Artiști din Cluj expun în Ungaria la bienala de artă vizuală „Art Capital”

Zsolt Berszán: Untitled, 2016

Centrul Muzeal Ferenczy din orașul maghiar Szentendre, alături de Fundația Art Capital, organizează în perioada 27 august-16 octombrie 2016 mai multe evenimente de artă vizuală contemporană internaţională la care participă și artiști din România. Alături de artiștii români, în expoziţiile reunite sub umbrela Art Capital sunt expuse lucrările a peste 30 de artişti din Ungaria, numeroşi artişti de renume internaţional și un număr mare de artişti din Polonia. Evenimentul, care înseamnă o combinaţie între un festival de artă şi o bienală de artă vizuală, cuprinde mai multe expoziţii, performance-uri, tururi ghidate, concerte, seri literare, proiecții de film şi simpozioane – toate putând fi vizitate în centrul istoric al oraşului.

Astfel, ca urmare a colaborării dintre Federaţia Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule şi Centrul Muzeal Ferenczy, artiştii Teodora Axente, Berszán Zsolt, Betuker István, Anca Bodea, Răzvan Botiş, Radu Comşa, Gáspár Szilárd, Mihai Lepure-Górski, Dan Măciucă, Irina Magurean, Vlad Nancă, Sorin Neamţu, Vlad Olariu expun la Muzeul Vajda Lajos în cadrul expoziției Almost Objects, dedicată prezentării scenei de artă de la Cluj. Artiştii din expoziţie lucrează la Cluj-Napoca, marea lor majoritate în Fabrica de Pensule, sau sunt reprezentaţi de cele 6 galerii sau spaţii expoziționale din Fabrica de Pensule (Atelier Irina M, spaţiul Bazis, Galeria Baril, Galeria Nano, Galeria Sabot şi Spaţiul Intact).

Potrivit comunicatului transmis presei de Federaţia Galeriilor şi Artiştilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), în cele peste 20 de expoziţii legate tematic vor fi expuse lucrări ale unor artişti marcanți ai scenei internaţionale şi maghiare de artă contemporană. Tematica – “experienţa timpului” în zilele noastre – va fi ilustrată în expoziţii însoţite de numeroase programe colaterale, o reflecție asupra felului în care ritmul vieţii noastre se modifică în raport cu termenele şi stilul de viaţă urban.

Expoziţia principală a bienalei este organizată de curatorul Gulyás Gábor, directorul Centrului Muzeal Ferenczy (fost director al MODEM Debrecen şi Műcsarnok din Budapesta, fost comisar al Pavilionului Ungariei la Bienala de la Veneţia). În expoziţia intitulată “Timp pierdut” sunt incluse lucrări ale unor artişti vizuali contemporani, reprezentanţi de marcă ai scenei internaţionale de artă contemporană, precum Marina Abramovič, artistă din SUA de origine sârbă, americanul Bill Viola, artista Reigl Judit din Paris, Eija-Liisa Ahtila din Finlanda, japoneza Chiharu Shiota, austriacul Peter Kogler, sau artista Jelena Bulajič din Londra. Alături de aceștia, în expoziţia principală care va fi găzduită de spaţiul MűvészetMalom (Moara de Artă), vor expune şi cinci artişti din Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca – Berszán Zsolt, Radu Comşa, Sorin Neamţu, Florin Ştefan şi Veres Szabolcs.

O parte a expoziţiilor se deschid în 27 august, altele – printre care expoziţia principală din MűvészetMalom (Moara de Artă) şi expoziţia artiştilor din Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, în Muzeul Vajda Lajos – vor avea vernisajul în data de 3 septembrie. Centrul Muzeal Ferenczy administrează peste 15 muzee şi spaţii de expoziţii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu