Inițiativă. O băimăreancă face consultanță pe fonduri europene în Qatar

Camelia a plecat în Qatar, unde a devenit partener într-o firmă de consultanţă pentru afaceri

Deşi are doar 33 de ani, băimăreanca Adela Camelia Deac se poate lăuda cu o carieră care i-ar face invidioşi pe mulţi români. Absolventă de studii juridice, Camelia a decis să alagă o carieră de consultant în fonduri europene, lucru pe care l-a făcut până în luna mai a acestui an când a decis să plece în Qatar, unde a devenit partener într-o firmă de consultanţă pentru afaceri. Întrebată cum s-a adaptat la noua viaţă care este mult diferită de România, Camelia spune că s-a adaptat foarte repede în ţara de adopţie.

„Dacă mă întrebaţi ce înseamnă Qatarul pentru mine, aş răspunde că am ajuns într-un colţ de rai, unde timpul s-a oprit şi eu m-am oprit din vârtejul vieţii să admir frumuseţea oamenilor şi a locului şi atunci am văzut şi am mulţumit pentru ceea ce mi-a dat Dumnezeu”, explică băimăreanca.

A lucrat ani buni la o firmă de consultanţă din România şi a câştigat mult peste medie, dar a renunţat bucuroasă la tot ca să o ia de la zero în mica ţară arabă unde spune că s-a regăsit.

Aventura spre Qatar a început în urmă cu șase ani

Aventura spre Qatar a început în urmă cu șase ani

De la curizitate, la colaborare

Aventura spre Qatar a tinerei a început în urma unui concediu petrecut în Egipt în urmă cu șase ani, mai exact la finalul excursiei, pe aeroportul din Cairo, unde Camelia a primit o cate de vizită de la ”un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în alb”, cărora le făcuse o fotografie, ca și orice turist european curios de priza pe care aceștia o aveau la mulțime. Odată ajunsă acasă în România, Camelia spune că primul lucru pe care l-a făcut a fost să caute pe Internet informaţii despre ţara arabă.

„Am aterizat acasă. Cu cartea de vizită în mână am scris «Qatar» în motorul de căutare Google. Puţine lucruri se ştiau despre Qatar, erau puţini cei direct interesaţi de business cu petrol şi gaze.

Cert este că mi-a rămas pe retină imaginea cu acei oameni, care păreau atât de fericiţi. Emanau împlinire, detaşare, eleganţă, bunătate, calm, bunăstare. M-am întrebat cum o fi posibil. Să fie nivelul de trai? Şi în România sunt oameni care trăiesc la un nivel înalt, dar oare uită să fie oameni sau sunt introduşi în ritmul alert al vieţii şi chiar dacă nu sunt preocupaţi de coşul zilnic, plata întreţinerii, costul medicamentelor şi multe multe gânduri şi griji pentru supravieţuire sunt primordiale pentru ei. Acum ştiu că sunt oameni de valoare şi cu standarde în România dar se promovează un alt gen de persoane ca modele în viaţă”, explică tânăra. Din curiozitate, a început să studieze Qatarul pentru că vroia să înţeleagă ce şi cum se întamplă acolo, cine este motorul şi i s-a părut interesant obiectivul pentru dezvoltare pe domeniul care o interesa, respectiv „Granturi şi finanţări”. „Am descoperit «Qatar Foundation» organizaţie guvernamentală care promovează proiecte pe educaţie, cultură, social şi am trims CV-ul, dar fără rezultat, n-am primit niciun răsuns prin e-mail şi nu înţelegeam de ce nu eram selectată, că doar credeam eu, experienţa în derularea de proiecte mă recomanda. Am aflat ulterior că se primesc mii de aplicaţii zilnic şi sunt mai multe criterii de selecţie stricte”, spune Camelia. Asta a înţeles doar când a intrat în „Qatar Foundation”, unde s-a înscris ca vizitator şi reprezentant al unui ONG românesc care doreşte să colaboreze cu fundaţia pe domeniul cutural. „Am trimis solicitarea prin e-mail şi am avut parte de un tour VIP. Veţi fi surprinşi să vedeţi că eşti tratat cu respect că eşti la Muzeu, la Operă, la Minister, în piaţă sau la supermarket”, mai spune băimăreanca.

Vrea să promoveze firmele româneşti în Qatar

În 2007 Adela Camelia Deac a înfiinţat Asociaţia „Camera Europeană de Comerţ şi Afaceri” în Baia Mare, împreuna cu un grup de colaboratori, ca semn de protest la indiferenţa şi inactivitaea unor autorităţi similare. Şi-a arogat promovarea firmelor româneşti în Qatar.

„Am identificat posibilităţi de colaborare cu instituţii similare în Qatar şi am organizat delegaţii şi participări la târguri şi expoziţii, în calitate de agent în România. Am primit răspuns imediat la mailul nostru şi a venit cu invitaţia să participăm la următorul târg organizat în Doha cu menţiunea că firma din Qatar suporta cheltuielile de viză, transport şi cazarea partenerului”, arată femeia de afaceri.

„Am mers, am văzut, am semnat contractul cu UG 4 Project, una dintre marile firme de organizare evenimente din Doha. Am legat prietenii cu partenerii si colaboratorii de acolo ”, spune Camelia. A avut astfel şansa să cunoască treptat mediul de afaceri. După câteva vizite în Qatar, a fost recomandată pentru un stagiu de voluntariat în biroul Media, pe perioada desfăşurării Campionatului Mondial de Volei Cluburi, Organizat de Asociația de Volei din Qatar.

Are firma ei în Qatar

În luna mai 2013, a înfiinţat o firmă de consultanţă cu parteneri români în Qatar, „Foras Group”, pentru a facilita accesul firmelor românesti pe piata Qatarului. „Spre deosebire de Emirarele Arabe Unite şi în special de Dubai, care s-a transformat într-o destinaţie turistică, Qatarul este un stat cu destinaţie preferată pentru afaceri şi investiţii. De ce asta? Micul stat din peninsula Arabiei cu doar 1 700 000 locuitori, din care populația qatareză reprezintă aproximativ 400.000,  a înregistrat în 2012 cel mai mare venit pe cap de locuitor, în jur de 100.000 dolari”, explică femeia de afaceri.

Cum vede băimăreanca ţara arabă

Camelia afirmă că instituţiile publice din Qatar sunt bine organizate, dotate la standarde înalte şi nu suferă de lipsă de maculatură sau impoliteţuri gratuite. ”Sărbătorile religioase au mare însemnătate şi în timpul legal de lucru se organizează multe evenimente fastuoase, celebrări, aniversări, competiţii sportive, conferinţe, târguri, în toate domeniile. Acestea au o mare frecvenţă şi se bucură de promovare, e imposibil să le cuprinzi pe toate, în capitala ţării, Doha. Acolo trăiesc peste un milion şi jumătate de locuitori, din care patru mii sunt români, dacă datele vehiculate sunt corecte. Am solicitat prin e-mail datele oficiale, dar încă nu am primit răspuns de la Ambasada României în Qatar. Sperăm într-o suplimentare a personalului ambasadei, în primul rând cu un ambasador care să sporească relaţiile diplomatice şi economice bilaterale, altfel România riscă să piardă startul în dezvoltarea relaţiei economice şi să facă parte din echipa pentru organizarea a Cupei Mondiale de fotbal 2022”, precizează băimăreanca. 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Almasan says:

    Foarte frumos felicitari Adelei si multumiri redactiei ca a publicat un astfel de articol. O oaza de speranta ca exista si altceva. Nici nu stiti ce motivant este pentru noi romanii cand citim astfel de articole in presa. Conteaza enorm, ne faceti un mare bine cand scrieti despre oameni care au reusit datorita curajului, indraznelii si inteligentei prin forte proprii. E un bine enorm pe care presa il face acestei tari scriind despre acesti oameni

    • adela says:

      Multumesc frumos… constat ca avem valori exportate si oameni de valoare doar ca din neintelese ratiuni alegem sa nu ii promovam in tara. Am redevenit mandra de nationalitatea mea datorita romanilor nostri din Qatar, oameni deosebiti care ne repezinta cu succes si fac performante fie in sport – Razvan Lucescu antrenor la echipa Militara de fotbal, Al Jeish – fie in cercetare, educatie, industria hoteliera, ingineri, oameni pe care i-am intalnit in Qatar si parca sunt mai demni, mai impacati cu munca, cu ei insisi si mai buni cu semenii lor. …Mi-am amintit acolo de primirea calduroasa de care avem parte si in Maramuresul meu drag, in care sufletul oamenilor este deschis si cald, nealterat parca de vremurile tulburi in care traim, in care uneori uitam de valori si uitam sa ne bucuram de linistea si pacea din coltul nostru de rai.

Postaţi un comentariu