Anthony S. Fauci admite că America a greşit când a pus „toate ouăle în coşul cu vaccinuri”. El recomandă reluarea purtării măştii şi testarea extinsă

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Cunoscutul imunolog american Anthony S. Fauci, principalul consilier ştiinţific în privinţa COVID al preşedintelui Biden, afirmă că Statele Unite au greşit atunci când au pus excesiv accentul pe vaccinare, ignorând alte strategii de combatere a pandemiei, cum ar fi purtatul măştii şi testarea intensivă.

Într-un interviu acordat redactorului Ed Yong, de la The Atlantic, Fauci a admis că recomandarea adresată în primăvară ca persoanele vaccinate să nu mai poarte mască a fost greşită.

Cred că acum, dacă ar fi să ne uităm în urmă către acea decizie, având în vedere contextul epidemiologic schimbat de apariţia Delta, aş spune că, probabil, nu aceea ar fi trebuit să fie politica de urmat”, a spus Fauci. El s-a arătat parţial de acord cu afirmaţia interlocutorului său că Statele Unite au pus greşit „toate ouăle în coşul cu vaccinuri”, în detrimentul altor strategii de stăpânire a virusului.

Cred că am pus accent pe ceea ce este cunoscut din punct de vedere istoric și verificat acum în timp real ca o intervenție de natură farmaceutică de mare impact, mă refer aici la vaccinare”, a amintit Fauci.

Dar, cel puţin în ceea ce privește testarea, aveți dreptate că nu am făcut destul. Am spus întotdeauna că ar trebui să avem la îndemână teste ușor accesibile de administrat la domiciliu, astfel încât oamenii să poată avea o impresie limpede, privindu-i pe ei înșiși, familiile lor, colegii lor de muncă despre cine este infectat și cine nu. Doar faptul că am avut la dispoziţie vaccinuri foarte eficiente și sigure nu ar fi trebuit să ne facă să renunţăm la testarea extinsă. Testarea intensivă este foarte importantă, mai ales atunci când avem de-a face cu un virus care provoacă infecţii asimptomatice”, a continuat doctorul Fauci.

În opinia sa, Statele Unite ar trebui „inundate” cu teste ieftine şi uşor de administrat pentru a controla pandemia.

„Dacă un vaccin te ajută să nu te îmbolnăveşti, să continui să lucrezi, să nu ajungi în spital sau să supravieţuieşti bolii, atunci acesta este un vaccin cu adevărat reușit, chiar dacă nu previne infectările asimptomatice. Dar dacă o persoană vaccinată este infectată, chiar fără simptome, ea e în continuare capabilă să transmită acea infecție altcuiva. Și acesta este motivul pentru care, printre alte motive, trebuie cu adevărat să testăm extins şi să avem teste la îndemâna tuturor. Am conversații cu colegii noștri britanici și ştiu că şi ei sunt foarte determinaţi să facă testarea disponibilă pe scară largă, practic pentru oricine, pe cont propriu, acasă sau oriunde, cu teste la un preţ accesibil şi comod de utilizat”, a precizat savantul american.

Distribuie:

Postaţi un comentariu