„Ţarii” stau pe jilţuri made in Satu Mare

Renumele mobilei din Satu Mare a ajuns în tot spațiul ex-sovietic. Foto: Vasile Mihovici

Renumele mobilei în stil baroc sculptată cu multă migală de meşteri pricepuţi şi poleită cu foiţe de aur a depăşit de mult graniţele României. Toate aceste piese de mobilier, multe dintre ele unicat, sunt gândite şi asamblate la Satu Mare de specialiști care i-au cucerit pe magnaţii din Rusia şi Ucraina, dar şi pe politicienii din spațiul ex-sovietic, precum preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, sau fostul vicepremier al Ucrainei, Sergey Tighipko.

Zeci de mii de euro pentru o mobilă
În timp ce alte firme din domeniu dau faliment, fabrica de mobilă Nord Simex SRL Satu Mare abia reușeste să facă față cererilor, cifra de afaceri a societății ajungând la 20 de milioane de euro pe an. Pentru că mobila este lucrată manual, în stil renascentist, și prețurile sunt pe măsură. Acestea pornesc de la câteva mii de euro și pot ajunge până la 32.000 de euro în cazul unor modele din colecții consacrate. Asta dacă ţinem cont că esenţele de lemn folosite la producerea mobilierului sunt fag, tei şi paltin. Pentru o parte din repere se folosesc furnire din nuc, cireş, paltin mazarat, rădăcină de nuc, materii prime scumpe, dar și un grad înalt de valorificare.
Flaviu Meghişan, directorul executiv al Nord Simex SRL Satu Mare şi vicepreşedinte al Simex Grup, ne-a declarat că din start firma s-a orientat pentru a produce mobilă de artă, iar politica preferată a fost cea a paşilor mărunţi dar siguri. “Ne-am început activitatea pe o suprafaţă de 1200 metri pătraţi pentru ca acum să ne desfăşurăm pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, dacă socotim şi depozitele. Punem un accent deosebit pe factorul uman, eu fiind adeptul proverbului ”cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, în sensul că meseria adevărată o înveţi de la meşterii mai în vârstă, cu experienţă”, explică Meghișan secretul succesului.
Dar şi remuneraţia este pe măsură. ”Salariul unui sculptor experimentat ajunge până la 1000 de euro, având în vedere că salariul mediu din ţară este de 250-300 de euro. Meseriașii noștri nu au motiv să se plângă din punct de vedere financiar, motiv pentru care mulţi s-au reîntors la noi după o experienţă nu tocmai fericită prin Occident”, ne dezvăluie directorul Meghişan.

nord simex 4

Opt fabrici au concurat pentru a fabrica jilțurile
Renumele fabricii din Satu Mare s-a răspândit rapid în tot spațiul ex-sovietic, unde cererea a început să depășească puterea de producție. Meghișan spune că mulţi oameni de afaceri sau politicieni din Ucraina şi Rusia şi-au mobilat cancelariile cu colecţiile produse în atelierul din Satu Mare, la loc de cinste numărându-se fostul vicepremier al Ucrainei, Sergey Tighipko, dar şi cel care hotărăşte destinul resurselor energetice din zona Mării Caspice, președintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov.
Preşedintele turkmen a făcut cunoştinţă cu mobila românescă în casa părinţilor săi pe vremea URSS, mai exact acesta a crescut într-un pat pe care scria “Made in România”. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a-i realiza fotoliile pe care le dorea. ”Pentru realizarea fotoliilor pentru preşedintele Turkmenistanului am participat la un concurs internațional, alături de alte opt fabrici din lume, inclusiv din țări cu tradiție precum Italia și Spania. Faptul că am câștigat acel concurs a fost foarte important pentru noi”, a precizat Meghișan.

Mândria firmei este brandul Regallis, cu care rivalizează cu marii producători de mobilă din lume. ”Fără lipsă de modestie pot să spun că în momentul de faţă suntem pe picior de egalitate, la nivelul calităţii produselor, cu italienii, cotaţi ca cei mai buni de pe piaţă, însă ei au un marketing mult superior nouă”, spune mândru Flaviu Meghişan.

Copiii sovietici, concepuți în paturi „made în România”
În spațiul ex-sovietic, sintagma “mărfuri româneşti = mobilă românească” este încă foarte cunoscută, la fel de bine ca sintagma “parfumuri frantuzeşti” sau “blugi americani”. În perioada Uniunii Sovietice se stătea la rând şi câte cinci ani pentru a se putea cumpăra mobile fabricate în România şi nu degeaba se spune că fiecare copil sovietic a fost conceput într-un pat pe care scria “Made in România” . Chiar şi după destrămarea URSS, mobilele construite în România, în special la Satu Mare, continuă să se bucure de apreciere.
De altfel, 85% din produsele pentru export ale Nord Simex sunt adresate pieţei ex-sovietice şi de abia 10% pentru statele europene vestice precum Franţa, Germania sau Ungaria, puţinul rămas ajungând pe piața internă.

nord simex 6

Distribuie:

Postaţi un comentariu