Conflict de interese. Fostul deputat Ștefan Buciuta, trimis în judecată pentru că și-ar fi angajat fiica în cadrul biroului său parlamentar

Fostul deputat Ștefan Buciuta

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a fostului deputat Ştefan Buciuta,  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ştefan Buciuta, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României în legislatura 2008-2012, a formulat cererea de angajare a fiicei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (decembrie 2008 – septembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Deputatul şi-a angajat fata la cabinetul parlamentar

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Ştefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 – 14septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramureş – Colegiul uninominal nr. 7.

Conform sursei citate în urma evaluării au rezultat şi indicii privind posibila încălcare de către Ştefan Buciuta a dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, prin angajarea fiicei sale la biroul parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri salariale de 59.499 de lei. Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă verificări în cazul lui Ştefan Buciuta, pentru conflict de interese.

Ce riscă fostul parlamentar

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Ştefan Buciuta a fost deputat din partea minorităţii ucrainene în Camera Deputaţilor, în mandatul 2008-2012.

Distribuie:

Postaţi un comentariu