Avalanșă de toxiinfecții alimentare în Maramureș. Cașul din piață și stafilococul auriu, posibilele cauze

Cașul din piață și stafilococul auriu, posibilele cauze ale toxiinfecțiilor

În ultimele patru zile, Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare a fost copleşit cu numeroase cazuri de toxiinfecţii alimentare, peste 80 de persoane fiind internate după ce au consumat alimente alterate. Se pare că avalanșa de bolnavi ar fi cauzată de cașul infestat cu stafilococul auriu.

Primul caz de toxiinfecție în masă a fost semnalat joi, când 25 de persoane au ajuns la urgență după după ce au participat la ziua de naștere a preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, unde au consumat caş cumpărat din piaţă care era infestat cu stafilococ.

Alte cinci persoane, o familie întreagă din Seini, au consumat tot caş, cumpărat tot din piaţă, şi alte două de la o masă servită la Restaurantul „Parc” din Baia Mare. Persoanele au acuzat stări de rău, dar inspectorii DSVSA nu au găsit nimic în neregulă la controlul efectuat la comercianții care vând caș în piață.

Ultimele 45 de cazuri de toxiinfecție alimentară au fost semnalate duminică seara. Bolnavii au ajuns la urgență după ce au participat la restaurantul Hotelului „Carpaţi” din Baia Mare la botezul nepotului ex-deputatului Nicolae Bud.

„La ultimul caz am prelevat 14 probe din meniu pentru a stabili cu exactitate cauza”, a precizat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureş.

 

Controale şi marfă confiscată

După evenimentele din ultimele zile, inspectorii de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş au luat la puricat toate pieţele din judeţ unde se comercializează alimente primare, respectiv lapte, ouă şi miere. Principala preocupare a celor care au efectuat controlul a fost dacă producătorii sunt înregistraţi la DSVSA şi sunt la zi cu analizele coproparazitologice.

„Am avut patru echipe de medici cărora li s-au alăturat câte un jandarm şi câte un poliţist. Aceştia au indisponibilizat 130 de kilograme de produse din lapte, caş, telemea, urdă şib lapte pentru care cei care le comercializau nu au putut prezenta documente de provenienţă. La toată această cantitate se vor face analize de laborator, iar cei de la care au fost confiscate au fost chemaţi să se pună în legalitate”, a declarat Vasile Pop, director adjunct DSVSA Maramureş.

Piaţa nimănui

Cea mai mare piaţă de alimente din Municipiul Baia Mare, Piaţa Izvoarele are o situaţie cel puţin ciudată din punct de vedere legal. După ce mai mulţi ani doi băimăreni şi-au contestat dreptul de proprietate, cel care a reuşit să facă dovada că deţine pachetul majoritar de acţiuni la SC Piaţa Aliment SA, Constantin Mureşan, nu poate fi tras la răspundere pentru calitatea produselor sau modul în care sunt păstrate acestea înainte de a fi comercializate.

 „Consiliul Local al Municipiului Baia Mare a format o comisie de evaluare a bunurilor şi a situaţiei juridice pentru Piaţa Aliment SA. S-a constatat că terenul aparţine municipalităţii, iar bunurile agentului cemrcial. Totuşi, acesta a primit un termen să facă dovada că aceste bunuri le aparţin, dar deocamdată nu au făcut acest lucru”, a precizat Aurica Todoran, secretarul interimar al Municipiului Baia Mare.

În aceste condiţii, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru calitatea produselor şi a serviciilor din această incintă.

 

Sfaturi de la specialişti

Specialiştii în sănătate publică reamintesc populaţiei că pe timp de vară este necesar să acordăm o mai mare importanţă modului de păstrare a alimentelor, riscul alterării lor crescând în această perioadă. Se recomandă scurtarea timpului de expunere a produselor alimentare la temperatura camerei. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la termenele de valabilitate.

Ca o primă regulă, în zilele caniculare, nu trebuie consumat alcool, nici dacă este vorba de bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Se recomandă evitarea băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Este bine să se consume fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; de asemenea, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Atenţie la păstrarea alimentelor!”]

În această perioadă a anului trebuie să avem în vedere adoptarea unei alimentaţii adecvate şi să luăm în calcul păstrarea corespunzătoare a alimentelor, pentru evitarea alterării lor.

Pentru a preveni neplăcerile create de alimentele alterate trebuie să acordăm mare atenţie modului de depozitare a produselor alimentare.

„În primul rând, trebuie scurtat timpul de expunere a alimentelor la temperatura camerei; se recomandă congelarea cât mai rapidă a produselor. Alimentele trebuie depozitate separat unele de altele în pungi sau recipiente speciale; nu păstraţi alimentele gătite în recipiente fără capac chiar şi în frigider. Este foarte important să verificaţi întotdeauna data expirării şi modul de depozitare a alimentelor. Spălaţi foarte bine fructele şi legumele şi spălaţi-vă pe mâini înainte de a începe toate aceste operaţiuni”, a menţionat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureş.
Specialiştii subliniază faptul că şi oamenii sănătoşi pot fi afectaţi de pericolul alimentelor alterate, însă cele mai predispuse categorii sunt copiii, femeile însărcinate, mamele care alăptează, persoanele în vârstă şi cele care prezintă dezechilibru imunologic.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu