Angajații Draxlmaier amenință cu greva pe Facebook. Ce spune conducerea fabricii

Fabrica din Satu Mare are aproximativ 6.000 de angajați.

Câțiva angajați ai fabricii Draxlmaier din Satu Mare amenință conducerea companiei cu greva. Aceștia s-au mobilizat pe un site de socializare, invocând ca și motive ale protestului salariile mizerabile și programul de lucru încărcat. Angajați mobilizează lumea pe site-ul de socializare Facebook, încercând să convingă un număr cât mai mare de colegi să se prezinte pe data de 1 octombrie, la ora 6.30, în fața uzinei, pentru a scanda împotriva salariilor mizere și a programului de lucru.

„Vă rugăm pe toți care ați citit acest anunț să-și anunțe prietenii, vecinii și pe toți cei care lucrează la Draxlmaier, pentru că avem nevoie de cât mai mulți oameni pentru a porni greva în fața fabricii. Cum vin muncitorii cu autobuzele și cei din Satu Mare,   să nu intrăm la muncă ci să facem grevă în fața companiei. Dacă ești interesat de soarta oamenilor care lucrează aici, te rog să dai un share, să știe toată lumea“, se arată în postarea unuia dintre angajați.

Unul dintre reprezentanții salariaților susține că nu știe despre această mobilizare, dar că există discuții la nivelul conducerii despre situație actuală, mai ales că este în lucru un nou proiect Mercedes, care necesită foarte multă muncă și stres.

„Au mai fost mobilizări de genul acesta dar s-au purtat discuții cu angajații în cauză și au înțeles că nu greva e rezolvarea. Problema e că acum avem în lucru un nou proiect pentru Mercedes și necesită multă muncă“, a declarat acesta.

Surse din cadrul companiei afirmă că, după deschiderea unei noi hale, conducerea companiei a mai angajat aproximativ 1.000 de salariați, care realizează circa 50% din norma pe care un vechi angajat o îndeplinește zilnic, chiar dacă salariile le primesc integral. Aceleași surse susțin că din această cauză deseori se muncește peste program sau chiar sâmbăta, iar unii nu sunt încântați de acest lucru, cu toate că salariile și orele în plus sunt achitate mereu. Când au pus problema orelor suplimentare, conducerea fabricii a invocat faptul că toți angajații câștigă lunar peste salariul mediu pe economie.

Ruxandra Horhogea, purtătorul de cuvânt al Draxlmaier, a declarat că un eventual protest al salariaților de la Satu Mare este ilegal. ”Contractul colectiv de muncă între angajați și societate, respectiv compania Dräxlmaier Romania Sisteme Electrice S.R.L,  este în vigoare. În consecință, pe toata durata de valabilitate a acestuia, deschiderea conflictelor de muncă (având ca rezultat grevele) sunt ilegale, conform legii dialogului social. În același timp, conducerea Draxlmaier a răspuns întotdeauna pozitiv solicitărilor angajaților de a se întâlni cu managementul companiei și a discuta propuneri și soluții de îmbunătățire a activității fabricii și poartă un dialog permanent cu reprezentanții angajaților”, a declarat purtător de cuvânt al Draxlmaier.

Angajații de la Draxlmaier nu sunt organizați într-un sindicat, având doar un comitet de cinci reprezentanți cărora le-a expirat mandatul, urmând să fie organizate alegeri.

[stextbox id=”custom” caption=”Peste 13.000 de locuri de muncă în țară”]

Dräxlmaier, companie aflată pe locul 67 în clasamentul mondial al producătorilor de componente auto și unul dintre cei mai mari angajatori din industria auto din România, are la fabrica din Satu Mare aproximativ 6.000 de angajați. Fabrica a investit peste 25 de milioane de euro într-o nouă unitate de producție, extindere care a generat aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă. 

Compania a investit timp de opt ani peste 150 de milioane de euro și a deschis în România cinci uzine care produc diverse componente auto pentru mărci prestigioase precum Mercedes-Benz, Audi, Porsche, BMW, Maserati, Jaguar, Land Rover, Volkswagen sau Fiat. Au început la Pitești, în 1993, cu doar 386 de persoane care produceau componente pentru BMW, după care, în 2006, numărul de angajați ajungea la aproape 18.000. În ciuda crizei care în 2010 a lăsat fabricile cu doar 10.000 de angajați, Dräxlmaier va avea în România cel puțin 13.000 de angajați în 2013, iar în 2014 numărul acestora va urca până la 13.600. [/stextbox]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Supermanul says:

    Da hai sa fiu si eu rau un pic!!!

    Cine are carte are parte!!!

    Asa ca sa se bucure ca macar eau atata ca daca ne uitam ca salar de muncitor au un salar destul de bun ca alti adica majoritatea din SM (muncitorii) lucreaza pe salar minim pe economie!

  2. corect says:

    Da asa este cu locul de munca ore peste program nu este efort fizic doar mental si oboseala se simte doar in picioare si cu sefi te manipuleaza cum vor ei de pe banda pe alta si daca nu se stie faza care trebuie sa o produci…….iar daca vi peste program nu castigi foarte mult 2 3 milioane iar sefi nu muncesc nimica doar stiga cu mult mai mult!! si se plimb ….(sprinteri) (sefi de echipa) manipulare……

  3. corect says:

    bai supermanule dute si mai citeste un pic si atunci sa folosesti pc si sa scri……:)))=))))

  4. Edina says:

    Firma Draxlmaier=Dezastru
    Maistrii si sefi de echipa de ex in scimbul de noapte absolut nimic nu face.Intra in tura de nopapte si vine sa faca controlul(control=sa tipa la muncitori de care nu-l pasa) si dupa aceea se duce la biroul maistrilor sa fumeaza tigari.Nu intorc pana la dimineata.Dimineata iaras vin la control.Nui asa doamna maistra Berdar?

  5. anonim says:

    “Supermanul”….tu habar nu ai de ce se intampla….

Postaţi un comentariu