Prințesa Șerpoaică a reînviat în Cetatea Ardudului

Karina Vlad a venit din Portugalia să își lanseze cartea

Simpozionul științific organizat în cadrul festivalului Ardudul Medieval a fost un prilej pentru lansarea cărții Șerpoaica, scrisă de tânăra scriitoare sătmăreancă Karina Vlad, stabilită în Portugalia. Cartea a stârnit un interes deosebit, în special prin tema abordată, una a legendelor și miturilor locale de mult uitate.

„În sfârșit și românii vor să-și cunoască istoria și trecutul. Legendele și miturile reprezintă o parte importantă a trecutului fiecărei națiuni. Cartea Șerpoaica, scrisă de această fiică a Ardudului (n.r. scriitoarea Karina Vlad) ne arată că nu este nevoie de străini care să ne învețe propria noastră istorie. Și noi suntem capabili să readucem la viață legendele și realitățile demult uitate”, a rezumat, în discursul său, academicianul Virgil Enătescu.

Elogii la adresa tinerei scriitoare sătmărene au fost aduse și de omul de cultură Felician Pop: „Șerpoaica este o carte-capcană. Una care are darul de a ademeni tinerii cititori spre lectură, a-i ademeni printr-un stil atractiv și lejer pentru a-i conduce pe un drum al cunoașterii legendelor vechiului spațiu sătmărean. Cu toate acestea, nu este o simplă înșiruire de povești. Elementele de mitologie, numerologie dar și de științe oculte ridică lucrarea Karinei Vlad, la un alt nivel”.

Autoarea a afirmat că Șerpoaica reprezintă o prezentare elaborată a unui „basm pentru adulți”, unul care se adresează exclusiv publicului matur, educat, în ciuda stilului accesibil unei categorii mai largi de cititori.

Pe lângă legenda fiicei lui Francisc Rakotzi, transformată în șerpoaică ca pedeapsă pentru trădarea propriului părinte, cartea Karinei Vlad abordează și alte mituri ale vechiului Sătmar, precum cel al zânelor din Cămârzana sau al blestemului bisericii din Acâș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu