozavlea, acuzat de ANI că și-a dat votul pentru ca primaria să încheie contracte cu firma soției sale

Sursa foto: ziaruldevalcea.ro

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Gheorghe Pocăniuc, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Rozavlea, județul Maramureș

Potrivit ANI, acesta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2008 – 2012), având un interes patrimonial în problemele supuse dezbaterilor Consiliului Local Rozavlea, a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale consiliului ce au avut ca obiect contractele de închiriere încheiate între Primăria Rozavlea şi S.C. ROJOJO S.R.L. Rozavlea, societate al cărei asociat unic şi administrator este soţia sa.

Astfel, potrivit sursei citate, consilierul nu a respectat dispozițiile art. 46, alin (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, dispozițiile art. 75, lit. a) și b) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia” și dispozițiile art. 77, alin.(1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă”. În ceea ce priveăte repercursiunile faptelor sale, „Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu