Cinema Arta din Cluj marchează 108 ani de existență. Ce amintiri îi leagă pe clujeni de unul dintre cele mai vechi cinematografe

Cinema Arta

În data de 30 octombrie, cinematograful Arta din Cluj marchează 108 ani de existență și invită publicul la o zi plină cu filme cult și clasice de artă, muzică și povești despre cinema și istoria ARTA.

“Cinema ARTA Cluj este, în prezent, unul dintre cele mai vechi cinematografe din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria sa nu este doar istoria unui loc, ci reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Microistoriile adunate în cei peste 100 de ani de funcționare s-au dezvăluit în timp: în ziarele de la începutul secolului trecut, în cărțile care au consemnat fragmente din activitatea cinematografului, dar și în amintirile oamenilor ale căror istorii personale se leagă de ARTA.

Sunt multe astfel de istorii personale recurente, fiecare unică în felul ei: povești de dragoste, amintiri legate de chiului de la cursuri pentru a merge la cinema, filme de referință ale cinematografiei văzute aici. Povestea cinematografului s-a recompus din aceste fragmente vii, care nu pot fi ignorate și care contribuie în mod esențial la transformarea acestui cinematograf într-un spațiu activ, contemporan.

Din aceste microistorii și în urma unui apel public la amintiri, în 2020 ARTA a construit arhiva digitală a cinemaului, un spațiu dedicat memoriei colective, a ceea ce a însemnat ARTA în viața celor care i-au trecut pragul”, se precizează în comunicatul transmis presei.

Cu această ocazie, Cinema Arta lansează și un nou apel la memoria colectivă pentru a contribui și îmbogăți povestea cinematografului, pentru a înțelege cât mai bine ceea ce reprezintă ARTA pentru comunitatea locală și pentru oraș.

Până în data de 30 noiembrie 2021, publicul este invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri din orice perioadă legate de Cinematograful ARTA pentru arhiva digitală a cinematografului. Ele pot fi sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. Materialele trebuie să includă un titlu, an și autor. Textele pot fi trimise în limba română, maghiară sau engleză.

Pentru a trimite materialele există două posibilități: trimise pe e-mail la adresa contact@cinema-arta.ro sau fie în format fizic la cinematograf, Strada Universității, nr. 3.

Mai multe detalii despre programul ARTA 108 și apelul la amintiri pe www.cinema-arta.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu